Mechanisatie

Foto & video 5774 x bekeken

Vicon RF 3325 SC14 N FlexiWrap-perswikkelcombi

Vicon is terug met nieuwe perswikkelcombinaties. Twaalf jaar na de introductie van de Balepack introduceert het de FlexiWrap-combi’s. Daarin versmelt de fabrikant een eigen pers met een Oostenrijkse Göweil-wikkelaar. TREKKER bekeek de nieuwe FlexiWrap met vastekamerpers in actie.

Foto

 • De vastekamercombi heet Vicon RF 3325 SC14 N FlexiWrap. Een hele mond vol. De letters SC14 (SuperCut 14) staan voor de snijrotor en het aantal messen (snijlengte 70 millimeter). De pers is ook met 25 messen (snijlengte 40 millimeter) leverbaar. De N staat voor netbinding.

  De vastekamercombi heet Vicon RF 3325 SC14 N FlexiWrap. Een hele mond vol. De letters SC14 (SuperCut 14) staan voor de snijrotor en het aantal messen (snijlengte 70 millimeter). De pers is ook met 25 messen (snijlengte 40 millimeter) leverbaar. De N staat voor netbinding.

 • De pers heeft een eigen Isobus-bediening (Focus-terminal), de wikkelaar een standaardbediening. Eén terminal zou plezieriger zijn, al ervoer onze testchauffeur de afzonderlijke terminals niet als een groot nadeel. Nu hoefde hij minder door de schermen te bladeren.

  De pers heeft een eigen Isobus-bediening (Focus-terminal), de wikkelaar een standaardbediening. Eén terminal zou plezieriger zijn, al ervoer onze testchauffeur de afzonderlijke terminals niet als een groot nadeel. Nu hoefde hij minder door de schermen te bladeren.

 • Onder de rotor zit de zogenoemde drop floor-bodem. Die klapt hydraulisch weg om meer ruimte te maken als proppen gras de rotor (moeten) passeren. Bij een blokkade zet de chauffeur de aftakas uit, waarop de messenbodem (drop floor) zakt. Vervolgens schiet de prop de pers in als de aftakas weer aangaat. Opvallend: bij deze actie laat de machine geen gewasresten achter.

  Onder de rotor zit de zogenoemde drop floor-bodem. Die klapt hydraulisch weg om meer ruimte te maken als proppen gras de rotor (moeten) passeren. Bij een blokkade zet de chauffeur de aftakas uit, waarop de messenbodem (drop floor) zakt. Vervolgens schiet de prop de pers in als de aftakas weer aangaat. Opvallend: bij deze actie laat de machine geen gewasresten achter.

 • Puike ergonomie bij het wisselen van folierollen. De rollen klappen hydraulisch neer in horizontale positie.

  Puike ergonomie bij het wisselen van folierollen. De rollen klappen hydraulisch neer in horizontale positie.

 • De netrol-wissel verloopt relatief comfortabel dankzij de aangename werkhoogte waarop je dat kunt doen. De twee voorraadrollen liggen helaas op een minder toegankelijke hoogte, achter de linker en rechter zijkleppen.

  De netrol-wissel verloopt relatief comfortabel dankzij de aangename werkhoogte waarop je dat kunt doen. De twee voorraadrollen liggen helaas op een minder toegankelijke hoogte, achter de linker en rechter zijkleppen.

 • Op de Focus-terminal is ook het bindproces te volgen, in dit geval maximaal 2,9 keer. Optioneel zijn Tellus-terminals.

  Op de Focus-terminal is ook het bindproces te volgen, in dit geval maximaal 2,9 keer. Optioneel zijn Tellus-terminals.

 • Mooi is de wijze waarop de baal op de wikkeltafel komt. Die wikkeltafel haalt de baal zelf op bij de perskameruitgang.

  Mooi is de wijze waarop de baal op de wikkeltafel komt. Die wikkeltafel haalt de baal zelf op bij de perskameruitgang.

 • Op deze foto is de ketting te zien die de wikkeltafel richting de perskamer beweegt.

  Op deze foto is de ketting te zien die de wikkeltafel richting de perskamer beweegt.

 • Tijdens het bezoek van TREKKER werkte een ‘Geldropse’ Kuhn-pers met 3D-wikkelaar op hetzelfde perceel. De Kuhn 3D-balen zijn qua cilindervorm beter en strakker dan die van deze Vicon FlexiWrap. Het folieverbruik van een 2D-wikkelaar is doorgaans iets hoger, en de kans op inregenen is groter.

  Tijdens het bezoek van TREKKER werkte een ‘Geldropse’ Kuhn-pers met 3D-wikkelaar op hetzelfde perceel. De Kuhn 3D-balen zijn qua cilindervorm beter en strakker dan die van deze Vicon FlexiWrap. Het folieverbruik van een 2D-wikkelaar is doorgaans iets hoger, en de kans op inregenen is groter.

 • Met een totale lengte van 7,40 meter is de combinatie wel 0,50 meter (Krone) tot 0,95 meter (Kuhn) langer dan de meeste concurrenten. Op kleinere percelen leidt dit tot wat meer wringen van de achteras. Iets wat de testchauffeur graag opgelost ziet met een meesturende achteras.

  Met een totale lengte van 7,40 meter is de combinatie wel 0,50 meter (Krone) tot 0,95 meter (Kuhn) langer dan de meeste concurrenten. Op kleinere percelen leidt dit tot wat meer wringen van de achteras. Iets wat de testchauffeur graag opgelost ziet met een meesturende achteras.

 • In september 2010 startte Kverneland een joint venture met Gallignani, en onlangs (oktober 2012) lijfde het deze Italiaanse fabrikant zelfs helemaal in. Het grootste gemis momenteel is een echte perswikkelcombinatie uit eigen fabriek. Vicon hoopt zo’n eigen love baby binnen twee jaar klaar te hebben.

  In september 2010 startte Kverneland een joint venture met Gallignani, en onlangs (oktober 2012) lijfde het deze Italiaanse fabrikant zelfs helemaal in. Het grootste gemis momenteel is een echte perswikkelcombinatie uit eigen fabriek. Vicon hoopt zo’n eigen love baby binnen twee jaar klaar te hebben.

Rene Koerhuis

Of registreer je om te kunnen reageren.