Mechanisatie

Foto & video 6063 x bekeken

Demo mesttoediening op aardappelland

DLV plant heeft op de akkerbouwlocatie van PPO in Lelystad een bemestingsproef in aardappelland aangelegd. Bezoekers zagen vijf bemestercombinaties in actie.

Foto

 • Een zestigtal bezoekers bezochten vorige week de demo. Zij zagen vijf bemestingstechnieken in het werk, waarvan twee voor het poten.

 • Voorafgaand aan de velddemo zette Richard Korver van DLV Plant de mogelijkheden van kunstmestvervangers uiteen. Dit in het kader van het project ‘mineralen op maat’. Een uitgebreid verslag over dit project was onlangs in Boerderij te lezen.

 • Tijd om het veld in te gaan. De bemestingsproeven worden aangelegd in een (deels reeds gepoot) perceel Maritima’s.

 • PPO rijdt hier met een eigen combinatie volvelds drijfmest uit. Op conventionele wijze dus. De tank rijdt in hondengang achter de trekker. Liever zag de organisatie een sleepslangcombinatie, maar in de piek van het seizoen is dat nauwelijks te regelen.

 • Loonbedrijf Ten Hove gaat een stap verder en voert een strokenbemesting uit voorafgaand aan het poten. Via een usb-stick worden de gps-data later overgezet op de pootcombinatie. De aardappels worden exact op de bemeste strook gepoot.

 • De overige bemestingen zijn uitgevoerd na het poten. Over de rug dus. Akkerbouwer/loonwerker Co Scholtens kocht drie jaar geleden deze tank, om na het poten mest uit te kunnen rijden.

 • Dit is geen lichte combinatie. Toch probeerde Scholtens het gewicht zoveel mogelijk te beperken. Daarom achter de tank een lichtgewicht bemester. Met een werkbreedte van negen meter valt het aantal gereden sporen mee.

 • De Bomech-bemester werkt met kleine kouters. Bij voldoende losse grond op de rug werkt wordt de mest het best ingewerkt. Een vereiste.

 • De tank staat op dubbellucht-cultuurwielen. Ondanks het gewicht staan deze op 1,6 bar. Voorafgaand aan de demo bemestte ook loonbedrijf Cintegro op soortgelijke wijze, met hun sterwielbemester achter een getrokken tank.

 • Deze laatste combinatie mocht op veel aandacht van het publiek rekenen.

 • Het is de Tebbe-strooier van de samenwerkende Drontense akkerbouwers Herman de Jong en Tom Peetoom. Zij bouwden dit voorjaar de Tebbe-strooier om naar een rupsonderstel.

 • De rupsen zijn afkomstig van een rupsdumper en zijn niet-aangedreven. De machine is dankzij de spoorbreedte geschikt om na het poten mest mee uit te rijden over aardappelruggen. Toch gebruiken de makers de machine daar niet voor. “Door voorafgaand aan het poten kippenmest te strooien, komt de fosfaat eerder beschikbaar. Bovendien zit de mest dan ook onderin de rug.” De rupsen zitten onder de strooier omdat deze passen in hun systeem met vaste rijpaden op gps.

 • Binnen een paar uur sleutelen is de originele as terug te plaatsen onder de strooier. Transport is met een maximum snelheid van 15 km/u nu nog een beperkende factor. De akkerbouwers overwegen daarom een extra hydraulisch te bedienen transportas te monteren.

 • De insteek van DLV is om tijdens het groeiseizoen de ontwikkeling van het gewas in de proef te monitoren. DLV wil hierbij gebruik maken van gewassensoren zoals de Greenseeker, maar ook vanuit de lucht met een UHV-vliegtuigje. Tijdens de akkerbouwvelddag op 27 juni zijn de eerste resultaten bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.