Mechanisatie

Foto & video 7 reacties

Lichte Zetor-trike om te zaaien

Slootsmid en GML Machinebouw bouwen een Zetor in trike-uitvoering voor het zaaien van fijne zaden. Een kijkje in de werkplaats.

Foto

 • Slootsmid en GML Machinebouw ontwierpen samen de Zetor-trike, speciaal voor het zaaien van kleine zaden in de vollegrondsgroente en conserventeelt. Belangrijk in deze teelten is dat de grond voor een vlak zaaibed zo gelijk mogelijk wordt aangedrukt.
  Tekst: Frits Huiden, foto’s Jan Willem Schouten

 • Marius Lensink (47) (links) en Bernd Baak (22) bouwen samen de Forterra 135 met viercilindermotor van 103 kW (140 pk) om. GML Machinebouw van Lensink maakt vaker neuswielen op trekkers voor dit doel. Lensink: „Probleem is dat het eigengewicht van een trekker met neuswiel vrijwel altijd uitkomt op een ton of 10. Ook een kale en ingekorte zelfrijder weegt zo 8 ton.” De verwachting is dat de Zetor-trike inclusief zaaitechniek rond de 5 ton gaat wegen.

 • Bij de ombouw zijn zoveel mogelijk standaard Zetor-onderdelen gebruikt voor eenvoudig onderhoud. In grote lijnen is de vooras verwijderd, de cabine boven de motor geplaatst en voor de motor een neuswiel gemonteerd. De wielbasis is 3,9 meter en de trekker draait bijna om zijn as. Onder de roestvaststalen kappen zitten de brandstoftank en oliekoeler met zelfs de orginele trap. De motor onder de cabine zuigt zijn koellucht aan over het neuswiel heen.

 • Achterop is ruimte voor een tweedelige 1.500 liter zaaibak met Tulip-zaaitechniek. De zaaibalk en kopeg in de hef komen van Kverneland. Trimble GPS zal de trekker in rechte banen leiden. Door de bouwwijze is de gewichtsverdeling vrijwel 50-50.

 • Het eigengewicht is niet de enige troef. In plaats van grote brede banden is gekozen voor dubbele montering van 420/85R38 wielen. Ze zijn exact verdeeld over 2,95 meter werkbreedte en laten tussen elk wiel een ruggetje van 10 centimeter dat de kop-eg kan vlakken.

 • Twee stuurcilinders laten beide onafhankelijke neuswielen draaien.

 • In bochten zullen de wielen door hun onafhankelijke loop niet wringen of gaten graven in de bodem. Beide neuswielen hebben daarvoor elk hun eigen hydromotor voor aandrijving. De achterwielen worden in het veld via de achterbrug traploos hydraulisch aangedreven van 0 tot 15 km/u; Op de weg schakelt de aandrijving via de standaard mechanische (24V/18A), 40 km/uur-bak.

 • Bijzonder is het optionele planetair tussen de dubbele montering van beide achterwielen. Het binnenste wiel wordt aangedreven en het buitenste wiel trekt mee. Het planetair zorgt echter ook voor een vrijloop van het buitenste wiel in een bocht. Daardoor zal deze in een binnenbocht stilstaan en niet ingraven. Enig nadeel is dat het buitenste wiel achteruitrijdend niet meetrekt.

Laatste reacties

 • ruudborgijink

  Mooi project! Wel bijzonder dat een trekker definitief omgebouwd wordt!

 • benih

  Een mooi project! Beter dan trekkers van 10 ton met een draaicirkel van een olifant door 't voorgebouwde neuswiel en beter dan te grote ingekorte vredo's. Door de zaadtanken op de trike te bouwen heb je ook niet zo veel hefvermogen nodig! Gewoon een mooi simpel en doeltreffende machine.

 • fmosterman

  er staat dat de gewichtsverdeling vrijwel 50-50 is, maar dat betekent dus helft van gewicht op 2 voorwielen en de andere helft op 4 achterwielen en volgens mij wordt het dan niet gelijk aangedrukt.

 • van rooijen

  wat een lelijke tractor maarja zal noch wel beter worden

 • ruudborgijink

  @fmosterman; het ligt er maar net aan hoe slim je dat doet. Kijk maar eens op www.ruudborgijink.nl voor een voorbeeld van een compacte bouw. Ook in de fronthef, zie het filmpje op de site.

 • jorislenting

  Mooi gemaakt! (ik heb ook een paar foto's gezien waar ie klaar is) Leuk detail ook dat de dubbelluchtwielen vrij kunnen draaien in de binnenbocht. Ik weet niet hoe het precies werkt maar ik heb wel vraagtekens bij de zin: 'Enig nadeel is dat het buitenste wiel achteruitrijdend niet meetrekt.' Wat gebeurd er als je moet remmen? of even met het voorwiel over de slootkant en dan proberen er achteruit weer uit te komen? of erger, als je een noodstop moet maken in het verkeer? Het mooiste zou zijn als je de wielen ook vast kunt zetten (vanuit de cabine).

 • Mels

  Waarom is het een lelijke tractor,vermoedelijk vanwege de bouw,ik begrijp zulke reacties niet,daar een trekker een ding is waar je het werk mee moet doen en als ie daar niet geschikt voor is moet je hem geschikt maken,schoonheid komt na functionaliteit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.