Mechanisatie

Foto & video 11494 x bekeken laatste update:20 mrt 2012

Bij de loonwerker in de schuur (2)

Boerderij maakte een rondje langs een – uitgedund – aantal loonwerkers in de polder en kreeg een kijkje in de schuur. De een showt z’n nieuwe machines, de ander is druk met onderhoudswerkzaamheden.

Foto

 • Boerderij maakte een rondje langs een – uitgedund – aantal loonwerkers in de polder en kreeg een kijkje in de schuur. De een showt z’n nieuwe machines, de ander is druk met onderhoudswerkzaamheden.Bij loonbedrijf Van Dun in Rutten op de koffie. Het bedrijf investeerde in een Atlas kraan en een vierelements zwadhark met 14 meter werkbreedte.
  Tekst & foto's; Sytze Bakker

 • In de ruime werkplaats wordt een Ploeger helemaal nagekeken en omgebouwd voor het rooien van tulpenbollen. Deze rooier wordt ook ingezet voor uien en witlof.

 • Een prachtig gezicht nu je dwars door de rooier heen kunt kijken. Alles wordt nagelopen en met de portaaltakels is het handig om grote onderdelen te vervangen.

 • Johan Alvers van Van Dun toont een aanpassing aan een Amazone zaaimachine die is gedaan na een vraag uit de praktijk. Bij het zaaien van plantuien kan nu de rij aan de zonkant 50 procent dichter worden gezaaid om te voorkomen dat deze rijen uit de maat groeien.

 • Na de aanpassing kan de zaaimachine een bed van 3 meter zaaien in plaats van 2 van 1,5 meter. Kleine cilinders gekoppeld aan de markeuraansluiting zetten de zaadtoevoer met extra openingen open en dicht, zodat de twee extra gehalveerde nokken mee gaan zaaien in de rij die aan de zonkant in het bed komen.

 • Voor de vestiging in Blokzijl wordt in Rutten onderhoud gedaan. Hier is een ladewagen aan de beurt. Voor de werksfeer is het gezelliger om samen te werken.

 • Loonbedrijf Wieringa Oegema in Espel is omgedoopt in Loonbedrijf Wieringa. Er is een nieuwe trekker aangekocht, een Claas Arion 640. Aardappelen poten is een voorname taak van de nieuwe trekker.

 • Johan Veeke en Hans Muis vervangen de brede wielen voor dubbele cultuurwielen met het handige wielwisselsysteem. Er komt een vierrijige gedragen Structural pootmachine achter te hangen.

 • Jaap Feenstra kijkt een cruciaal onderdeel van de mestverspreider na: de kettingaandrijving.

 • Bij Tom en Wim van Unen in Emmeloord wordt de Challenger vervangen door de nieuwste John Deere 8345 RT. Althans, Van Unen gaat er een jaar mee te werken om te kijken hoe deze trekker bevalt.

 • Er is geïnvesteerd in een nieuwe Grimme Maxtron 620 op rups en er is gekozen om de achterwielen te voorzien van een Michelin banden. De Maxtron wordt met een uniek ontbladersysteem uitgevoerd. Dit systeem omvat een extra poetseras, geïntegreerd in de klapper. Doordat de koptarra niet meer meetelt, kan men nu met minder kopverlies rooien.

 • De afvoerband van de Ploeger vertoont slijtage en Wim van Unen probeert deze te lijmen. Aan nog een paar werktuigen wordt onderhoud gepleegd.

 • Jacob Vos van het gelijknamige loon- en landbouwbedrijf uit Bant is samen met zoon en medewerkers de laatste poters aan het lezen van het zetmeelras Sofista. Vos heeft nagenoeg geen investeringen gedaan in machines en werktuigen. Wel worden de nodige veranderingen/aanpassingen in eigen beheer uitgevoerd.

 • De loods met het machinepark. Vos probeert met het zaaien van uien verschillende methodes uit om een hoger rendement te behalen in de maatsortering. Zo kijkt hij wat het beste resultaat geeft: 3x2 rijen, 4x2 rijen of 5x1 rij op een bed van 1,5 meter. Zo voert hij het zaaien ook uit op 3 meter met de mogelijkheid met 1,5 meter te oogsten als de klant dat wil. Het rooien met schijven maakt zijn opmars.

 • Nieuw is deze Agrifac Eagle van 39 meter. Deze spuit heeft gps-bediende sectie-aansturing. Bekijk hier deel 1 van deze reportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.