Mechanisatie

Foto & video 2 reactieslaatste update:13 feb 2013

Mest verspreiden met Hovertrack

Wielink in Dronten zet een Hovertrack met mestverspreider-opbouw in voor het uitrijden van compost.

Foto

 • Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten zet een Hovertrack met mestverspreider-opbouw in voor het uitrijden van compost. De Hovertrack/Cargotrack is een samenwerkingsproject tussen het Nederlandse bedrijf Veldhuizen Wagenbouw en het Belgische Joskin. Veldhuizen produceert het voertuig, Joskin levert de diverse opbouwen. 
Foto's: Pieter Veldhuizen. (bovenstaande foto: Matthijs Verhagen)

  Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten zet een Hovertrack met mestverspreider-opbouw in voor het uitrijden van compost. De Hovertrack/Cargotrack is een samenwerkingsproject tussen het Nederlandse bedrijf Veldhuizen Wagenbouw en het Belgische Joskin. Veldhuizen produceert het voertuig, Joskin levert de diverse opbouwen. Foto's: Pieter Veldhuizen. (bovenstaande foto: Matthijs Verhagen)

 • Al vroeg in het voorjaar kon Wielink op bevroren grond terecht voor het uitrijden van compost. Het uitrijden van drijfmest was nog streng verboden over de bevroren ondergrond, maar voor compost gold dat niet. Het werkgebied is vooral de zandgronden van Drenthe, Oost-Groningen en de kop van Overijssel. Voor op de klei is de machine in het voorjaar minder geschikt.

  Al vroeg in het voorjaar kon Wielink op bevroren grond terecht voor het uitrijden van compost. Het uitrijden van drijfmest was nog streng verboden over de bevroren ondergrond, maar voor compost gold dat niet. Het werkgebied is vooral de zandgronden van Drenthe, Oost-Groningen en de kop van Overijssel. Voor op de klei is de machine in het voorjaar minder geschikt.

 • Wielink laadt de compost bij diverse composteringsinstallaties. Voorheen bracht hij de compost met eigen containervrachtwagens naar het perceel. Daar wordt het dan later overgeladen in een mestverspreider en uitgereden. Omslachtig. Bovendien is het voor vrachtwagens altijd lastig om op de kopakker te lossen, zij missen immers terreinvaardigheid.

  Wielink laadt de compost bij diverse composteringsinstallaties. Voorheen bracht hij de compost met eigen containervrachtwagens naar het perceel. Daar wordt het dan later overgeladen in een mestverspreider en uitgereden. Omslachtig. Bovendien is het voor vrachtwagens altijd lastig om op de kopakker te lossen, zij missen immers terreinvaardigheid.

 • Het chassis is nu voorzien van een Joskin Ferti-Cargo-mestverspreider, maar is ook om te bouwen tot silagewagen. In de uitvoering met een korte wielbasis is de Hovertrack ook in te zetten met diverse opleggers.

  Het chassis is nu voorzien van een Joskin Ferti-Cargo-mestverspreider, maar is ook om te bouwen tot silagewagen. In de uitvoering met een korte wielbasis is de Hovertrack ook in te zetten met diverse opleggers.

 • De Hovertrack is op alle assen aangedreven. Dankzij het WS (Wide Spread)-achtertandem met stuuras beschikt deze in totaal over drie sturende assen. Dit verkleint de draaicirkel en voorkomt gewasschade voor verwringing.

  De Hovertrack is op alle assen aangedreven. Dankzij het WS (Wide Spread)-achtertandem met stuuras beschikt deze in totaal over drie sturende assen. Dit verkleint de draaicirkel en voorkomt gewasschade voor verwringing.

 • Met de Hovertrack combineert Wielink de schakels van transport en uitrijden in een machine. De Hovertrack is namelijk gebaseerd op een Iveco-vrachtwagen en heeft een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

  Met de Hovertrack combineert Wielink de schakels van transport en uitrijden in een machine. De Hovertrack is namelijk gebaseerd op een Iveco-vrachtwagen en heeft een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

 • Dankzij de 16.00R20-banden op de voorassen en de 24R20,5-banden op de achterassen is de snelle Hovertrack ook terreinvaardig. Steven Wielink: “Bovendien kunnen we over de snelweg met de machine, hierdoor vermijden we binnenwegen met veel drempels en rotondes.” De keerzijde is dat alleen een chauffeur met groot rijbewijs op de machine mag rijden, dat er wegenbelasting betaald moet worden en dat deze op duurdere reguliere diesel rijdt.

  Dankzij de 16.00R20-banden op de voorassen en de 24R20,5-banden op de achterassen is de snelle Hovertrack ook terreinvaardig. Steven Wielink: “Bovendien kunnen we over de snelweg met de machine, hierdoor vermijden we binnenwegen met veel drempels en rotondes.” De keerzijde is dat alleen een chauffeur met groot rijbewijs op de machine mag rijden, dat er wegenbelasting betaald moet worden en dat deze op duurdere reguliere diesel rijdt.

 • Steven Wielink: “We huren de machine dit voorjaar om te kijken of het voor ons rendabel is. De eerste ervaringen zijn dat we bij een enkele afstand van 15 tot 20 kilometer tussen opslag en perceel, een vracht per uur kunnen doen. Dus laden, naar het perceel rijden, uitstrooien en weer leeg terugrijden.”

  Steven Wielink: “We huren de machine dit voorjaar om te kijken of het voor ons rendabel is. De eerste ervaringen zijn dat we bij een enkele afstand van 15 tot 20 kilometer tussen opslag en perceel, een vracht per uur kunnen doen. Dus laden, naar het perceel rijden, uitstrooien en weer leeg terugrijden.”

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.