Mechanisatie

Foto & video 4790 x bekeken 7 reactieslaatste update:10 okt 2012

Dammann dubbeldoel veldspuit

Veel water mee kunnen nemen, werkgangen combineren en intelligente techniek maken de Dammann Profi Class Tandem van Van den Borne Aardappelen uniek. Door de twee gescheiden tanks met in totaal 12.000 liter inhoud heeft hij iets weg van de vroegere portiespuit.

Foto

 • Van den Borne Aardappelen in Reusel (N.-Br.) verwelkomde onlangs zijn tweede 12.000 liter Profi Class Tandem. Het is wereldwijd de eerste Dammann-tandem met twee gescheiden tanks, twee verschillende spuitleidingen en zes doppen per dophouder.

 • Drie mangaten bieden toegang tot beide tanks. Een scheidingswand splitst de hoofdtank in een tank van 9.000 liter aan de achterzijde (systeem A) en 3.000 liter aan de voorzijde (systeem B).Het zwarte deksel halverwege is van de schoonwatertank.

 • De twee pompen van systeem A zijn netjes midden boven de dissel weggewerkt. Samen hebben ze een capaciteit van 500 liter per minuut.

 • Handbediende kranen van systeem A. Links in het midden de dubbele manometers (links A en rechts B) en rechtsboven de hoofdkraan het Pro Control-kastje van systeem B.

 • Pomp, filters en elektrische kranen van systeem B. De zuigermembraanpomp van systeem B heeft een capaciteit van 250 liter per minuut.

 • Dubbel uitgevoerde leidingen met elk een eigen flowmeter. De drukregelaars zijn net niet zichtbaar. Systeem A dient voor de bestrijding van phytophthora en voor volveldse herbicidebespuitingen. Systeem B verspuit plaatsspecifiek vloeibare meststoffen of zeer geconcentreerde herbiciden.

 • Elke dopcombinatie kan separaat in- en uitschakelen. Dit levert een boom vol elektronica op.

 • Twee leidingen, zes dophouders en het ledje. De middelste dubbele dophouder is van systeem A.

 • Zes roodgekleurde Fritzmeier Isaria optische gewassensoren scannen continu het gewas. De computer bepaalt de juiste dosering van de vloeibare meststof. Dit gaat aan de hand van de bepaling van de biomassa en het stikstofniveau van het aardappelloof, waaruit de juiste gift voor elke sectie rolt.

 • Werken met vier terminals en een joystick vergt gewenning. Het aardappelbedrijf was al gewend aan drie terminals voor een spuit, maar voor systeem B is voorlopig een extra MC 1 Isobus-terminal nodig (rechtsonder). De huidige twee MC 1-terminals maken op termijn plaats voor één TouchME-terminal van Müller.

 • Het onderstel is berekend op een snelheid van 60 kilometer per uur. Om de 21 ton die de spuit weegt (met alle tanks gevuld) op de weg te houden, is de Profi Class Tandem uitgevoerd met assen voor wegtransport. De luchtvering op beide assen zorgt voor comfort van spuit én trekker. De stuurcilinder assisteert bij de spoorvolging.

 • Bekijk hier de eerdere reportage over de Dammann 10.000 liter Profi-ClassTechnisch gezien zijn er momenteel geen alternatieven. Alleen de portiespuit van weleer en middeleninjectie komen enigszins in de buurt. Van den Borne, die meestal met 15 kilometer per uur spuit, vindt de reactiesnelheid van middeleninjectie echter te laag. Het gebruik van dubbele spuitleidingen is niet nieuw. Verschillende fabrikanten zijn bereid om op wens van klanten iets dergelijks te bouwen. Voorlopig heeft alleen Dammann het in de officiële prijslijst staan.

Laatste reacties

 • av

  de website van boerderij.nl laat ons niet de mogelijkheid de link aan de klikken of te kopieren. overtypen.......2012...

 • fmosterman

  @av
  dan moet je naar mechanisatie gaan en dan niet op dit artikel klikken maar naar beneden scrollen en bij laatste reacties kijken. daar heb je de mogelijkheid de link te kopieren.

 • HvdR

  av, het is nog erger, want 'Boerderij' tolereert niet eens dat er gelinkt wordt middels een url naar andere websites.
  Zie de regels: http://www.boerderij.nl/Spelregels/

  Waarom ze die regel hebben is me een raadsel.

 • Matthijs Verhagen

  Bedankt voor de aanvullingen. In het laatste bijschrift van de reportage staat nu een link naar de reportage over de eerste Dammann-spuit op het bedrijf van v/d Borne. In die eerste reportage staat tevens een link naar de eigen website van de aardappeltelers.

 • Flyinghollander

  Dat is aangepast naar mij info,zodat mijn eerste reactie niet stom lijkt :)

 • wimuitaalten

  @av: link selecteren, rechtermuisknop, koppeling openen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.