Mechanisatie

Foto & video 35118 x bekeken 15 reactieslaatste update:13 feb 2013

Duitser rijdt superdikke Benzen voor een prikkie

Akkerbouwer Michael Fackler werkt met vier prachtige MB-Tracs. Deze zijn zeer zuinig, snel en kennen geen afschrijving.

Foto

 • Michael Fackler bestiert in het Duitse Oettingen een akkerbouw- en biogasbedrijf. Hij heeft slechts één moderne trekker. Michael is namelijk de trotse eigenaar van maar liefst vier MB-tracs en een Unimog. Deze verzetten al het werk op zijn bedrijf. Facklers Mercedessen zijn een bekende verschijning in de omgeving. Voor de rest is het Bayerische dorpje bekend van de Oettinger brouwerij. Een brouwketel midden op de rotonde herinnert het doorgaande verkeer hieraan. Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

  Michael Fackler bestiert in het Duitse Oettingen een akkerbouw- en biogasbedrijf. Hij heeft slechts één moderne trekker. Michael is namelijk de trotse eigenaar van maar liefst vier MB-tracs en een Unimog. Deze verzetten al het werk op zijn bedrijf. Facklers Mercedessen zijn een bekende verschijning in de omgeving. Voor de rest is het Bayerische dorpje bekend van de Oettinger brouwerij. Een brouwketel midden op de rotonde herinnert het doorgaande verkeer hieraan.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Fackler heeft ongeveer 130 hectare grond in bedrijf en een 800 kW biogasinstallatie. Daarnaast verhuurt hij bouwmachines. De trekkers zet hij in deze tijd van het jaar in voor het uitrijden van digestaat.

  Fackler heeft ongeveer 130 hectare grond in bedrijf en een 800 kW biogasinstallatie. Daarnaast verhuurt hij bouwmachines. De trekkers zet hij in deze tijd van het jaar in voor het uitrijden van digestaat.

 • Mercedes Benz stopte in 1991 met de productie van MB-Tracs. Van het model 1800 zijn er slechts 191 gemaakt. “Een originele 1800 is echt heel kostbaar, laatst stond er een op Traktorpool.de te koop voor 90.000 euro”, zegt Fackler. Zijn eigen 1800-modellen zijn dan ook niet origineel. De van origine MB-Trac 1400 en 1600 bouwde hij zelf om tot 1800's.

  Mercedes Benz stopte in 1991 met de productie van MB-Tracs. Van het model 1800 zijn er slechts 191 gemaakt. “Een originele 1800 is echt heel kostbaar, laatst stond er een op Traktorpool.de te koop voor 90.000 euro”, zegt Fackler. Zijn eigen 1800-modellen zijn dan ook niet origineel. De van origine MB-Trac 1400 en 1600 bouwde hij zelf om tot 1800's.

 • De trekkers ogen fors. Zeker in het stadsverkeer. De banden zijn een maatje groter dan standaard.

  De trekkers ogen fors. Zeker in het stadsverkeer. De banden zijn een maatje groter dan standaard.

 • Dankzij de grote wielen lopen de trekkers 60 kilometer per uur. Dat is echter niet de insteek. “We rijden nu 50 met een gereduceerd toerental. De trekkers hebben dan meer koppel en zijn bovendien superzuinig. Tijdens een lange dag (15 uur) mais rijden verbruiken de Tracs zo’n 130 tot 140 liter diesel, kom daar maar eens mee aan bij een moderne 200-pk trekker.”

  Dankzij de grote wielen lopen de trekkers 60 kilometer per uur. Dat is echter niet de insteek. “We rijden nu 50 met een gereduceerd toerental. De trekkers hebben dan meer koppel en zijn bovendien superzuinig. Tijdens een lange dag (15 uur) mais rijden verbruiken de Tracs zo’n 130 tot 140 liter diesel, kom daar maar eens mee aan bij een moderne 200-pk trekker.”

 • “Moderne trekkers hebben schonere motoren, maar die schone techniek kost wel extra brandstof.” Aldus Fackler, die niet wakker ligt van een rookpluimpje. De trekkers hebben ondanks de leeftijd van ongeveer 25 jaar slechts 6.000 en 11.000 uren op de teller.

  “Moderne trekkers hebben schonere motoren, maar die schone techniek kost wel extra brandstof.” Aldus Fackler, die niet wakker ligt van een rookpluimpje. De trekkers hebben ondanks de leeftijd van ongeveer 25 jaar slechts 6.000 en 11.000 uren op de teller.

 • Origineel een 1400, maar door Fackler omgebouwd tot 1800. De trekker heeft nu een intercooler en extra oliekoeler, en levert richting de 200 pk.

  Origineel een 1400, maar door Fackler omgebouwd tot 1800. De trekker heeft nu een intercooler en extra oliekoeler, en levert richting de 200 pk.

 • Het uitrijden van digestaat uit de eigen vergister gaat bovengronds.

  Het uitrijden van digestaat uit de eigen vergister gaat bovengronds.

 • 
Voor het personeel is het genieten om met zulk materieel onderweg te zijn.

  Voor het personeel is het genieten om met zulk materieel onderweg te zijn.

 • Tijd voor een nieuw vrachtje.

  Tijd voor een nieuw vrachtje.

 • Via een hydraulisch bediende klep worden de tanks gevuld met een externe pomp. De chauffeur geeft via een computer het aantal kuubs in dat hij kan laden. De pomp stopt automatisch.

  Via een hydraulisch bediende klep worden de tanks gevuld met een externe pomp. De chauffeur geeft via een computer het aantal kuubs in dat hij kan laden. De pomp stopt automatisch.

 • De twee grootste Tracs op een rijtje. Fackler bezit ook nog een Mercedes Unimog U2100, een MB Trac 1000 en een MB Trac 900 Turbo.

  De twee grootste Tracs op een rijtje. Fackler bezit ook nog een Mercedes Unimog U2100, een MB Trac 1000 en een MB Trac 900 Turbo.

 • De trekkers worden niet ontzien. De hele dag rijden ze af en aan.

  De trekkers worden niet ontzien. De hele dag rijden ze af en aan.

 • Het is nog vroeg in het seizoen, en dus nog wel eens nat. Hulp is onderweg.

  Het is nog vroeg in het seizoen, en dus nog wel eens nat. Hulp is onderweg.

 • Het tafereel resulteert in unieke plaatjes.

  Het tafereel resulteert in unieke plaatjes.

 • Het enige verschil tussen de MB-Tracs van Fackler en een originele 1800 Intercooler is de motorkap. De originele modellen hadden hierop een kleine verhoging. Technisch zijn de 1800-modellen gelijk aan een 1600, op de Intercooler na.

  Het enige verschil tussen de MB-Tracs van Fackler en een originele 1800 Intercooler is de motorkap. De originele modellen hadden hierop een kleine verhoging. Technisch zijn de 1800-modellen gelijk aan een 1600, op de Intercooler na.

 • Fackler heeft veel schik met zijn Tracs. Maar het is niet puur hobby. Fackler geniet vooral als hij de boekhouding weer doet. “Bij goed onderhoud schrijven deze trekkers niet af.” Fackler kocht de trekkers gebruikt en volgens hem zijn ze nu nog steeds hetzelfde waard als bij aanschaf. Hij taxeert zijn ‘1800’ op 50.000 euro. “En over 5 tot 8 jaar zijn ze dat ook nog waard. Ik tank de trekkers, doe het onderhoud en zet er een mannetje op; meer kosten heb ik niet, lacht Fackler.

  Fackler heeft veel schik met zijn Tracs. Maar het is niet puur hobby. Fackler geniet vooral als hij de boekhouding weer doet. “Bij goed onderhoud schrijven deze trekkers niet af.” Fackler kocht de trekkers gebruikt en volgens hem zijn ze nu nog steeds hetzelfde waard als bij aanschaf. Hij taxeert zijn ‘1800’ op 50.000 euro. “En over 5 tot 8 jaar zijn ze dat ook nog waard. Ik tank de trekkers, doe het onderhoud en zet er een mannetje op; meer kosten heb ik niet, lacht Fackler.

Laatste reacties

 • Fendtje

  Mooi spul Hoor

 • The Hulk

  Zo denk ik er ook over . Diegene die zen trekkers niet moet afschrijven zal nog zorgeloos verder kunnen diegene die trekkers kochten rato een bedrijfsareaal van 1000 ha (terwijl ze er maar nauwelijks 100 bewerken) omdat de aardappels in 2010 duur waren zullen het nu wel geweten hebben. In Hongarije nu enkel kommer en kwel bij die op krediet kopende trekker boeren men moet nu al wisselen van merk om te kunnen switsen mee het krediet en zo een betaalpauze te ontwikkelen. Of die andere met 150 ha en die vorige herfst nog 200 ha bijpachte ,twee JD trekkers bijkocht nieuwe ploeg zen land ploegde en mestof en zaaigoed aankocht op krediet en alles liet leveren en 2 weken terug de vorige gebruiker van die 200 ha het perceel mooi terug nam en zaaide . Gelukkig dat de boer nog geen tweede combine had bijgekocht dan was de game echt over.

 • h_bouwmans

  v

 • josrodenburg

  mooie raportage
  waarom zijn ze gestopt met productie als het mooie goede gevraagde machines zijn???

 • nabderks

  Ze zijn met de productie gestopt omdat ze te duur waren. Dus te weinig afzet
  Deze Mb trac's zijn nu prachtige hobby projecten. Zie www.trac-technik.de

 • johndeere6910forever

  mooi spul echt ruig om te zien

 • frankey

  mooi spul, en weinig afschrijving en onkosten.en laag brandstofgebruik,zeker zo belangrijk.

 • tractor liefhebber

  mooi materiaal heeft ie wel.

 • deer123

  Der<<<Mercedes-Benz>>>

  Bij het lezen van de koptekst dacht ik , hee die bouwd zijn trekker over om op biogas te rijden, Jammer... Met het motor type OM 366 zou het wel kunnen , dan rijd hij pas echt goedkoop !! op eigen mest...

  Versnelling bak is een teer punt, verder alle onderdelen altijd wel goed leverbaar

  Maar het blijft mooi spul


 • renault

  dit is en blijft mooi jammer dat je dat hier niet tegen komt

 • van rooijen

  daar rij je het hele land mee kapot man

 • W Geverink

  Doe je met andere trekkers ook als het te nat is van Rooien. Begin tachtiger jaren alle types aangepast tijdens een uitstapje met de Deense jonge boeren. Prachtig ijzer.

 • Nanne

  een mooi bierstadje is dat

 • Realist

  Ik heb begin jaren 90 op dergelijke trekkers mais gereden, denk dat de machine's mooier zijn om naar te kijken dan om op te rijden. Het waren in die tijd al lawaaibakken waar je beter gehoor bescherming op kon dragen, zal in de loop der jaren vast niet beter zijn geworden.

 • nabderks

  Wij hebben een Fendt 712 vario TMS (2005) in gebruik. Daarnaast een MB trac 1500 en 800. Het geluidsniveau is bij alle drie gelijk. De wegligging is bij de MB trac vele malen beter, ook bij hoge snelheden. De Fendt loopt 53 km/uur, de Mb trac 1500 60 km/uur. Verdere voordelen van de MB trac zijn: Meer cabineruimte, centrale zitplaats, ruim plaats voor 2 personen, omkeerinrichting.
  De Mb trac 1500 is van bj. 1985. Eigenlijk triest dat de Fendt die 20 jaar jonger is, niet het comfort heeft van de MB trac.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.