Mechanisatie

Foto & video 8 reacties

Kijken in Väderstad

Väderstad komt te koop in Nederland. Boerderij ging vast in Zweden kijken.

Foto

 • Väderstad uit het gelijknamige Zweedse stadje is bekend van grote getrokken cultivatoren en direct zaaimachines. De vijftig jaar bestaande fabrikant verkocht onlangs zijn 20.000ste zaaimachine. Een mijlpaal. Tekst en foto’s Frits Huiden

  Väderstad uit het gelijknamige Zweedse stadje is bekend van grote getrokken cultivatoren en direct zaaimachines. De vijftig jaar bestaande fabrikant verkocht onlangs zijn 20.000ste zaaimachine. Een mijlpaal. Tekst en foto’s Frits Huiden

 • 
De fabrikant richtte zich altijd op grote akkerbouwgebieden in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Rusland en Oost-Europa. Binnenkort wil het merk ook naar Amerika, via het Canadese Seed Hawk, waarin Väderstad een minderheidsbelang (49 procent) heeft. In Nederland wordt Homburg in Stiens importeur.

  De fabrikant richtte zich altijd op grote akkerbouwgebieden in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Rusland en Oost-Europa. Binnenkort wil het merk ook naar Amerika, via het Canadese Seed Hawk, waarin Väderstad een minderheidsbelang (49 procent) heeft. In Nederland wordt Homburg in Stiens importeur.

 • 
Aanleiding om de Nederlandse markt op te gaan is de nieuwe Tempo-maiszaaimachine. De getrokken zes of achtrijer plant met een overdruksysteem op snelheden tot 18 kilometer per uur. Een heel ander concept dan de gedragen zes- tot twaalfrijers met vacuümsysteem en rijsnelheden tot 8 km/uur.

  Aanleiding om de Nederlandse markt op te gaan is de nieuwe Tempo-maiszaaimachine. De getrokken zes of achtrijer plant met een overdruksysteem op snelheden tot 18 kilometer per uur. Een heel ander concept dan de gedragen zes- tot twaalfrijers met vacuümsysteem en rijsnelheden tot 8 km/uur.

 • 
De rest van het gamma bestaat uit vaak getrokken cultivatoren en (no-till) zaaicombinaties van 3 tot 24,4 meter breed. Kleinere machines of andere productgroepen komen er voorlopig niet. “Wij willen de grote boeren bereiken en zoeken het verder vooral in verfijning van het bestaande gamma”, aldus verkoopmanager Nils Ahlstrand.

  De rest van het gamma bestaat uit vaak getrokken cultivatoren en (no-till) zaaicombinaties van 3 tot 24,4 meter breed. Kleinere machines of andere productgroepen komen er voorlopig niet. “Wij willen de grote boeren bereiken en zoeken het verder vooral in verfijning van het bestaande gamma”, aldus verkoopmanager Nils Ahlstrand.

 • 
In de moderne fabriek worden ongeveer 5.000 machines per jaar gebouwd met 1.000 man personeel. Ook is er een assemblagefabriek in Rusland. De omzet bedraagt €230 miljoen.

  In de moderne fabriek worden ongeveer 5.000 machines per jaar gebouwd met 1.000 man personeel. Ook is er een assemblagefabriek in Rusland. De omzet bedraagt €230 miljoen.

 • 
De helft van de omzet (vooral export) komt uit zaaimachines en een derde uit cultivatoren. Het zorgt voor een flink terrein met voorraden die over de hele wereld worden uitgeleverd.

  De helft van de omzet (vooral export) komt uit zaaimachines en een derde uit cultivatoren. Het zorgt voor een flink terrein met voorraden die over de hele wereld worden uitgeleverd.

 • 
Van de omzet wordt 10 procent in R&D gestoken. Dat is terug te zien bij de uitgebreide testen.
Zo worden cultivatoren urenlang door granietmijnen getrokken om het frame te testen. In laboratoria worden tanden 24 uur per dag op een obstakel geduwd.

  Van de omzet wordt 10 procent in R&D gestoken. Dat is terug te zien bij de uitgebreide testen. Zo worden cultivatoren urenlang door granietmijnen getrokken om het frame te testen. In laboratoria worden tanden 24 uur per dag op een obstakel geduwd.

 • Nog een test is de tanden in een ronddraaiende bak met stenen hangen. Dit verkort de ontwikkelingstijd van een nieuw machine-onderdeel in vergelijking met veldtesten die voor een vergelijkbaar testresultaat jaren zou kunnen duren.

  Nog een test is de tanden in een ronddraaiende bak met stenen hangen. Dit verkort de ontwikkelingstijd van een nieuw machine-onderdeel in vergelijking met veldtesten die voor een vergelijkbaar testresultaat jaren zou kunnen duren.

 • Väderstad durft zo ook liefst twee jaar fabrieksgarantie te geven op de tanden.

  Väderstad durft zo ook liefst twee jaar fabrieksgarantie te geven op de tanden.

 • De duurzaamheid van schijven wordt gemeten door er robotmatig allerlei zijdelingse krachten op uit te oefenen.

  De duurzaamheid van schijven wordt gemeten door er robotmatig allerlei zijdelingse krachten op uit te oefenen.

 • Lagerafdichtingen worden daarbij bespoten met agressieve stoffen zoals een mengsel van water, kunstmest en zand.

  Lagerafdichtingen worden daarbij bespoten met agressieve stoffen zoals een mengsel van water, kunstmest en zand.

 • De fabriek heeft een nette en goed geoutilleerde uitstraling, met las-, spuit- en snij-robots en een strak transportsysteem om alle onderdelen op de juiste plek te krijgen. De gele bakken bergen zo elk alle onderdelen van een halffabricaat-frame dat automatisch naar de juiste plek wordt gedirigeerd.

  De fabriek heeft een nette en goed geoutilleerde uitstraling, met las-, spuit- en snij-robots en een strak transportsysteem om alle onderdelen op de juiste plek te krijgen. De gele bakken bergen zo elk alle onderdelen van een halffabricaat-frame dat automatisch naar de juiste plek wordt gedirigeerd.

 • Orde en netheid wordt doorgevoerd tot in de kleinste details. Links boven de werkbank hangt een foto als voorbeeld waar elke sleutel hoort te hangen.

  Orde en netheid wordt doorgevoerd tot in de kleinste details. Links boven de werkbank hangt een foto als voorbeeld waar elke sleutel hoort te hangen.

 • 
Väderstad investeerde in een nieuw distributiecentrum om alle onderdelen snel bij de verkooppunten te krijgen. Er zijn 8.500 onderdeelnummers in voorraad en 12.000 nummers in de handel. Onderdelen van de eerste machines uit 1962 zijn nog steeds te krijgen.

  Väderstad investeerde in een nieuw distributiecentrum om alle onderdelen snel bij de verkooppunten te krijgen. Er zijn 8.500 onderdeelnummers in voorraad en 12.000 nummers in de handel. Onderdelen van de eerste machines uit 1962 zijn nog steeds te krijgen.

 • Detail: veel bestellen betekent veel mogelijkheden bij leveranciers. In dit geval eigen mallen en dus de eigen merknaam in de werktuigenbanden.

  Detail: veel bestellen betekent veel mogelijkheden bij leveranciers. In dit geval eigen mallen en dus de eigen merknaam in de werktuigenbanden.

Laatste reacties

 • n.rodenburg1

  Testen van de tanden in een bak met stenen. Dit is zó 2011! Ik dacht dat ze daar wel computersimulaties gebruikten...

 • fmosterman

  hoe wil je slijtage simuleren?

 • jza

  Nu kunnen de vacuümzaaiers wel inpakken. Goede keus van Homburg.

 • jouwstra

  fantastische machines, zoals ze in amerika zeggen, build to last, geldt dat ook voor de machines van Vaderstad

 • ed12345

  Jouwstra in antwoord op je vraag hier in oost canada hebben de cultivatoren een goede naam

 • bert.fernhout1

  ik heb machines van vaderstad gebruikt ze waren gloed nieuw kwalitatief zeer goed maar ook deze machines willen slijten. maar ik vond het zeer goede machines . wel goed aan de prijs ,maar dan heb je ook wat

 • JanK

  Kuiken was in de jaren 80 toch ook importeur van vaderstad, maar ik weet niet of er toen veel waren verkocht.

 • henk fledderus

  vaderstad is nu 5 jaar leverbaar in west australie. men klacht behoorlijk over de prijs. de slijtage is gelijk of beter en de machines zijn degelijk. inruilers zijn niet te krijgen, dus wie er 1 heeft, heeft hem nog steeds.
  de machines hebben meer vrije ruimte tussen de schijven en aandruk rollen, dat is vrij uniek voor deze omgeving en leveert mooi werk

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.