Mechanisatie

Foto & video

Beknelling in de aardappelrooier

Ongevallen in oogstmachines komen elk jaar weer voor. Toch zijn veel brandweerkorpsen niet bekend met de machines. Tijd voor een oefening.

Foto

 • Hoewel in Noord-Friesland een belangrijk akkerbouwgebied ligt, oefenen regionale brandweerkorpsen niet of nauwelijks landbouw gerelateerde ongelukken, zoals een beknelling in een rooimachine.
  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Hilko Bos.

 • Handelsbedrijf Sytsma uit Franeker (Fr.) en mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk uit Sint Annaparochie (Fr.) nodigden daarom de brandweer uit om op een oude aardappelrooier te oefenen. Onlangs werd een grote oefening met vijf Noord-Friese korpsen gehouden, met meerdere onderdelen. Hierin zat ook het oefenen met de rooier.

 • Geoefend werd de beknelling in de loofrollen of de rooimat van een aardappelrooier. Hiervoor zat iemand met een nep-arm onder de machine.

 • Voor de brandweer is het allereerst al belangrijk om te weten welk soort gereedschap handig is bij dergelijke ongelukken.

 • Hier is een en ander aan materiaal uitgestald.

 • Het doel was natuurlijk om de persoon zo snel mogelijk op een goede manier uit de machine te bevrijden. Hier, met een beknelling in de rooimat, was dat gauw gebeurd, door het openbuigen van de spijlen.

 • Hier wordt het slachtoffer beschermd tegen vallende of losschietende delen.

 • Vervolgens moet het slachtoffer onder de machine vandaan gehaald worden.

 • Hoewel het bevrijden van het slachtoffer een belangrijk onderdeel van de oefening was, was er nog een aandachtspunt: het bekend maken van brandweerlieden met oogstmachines. Daarom werd ook uitleg verschaft over de werking van een aardappelrooier, en het uitschakelen hiervan.

 • Zeer leerzaam, want sommige brandweerlieden hadden nog nooit een rooier van dichtbij gezien. De oefening krijgt deze zomer een vervolg, als drie korpsen meer uitleg krijgen over de verschillende typen aardappelrooiers.

Of registreer je om te kunnen reageren.