Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Veel noviteiten op Interpom Primeurs (2)

Alle zes de hallen van Xpo Kortijk waren dit jaar gevuld. De 17.678 bezoekers kregen tal van noviteiten voorgeschoteld.

Foto

 • Op 25 tot en met 27 november vond de AGF-beurs Interpom Primeurs plaats in het Belgische Kortrijk. De beurs geniet grote belangstelling, zowel van bezoekers als standhouders. Alle zes de hallen van Xpo Kortijk waren gevuld, tegen vijf hallen in 2010. Het aantal bezoekers steeg met 25,7 procent tot 17.678. De bezoekers kregen tal van noviteiten voorgeschoteld.

Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Koos Groenewold

  Op 25 tot en met 27 november vond de AGF-beurs Interpom Primeurs plaats in het Belgische Kortrijk. De beurs geniet grote belangstelling, zowel van bezoekers als standhouders. Alle zes de hallen van Xpo Kortijk waren gevuld, tegen vijf hallen in 2010. Het aantal bezoekers steeg met 25,7 procent tot 17.678. De bezoekers kregen tal van noviteiten voorgeschoteld. Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Koos Groenewold

 • 

Grimme heeft zijn eenvoudige vierrijige gedragen pootmachine GL410 gemoderniseerd. Voorheen had deze een vaste bunker van 1.000 kilo en was de aanbouw van aanaardkappen of kooirollen niet mogelijk. Dat kan nu wel. Bij aanbouw van aanaardkappen of gitterrollen wordt de machine wel uitgerust met een opklapbare bunker van 1.200 kilo. De pootelementen zijn uitsluitend mechanisch aangedreven.

  Grimme heeft zijn eenvoudige vierrijige gedragen pootmachine GL410 gemoderniseerd. Voorheen had deze een vaste bunker van 1.000 kilo en was de aanbouw van aanaardkappen of kooirollen niet mogelijk. Dat kan nu wel. Bij aanbouw van aanaardkappen of gitterrollen wordt de machine wel uitgerust met een opklapbare bunker van 1.200 kilo. De pootelementen zijn uitsluitend mechanisch aangedreven.

 • 

Agrometius heeft PlanterSwitch ontwikkeld. Deze module komt tussen het Trimble FMX-display en een Grimme-plantmachine en regelt automatische schakeling van de plantelementen. De PlanterSwitch zorgt dat de plantelementen op de kopakker en in geren automatisch, op het juiste moment worden in- en uitgeschakeld. Vooralsnog is PlanterSwitch alleen geschikt voor Grimme-pootmachines die zijn uitgerust met hydraulisch aangedreven pootelementen. Of PlanterSwitch ook beschikbaar komt voor Miedema, AVR en Wifo-poters is nog niet bekend. PlanterSwitch kost €2.500 inclusief montage.

  Agrometius heeft PlanterSwitch ontwikkeld. Deze module komt tussen het Trimble FMX-display en een Grimme-plantmachine en regelt automatische schakeling van de plantelementen. De PlanterSwitch zorgt dat de plantelementen op de kopakker en in geren automatisch, op het juiste moment worden in- en uitgeschakeld. Vooralsnog is PlanterSwitch alleen geschikt voor Grimme-pootmachines die zijn uitgerust met hydraulisch aangedreven pootelementen. Of PlanterSwitch ook beschikbaar komt voor Miedema, AVR en Wifo-poters is nog niet bekend. PlanterSwitch kost €2.500 inclusief montage.

 • VSS Amac heeft een nieuwe uienloofklapper ontwikkeld met loofzijafvoer, de LKU-Z. De gewone klapper LKU heeft drie rotors met vier messen. De LKU-Z heeft eerst een klepelas, met daarachter een transportbandje dat het loof zijwaarts afvoert. Achter het loofbandje zitten twee rotors met elk vier messen van 1,5 meter doorsnee. De werkbreedte is 1,7 meter. De LKU-Z is vooral geschikt voor plantuien met zwaarder, groener loof en meer onkruid.

  VSS Amac heeft een nieuwe uienloofklapper ontwikkeld met loofzijafvoer, de LKU-Z. De gewone klapper LKU heeft drie rotors met vier messen. De LKU-Z heeft eerst een klepelas, met daarachter een transportbandje dat het loof zijwaarts afvoert. Achter het loofbandje zitten twee rotors met elk vier messen van 1,5 meter doorsnee. De werkbreedte is 1,7 meter. De LKU-Z is vooral geschikt voor plantuien met zwaarder, groener loof en meer onkruid.

 • De Belgische fabrikant Steeno heeft zijn cultivator onder handen genomen. Deze klapt nu compacter op. De zijkanten klappen nu volledig horizontaal naar binnen op en rusten dan op het middenframe in plaats van dat ze schuin naar boven staan. Steeno levert cultivatoren met 3 tot 6 meter werkbreedte. De kooirollen zijn verkrijgbaar met ronde spijlen of vierkante, voor meer verkruimeling. De 4,5 meterversie kost €12.000.

  De Belgische fabrikant Steeno heeft zijn cultivator onder handen genomen. Deze klapt nu compacter op. De zijkanten klappen nu volledig horizontaal naar binnen op en rusten dan op het middenframe in plaats van dat ze schuin naar boven staan. Steeno levert cultivatoren met 3 tot 6 meter werkbreedte. De kooirollen zijn verkrijgbaar met ronde spijlen of vierkante, voor meer verkruimeling. De 4,5 meterversie kost €12.000.

 • 
De Baselier-volveldsfrees kan voortaan worden uitgerust met ganzenvoetbeitels in plaats van steekbeitels. De ganzenvoeten liften de kleigrond over de hele breedte 1,5 centimeter op, waardoor deze goed breekt en zich makkelijker laat frezen. De frees is aan de voorzijde voorzien van twee steunwielen, die naast de trekker lopen. Tussen de trekker en de frees is namelijk onvoldoende ruimte voor steunwielen. Extra steunwielen aan de voorzijde zijn nodig omdat de beitels een neerwaartse kracht uitoefenen.

  De Baselier-volveldsfrees kan voortaan worden uitgerust met ganzenvoetbeitels in plaats van steekbeitels. De ganzenvoeten liften de kleigrond over de hele breedte 1,5 centimeter op, waardoor deze goed breekt en zich makkelijker laat frezen. De frees is aan de voorzijde voorzien van twee steunwielen, die naast de trekker lopen. Tussen de trekker en de frees is namelijk onvoldoende ruimte voor steunwielen. Extra steunwielen aan de voorzijde zijn nodig omdat de beitels een neerwaartse kracht uitoefenen.

 • 
De Canadese rupsenfabrikant Soucy Track introduceert een nieuw type combinetrack, de ST1000S. Dit is een rupsonderstel voor onder boerencombines. Soucy had al een combinerups, de ST1000. Het loopvlak daarvan heeft een lengte van 3,35 meter en past daardoor alleen onder grotere rotorcombines. Het loopvlak van de ST1000S meet 2,65 meter. De beide keerrollen zijn kleiner qua diameter, maar het aandrijfwiel is groter dan bij de ST1000.

  De Canadese rupsenfabrikant Soucy Track introduceert een nieuw type combinetrack, de ST1000S. Dit is een rupsonderstel voor onder boerencombines. Soucy had al een combinerups, de ST1000. Het loopvlak daarvan heeft een lengte van 3,35 meter en past daardoor alleen onder grotere rotorcombines. Het loopvlak van de ST1000S meet 2,65 meter. De beide keerrollen zijn kleiner qua diameter, maar het aandrijfwiel is groter dan bij de ST1000.

 • 

De Kuhn Altis en Deltis gedragen spuiten kunnen voortaan met MEA3-spuitbomen worden uitgerust. Deze klappen driedelig in plaats van tweedelig op. Bijzonder is dat bodem ingeklapt diagonaal langs de spuit staan en niet verticaal achter de spuit of horizontaal langs de trekker.

  De Kuhn Altis en Deltis gedragen spuiten kunnen voortaan met MEA3-spuitbomen worden uitgerust. Deze klappen driedelig in plaats van tweedelig op. Bijzonder is dat bodem ingeklapt diagonaal langs de spuit staan en niet verticaal achter de spuit of horizontaal langs de trekker.

 • 
Bijlsma Hercules introduceerde op de Agritechnica 2011 een prototype stortbak. Op details is deze gewijzigd. Zo is de stortbak nu leverbaar met eclipsvormige rollen voor meer reiniging.

  Bijlsma Hercules introduceerde op de Agritechnica 2011 een prototype stortbak. Op details is deze gewijzigd. Zo is de stortbak nu leverbaar met eclipsvormige rollen voor meer reiniging.

 • 
GeoSteer-besturing is het nieuwe compacte RTK-gps-stuursysteem van AutoFarm en Ag Leader. Het is geschikt voor vrijwel alle voertuigen met hydraulische besturing. Ook kan GeoSteer gemonteerd worden op de meeste merken machines die af fabriek voorzien zijn van een automatisch stuursysteem.

  GeoSteer-besturing is het nieuwe compacte RTK-gps-stuursysteem van AutoFarm en Ag Leader. Het is geschikt voor vrijwel alle voertuigen met hydraulische besturing. Ook kan GeoSteer gemonteerd worden op de meeste merken machines die af fabriek voorzien zijn van een automatisch stuursysteem.

 • Het Belgische AVR heeft in april 2012 de aardappeltak van het Noorse Underhaug/TKS overgenomen. AVR gaat voortaan ook aardappelpoters in Roeselare (B.) produceren. Op Interpom was voor het eerst de AVR Underhaug in AVR-groen te zien. AVR meldt voor de vierrijige gedragen versie een nieuwe variant te ontwikkelen. De ontwikkeling van Underhaug-poter heeft namelijk na de verkoop de Kverneland eind jaren negentig stil gestaan. De nieuwe poter gaat Ceres 400 heten. In 2013 moet het protoype gereed zijn en getest worden. In 2014 moet de serieproductie starten.

  Het Belgische AVR heeft in april 2012 de aardappeltak van het Noorse Underhaug/TKS overgenomen. AVR gaat voortaan ook aardappelpoters in Roeselare (B.) produceren. Op Interpom was voor het eerst de AVR Underhaug in AVR-groen te zien. AVR meldt voor de vierrijige gedragen versie een nieuwe variant te ontwikkelen. De ontwikkeling van Underhaug-poter heeft namelijk na de verkoop de Kverneland eind jaren negentig stil gestaan. De nieuwe poter gaat Ceres 400 heten. In 2013 moet het protoype gereed zijn en getest worden. In 2014 moet de serieproductie starten.

 • 
Miedema is het voormalige zusterbedrijf van AVR (Netagco Holding). AVR leverde altijd Miedema-pootmachines aan haar klanten, maar gaat na de overname van Underhaug zelf eigen pootmachines verkopen en worden dus een concurrent van Miedema. Miedema monteerde altijd AVR-grondfrezen voor hun pootcombinaties. Omdat AVR Miedema aan de kant heeft gezet, besloot Miedema een andere leverancier voor grondfrezen te zoeken. Dat werd Struik uit Wieringerwerf. Op Interpom was voor het eerst een Miedema CP-42P-pootcombinatie met groene Struik-frees te zien.

  Miedema is het voormalige zusterbedrijf van AVR (Netagco Holding). AVR leverde altijd Miedema-pootmachines aan haar klanten, maar gaat na de overname van Underhaug zelf eigen pootmachines verkopen en worden dus een concurrent van Miedema. Miedema monteerde altijd AVR-grondfrezen voor hun pootcombinaties. Omdat AVR Miedema aan de kant heeft gezet, besloot Miedema een andere leverancier voor grondfrezen te zoeken. Dat werd Struik uit Wieringerwerf. Op Interpom was voor het eerst een Miedema CP-42P-pootcombinatie met groene Struik-frees te zien.

 • Het Vlaamse constructiebedrijf Deroo heeft een sproeiboom gebouwd voor op een giertank gebouwd, met de bedoeling dit in te zetten voor beregening. De sproeiboom is maximaal 21 meter breed. Het is bedoeld voor gebieden die minder geschikt zijn voor haspels. De bomen zijn onafhankelijk van elkaar in- en uitklapbaar. De eerste is verkocht aan een bloemkoolteler. De sproeibomen kosten €11.500, inclusief montage. Je moet trouwens wel veel rijden om een significante watergift uit te rijden. Een gift van 20 millimeter op één hectare is 200 kuub water. Met een giertank van 15 kuub is dat per hectare 13,3 keer rijden.

  Het Vlaamse constructiebedrijf Deroo heeft een sproeiboom gebouwd voor op een giertank gebouwd, met de bedoeling dit in te zetten voor beregening. De sproeiboom is maximaal 21 meter breed. Het is bedoeld voor gebieden die minder geschikt zijn voor haspels. De bomen zijn onafhankelijk van elkaar in- en uitklapbaar. De eerste is verkocht aan een bloemkoolteler. De sproeibomen kosten €11.500, inclusief montage. Je moet trouwens wel veel rijden om een significante watergift uit te rijden. Een gift van 20 millimeter op één hectare is 200 kuub water. Met een giertank van 15 kuub is dat per hectare 13,3 keer rijden.

 • De Belgische uitschuurfabrikant Spinnekop gaat de Nederlandse markt betreden. De fabrikant heeft al een dealer gevonden in Noord-Holland.

  De Belgische uitschuurfabrikant Spinnekop gaat de Nederlandse markt betreden. De fabrikant heeft al een dealer gevonden in Noord-Holland.

 • 

De kistenkantelaar van de Franse fabrikant Dubrulle-Downs kantelt voorover. De meeste kistenkantelaar kantelen zijwaarts. Het draagvermogen bedraagt maximaal 2 ton. De kantelhoek bedraagt maximaal 125 graden. De kantelaar past aan een heftruck of verreiker. De kantelaar is geschikt voor alle maten pootgoedkisten. De kistenkantelaar kost €6.500.

  De kistenkantelaar van de Franse fabrikant Dubrulle-Downs kantelt voorover. De meeste kistenkantelaar kantelen zijwaarts. Het draagvermogen bedraagt maximaal 2 ton. De kantelhoek bedraagt maximaal 125 graden. De kantelaar past aan een heftruck of verreiker. De kantelaar is geschikt voor alle maten pootgoedkisten. De kistenkantelaar kost €6.500.

 • 
Naast veel nieuws is Interpom ook een erg gezellige beurs. Fritesfabrikanten als McCain, Farm Frites, LambWeston, Agristo en Lutosa (foto) deelden gratis patat uit aan de bezoekers.

  Naast veel nieuws is Interpom ook een erg gezellige beurs. Fritesfabrikanten als McCain, Farm Frites, LambWeston, Agristo en Lutosa (foto) deelden gratis patat uit aan de bezoekers.

Laatste reacties

 • marc47

  Agristo deelde absoluut GEEN friet uit, maar hadden wel goei bier!

 • johannetje

  proost!

Of registreer je om te kunnen reageren.