Mechanisatie

Foto & video

Fabrikanten pakken uit op Beet Europe

Bezoekers uit heel Europa trokken 17 oktober naar Beet Europe in Gut Seligenstadt. Daar showden fabrikanten hun nieuwste ontwikkelingen op bietengebied.

Foto

 • Bezoekers uit heel Europa trokken 17 oktober naar Beet Europe in de Beierse buurtschap Gut Seligenstadt, vlakbij Würzburg. Daar showden fabrikanten hun nieuwste ontwikkelingen op bietengebied. Twee jaar terug was de vuurdoop van het tweejaarlijkse Europese bietenevenement Beet Europe in Lelystad (Fl.). Beet Europe is een initiatief dat is ontstaan uit de behoefte van rooierfabrikanten om op Europees niveau machinedemonstraties op elkaar af te stemmen. Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Henk Riswick

  Bezoekers uit heel Europa trokken 17 oktober naar Beet Europe in de Beierse buurtschap Gut Seligenstadt, vlakbij Würzburg. Daar showden fabrikanten hun nieuwste ontwikkelingen op bietengebied. Twee jaar terug was de vuurdoop van het tweejaarlijkse Europese bietenevenement Beet Europe in Lelystad (Fl.). Beet Europe is een initiatief dat is ontstaan uit de behoefte van rooierfabrikanten om op Europees niveau machinedemonstraties op elkaar af te stemmen. Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Henk Riswick

 • 
In Nederland is het kwakkelweer, maar in Duitsland genieten de bezoekers van de uitgebreide demo bij prachtig zonnig najaarsweer. De organisatie schat de opkomst op 7.000 bezoekers. Dat zijn er flink meer dan verwacht en ook flink meer dan twee jaar terug in Lelystad (1.800 bezoekers). Het merendeel van de bezoekers is Duitser. Er zijn echter ook zo’n 1.500 internationale bezoekers uit Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland, Oekraïne, Marokko, China, Japan en de Verenigde Staten. Franse telers waren er niet te bespeuren.

  In Nederland is het kwakkelweer, maar in Duitsland genieten de bezoekers van de uitgebreide demo bij prachtig zonnig najaarsweer. De organisatie schat de opkomst op 7.000 bezoekers. Dat zijn er flink meer dan verwacht en ook flink meer dan twee jaar terug in Lelystad (1.800 bezoekers). Het merendeel van de bezoekers is Duitser. Er zijn echter ook zo’n 1.500 internationale bezoekers uit Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland, Oekraïne, Marokko, China, Japan en de Verenigde Staten. Franse telers waren er niet te bespeuren.

 • 
Onverwacht toch aanwezig op de beurs is de Duitse rooierfabrikant Franz Kleine met zijn nieuwe Beetliner-rooiers. Enkele weken terug ging Franz Kleine failliet. De curator gaf Franz Kleine toestemming om deel te nemen aan de beurs, omdat een doorstart van de onderneming zo goed als zeker is.

  Onverwacht toch aanwezig op de beurs is de Duitse rooierfabrikant Franz Kleine met zijn nieuwe Beetliner-rooiers. Enkele weken terug ging Franz Kleine failliet. De curator gaf Franz Kleine toestemming om deel te nemen aan de beurs, omdat een doorstart van de onderneming zo goed als zeker is.

 • 
De trend op Beet Europe is de definitieve doorbraak van grote zeswielige rooiers. Ropa, Agrifac en Vervaet hebben al jaren grote drieassige rooiers in hun program, daar scharen zich nu ook Franz Kleine en Grimme bij. Holmer gaf aan binnenkort ook met een drieasser te komen. Op de foto de Ropa Tiger.

  De trend op Beet Europe is de definitieve doorbraak van grote zeswielige rooiers. Ropa, Agrifac en Vervaet hebben al jaren grote drieassige rooiers in hun program, daar scharen zich nu ook Franz Kleine en Grimme bij. Holmer gaf aan binnenkort ook met een drieasser te komen. Op de foto de Ropa Tiger.

 • 
De Franz Kleine Beetliner-serie was op de Agritechnica al voorgesteld, maar nu te zien in praktijk. Er zijn drie modellen: de Compact met een bunkerinhoud van 18 kuub, de Large van 30 kuub en de Max van 40 kuub. Allemaal zesrijige rooiers. De voorkant, dus ontbladeraar, nakoppers, rooibek, reinigingszonnen, cabine en Mercedes-motor zijn gelijk, alleen de grootte van de bunker verschilt. De vierwielige Large en de zeswielige Max hebben een dubbel scharnierpunt achter de cabine, zodat tijdens het rooien recht in hondengang is te rijden.

  De Franz Kleine Beetliner-serie was op de Agritechnica al voorgesteld, maar nu te zien in praktijk. Er zijn drie modellen: de Compact met een bunkerinhoud van 18 kuub, de Large van 30 kuub en de Max van 40 kuub. Allemaal zesrijige rooiers. De voorkant, dus ontbladeraar, nakoppers, rooibek, reinigingszonnen, cabine en Mercedes-motor zijn gelijk, alleen de grootte van de bunker verschilt. De vierwielige Large en de zeswielige Max hebben een dubbel scharnierpunt achter de cabine, zodat tijdens het rooien recht in hondengang is te rijden.

 • De drieassige Grimme Rexor 630 is een echte primeur. Grimme wilde de machine eigenlijk pas 12 november voor het eerst presenteren op zijn Technicadagen op de Grimme-fabriek in Damme (D.), maar kon uiteindelijk de verleiding niet weerstaan de machine toch op Beet Europe te tonen. De zeswielige Grimme Rexor 630 is qua opbouw gelijk aan de huidige vierwielige Rexor 620. De 15,9 liter zescilinder Mercedes-motor levert 440 kW. De bunker bergt 43 kuub (28-30 ton). Voorop liggen 800/75R32 banden. De middelste hebben maat 1050/50R32. Achterop liggen standaard 900/60R32-banden, optioneel zijn 1050-banden. Vooralsnog is de rooier alleen verkrijgbaar als zesrijer, een negenrijer is in ontwikkeling. De machine gaat circa €450.000 kosten.

  De drieassige Grimme Rexor 630 is een echte primeur. Grimme wilde de machine eigenlijk pas 12 november voor het eerst presenteren op zijn Technicadagen op de Grimme-fabriek in Damme (D.), maar kon uiteindelijk de verleiding niet weerstaan de machine toch op Beet Europe te tonen. De zeswielige Grimme Rexor 630 is qua opbouw gelijk aan de huidige vierwielige Rexor 620. De 15,9 liter zescilinder Mercedes-motor levert 440 kW. De bunker bergt 43 kuub (28-30 ton). Voorop liggen 800/75R32 banden. De middelste hebben maat 1050/50R32. Achterop liggen standaard 900/60R32-banden, optioneel zijn 1050-banden. Vooralsnog is de rooier alleen verkrijgbaar als zesrijer, een negenrijer is in ontwikkeling. De machine gaat circa €450.000 kosten.

 • De zeswielige Ropa Tiger werd in Nederland vanwege zijn grootte niet verkocht, maar Ropa ziet voor zijn nieuwe vierwielige Ropa Panther wel potentie in Nederland. De rooier heeft voor 800/70R38-banden en achter 900/60R38. De hoge banden hebben een grote voetprint, dus veel draagvermogen. Een 390 kW Mercedes-motor drijft de Panther aan. De bunker kan 20 ton bergen. Met Auto-Balance blijft de rooier ook in heuvels horizontaal staan.

  De zeswielige Ropa Tiger werd in Nederland vanwege zijn grootte niet verkocht, maar Ropa ziet voor zijn nieuwe vierwielige Ropa Panther wel potentie in Nederland. De rooier heeft voor 800/70R38-banden en achter 900/60R38. De hoge banden hebben een grote voetprint, dus veel draagvermogen. Een 390 kW Mercedes-motor drijft de Panther aan. De bunker kan 20 ton bergen. Met Auto-Balance blijft de rooier ook in heuvels horizontaal staan.

 • 

Een tweede trend is toch wel de nieuwe wijze van koppen. De suikerindustrie wil, vanwege de hoge suikerprijzen, graag zo veel mogelijk biet in de fabriek. Maar geen bieten met pruikjes, omdat die de suikerraffinage verstoren. De geometrie van de huidige nakoppers is zodanig geconstrueerd dat de messen van hoge bieten slechts een klein plakje afsnijden en van lage bieten een dikkere plak. Ropa en Holmer waren een paar jaar terug de eerste met de nieuwe kopsystemen. In navolging daarvan heeft ook Agrifac de geometrie van zijn nakopsysteem gewijzigd. Agrifac noemt dit systeem Protect Plus.

  Een tweede trend is toch wel de nieuwe wijze van koppen. De suikerindustrie wil, vanwege de hoge suikerprijzen, graag zo veel mogelijk biet in de fabriek. Maar geen bieten met pruikjes, omdat die de suikerraffinage verstoren. De geometrie van de huidige nakoppers is zodanig geconstrueerd dat de messen van hoge bieten slechts een klein plakje afsnijden en van lage bieten een dikkere plak. Ropa en Holmer waren een paar jaar terug de eerste met de nieuwe kopsystemen. In navolging daarvan heeft ook Agrifac de geometrie van zijn nakopsysteem gewijzigd. Agrifac noemt dit systeem Protect Plus.

 • Fabrikanten pakken uit op Beet Europe
 • Fabrikanten pakken uit op Beet Europe
 • Grimme heeft net als Agrifac een nieuw nakopsysteem met hetzelfde werkingsprincipe. Grimme noemt dit systeem Minimal Köpfer. Een klepelas met stalen en rubberen klepels slaat het loof weg, waarna de bieten worden nagekopt.


Holmer monteert voortaan Michelin CerexBib 800/70 R38-banden voorop de TerraDos T3. Deze zijn wat smaller dan de vroegere 900-banden, maar vlakken in de lengte meer uit en hebben dus meer draagvermogen. Door smallere banden te monteren is de breedte van de opvoerband tussen de banden vergroot van 80 naar 90 centimeter.


Nieuwe open rooizonnen moeten bij Agrifac in zware klei beter lossen dan de huidige dichte rooizonnen.

  Grimme heeft net als Agrifac een nieuw nakopsysteem met hetzelfde werkingsprincipe. Grimme noemt dit systeem Minimal Köpfer. Een klepelas met stalen en rubberen klepels slaat het loof weg, waarna de bieten worden nagekopt. Holmer monteert voortaan Michelin CerexBib 800/70 R38-banden voorop de TerraDos T3. Deze zijn wat smaller dan de vroegere 900-banden, maar vlakken in de lengte meer uit en hebben dus meer draagvermogen. Door smallere banden te monteren is de breedte van de opvoerband tussen de banden vergroot van 80 naar 90 centimeter. Nieuwe open rooizonnen moeten bij Agrifac in zware klei beter lossen dan de huidige dichte rooizonnen.

 • De Grimme Maxtron-bietenrooier kreeg een update. De Michelin-banden achterop hebben een grotere voetprint dan Trelleborg. De rupsen hebben echter een kleinere voetprint gekregen. De rupsen voorop, ingekocht bij Claas, zijn versmald van 89 naar 77 centimeter. De metalen binnenwielen konden de grote krachten niet dragen. Ook nieuw: een weegbunker.

  De Grimme Maxtron-bietenrooier kreeg een update. De Michelin-banden achterop hebben een grotere voetprint dan Trelleborg. De rupsen hebben echter een kleinere voetprint gekregen. De rupsen voorop, ingekocht bij Claas, zijn versmald van 89 naar 77 centimeter. De metalen binnenwielen konden de grote krachten niet dragen. Ook nieuw: een weegbunker.

 • 
Brettmeister is toeleverancier van Franz Kleine-bietenmuizen, maar heeft nu zelf een kleine muis ontwikkeld voor loonwerkers die een normale muis te groot en te prijzig vinden. De Minimaus kost €80.000 en zit in de fronthef van een trekker. De lader vergt slechts 51 kW, maar de trekker moet wel 10 ton eigen gewicht en een cvt-transmissie hebben om goed te kunnen laden. De laadbek is 5,3 meter breed, dus alleen smalle hopen kunnen ermee geladen worden.

  Brettmeister is toeleverancier van Franz Kleine-bietenmuizen, maar heeft nu zelf een kleine muis ontwikkeld voor loonwerkers die een normale muis te groot en te prijzig vinden. De Minimaus kost €80.000 en zit in de fronthef van een trekker. De lader vergt slechts 51 kW, maar de trekker moet wel 10 ton eigen gewicht en een cvt-transmissie hebben om goed te kunnen laden. De laadbek is 5,3 meter breed, dus alleen smalle hopen kunnen ermee geladen worden.

 • 
Duitsland is het land van de gesubsidieerde biogas. De biogasindustrie heeft een compleet nieuwe afzetmarkt in de benen geholpen. Nieuwe installaties mogen slechts 60 procent mais gebruiken, dus wordt gezocht naar alternatieven, zoals bieten. Aan bieten kleven echter zand en stenen, die een sediment in biogasinstallaties achterlaten. Bieten wassen kan, maar is duur. Huning in Melle (D.) ontwikkelde een droogreiniger die zand en stenen verwijdert. Een tweede machine verbrokkelt en vermaalt de bieten, zodat deze tegelijk met de mais ingekuild kan worden.

  Duitsland is het land van de gesubsidieerde biogas. De biogasindustrie heeft een compleet nieuwe afzetmarkt in de benen geholpen. Nieuwe installaties mogen slechts 60 procent mais gebruiken, dus wordt gezocht naar alternatieven, zoals bieten. Aan bieten kleven echter zand en stenen, die een sediment in biogasinstallaties achterlaten. Bieten wassen kan, maar is duur. Huning in Melle (D.) ontwikkelde een droogreiniger die zand en stenen verwijdert. Een tweede machine verbrokkelt en vermaalt de bieten, zodat deze tegelijk met de mais ingekuild kan worden.

 • 
Het Ierse Cross verkoopt nu bietenwassers in Duitsland. De capaciteit is 100 ton bieten per uur. Voor het wassen wordt de partij ontsteend via een cycloonafscheider. Aan het eind van de band worden de bieten verhakseld. De wasser kost rond de €200.000.

  Het Ierse Cross verkoopt nu bietenwassers in Duitsland. De capaciteit is 100 ton bieten per uur. Voor het wassen wordt de partij ontsteend via een cycloonafscheider. Aan het eind van de band worden de bieten verhakseld. De wasser kost rond de €200.000.

 • 
Holaras introduceert voor biogasboeren de BB2500H-opschepbak met versnipperaar voor shovels of verreikers. Deze heeft voor de messenwals onderin de bak een extra wals met tanden, die de suikerbieten extra versnipperen. De messenwals heeft vijf messen, maar zes messen zijn ook mogelijk.

  Holaras introduceert voor biogasboeren de BB2500H-opschepbak met versnipperaar voor shovels of verreikers. Deze heeft voor de messenwals onderin de bak een extra wals met tanden, die de suikerbieten extra versnipperen. De messenwals heeft vijf messen, maar zes messen zijn ook mogelijk.

 • Net als in Lelystad werden in Gut Seligenstadt de rooiers de dag voorafgaand aan de beurs aan een grondige rooiertest onderworpen. In Nederland verzorgden het IRS, Suiker Unie en PPO de test, in Duitsland zijn daarvoor de universiteit van Bonn en het Verband Fränkischer Zuckerrüberbauer verantwoordelijk.

  Net als in Lelystad werden in Gut Seligenstadt de rooiers de dag voorafgaand aan de beurs aan een grondige rooiertest onderworpen. In Nederland verzorgden het IRS, Suiker Unie en PPO de test, in Duitsland zijn daarvoor de universiteit van Bonn en het Verband Fränkischer Zuckerrüberbauer verantwoordelijk.

 • Naast rooiers zijn bietenmuizen getest. In Akkerbouw nr. 7 van 13 november komt een uitgebreide rooier- en muizentest.

  Naast rooiers zijn bietenmuizen getest. In Akkerbouw nr. 7 van 13 november komt een uitgebreide rooier- en muizentest.

 • 
Beet Europe 2014 wordt gehouden in Wroclaw, Zuidwest Polen.

  Beet Europe 2014 wordt gehouden in Wroclaw, Zuidwest Polen.

Of registreer je om te kunnen reageren.