Mechanisatie

Foto & video 24658 x bekeken 31 reacties

Baggeren om moerasmais te redden

Loonbedrijf Entjes in Slochteren hakselt met groot materieel op rupsen.

Foto

 • Loonbedrijf Entjes bv in het Groningse Slochteren hakselt met groot materieel op rupsen. Het werkgebied van de loonwerker bestaat vooral uit lager gelegen gronden. Foto's: Hans Hut

  Loonbedrijf Entjes bv in het Groningse Slochteren hakselt met groot materieel op rupsen. Het werkgebied van de loonwerker bestaat vooral uit lager gelegen gronden. Foto's: Hans Hut

 • Voorheen was het altijd een geknoei met sleeptrekkers, geeft Entjes aan. Ongeveer vijf jaar geleden kocht het bedrijf daarom een set rupsen voor onder de hakselaar.

  Voorheen was het altijd een geknoei met sleeptrekkers, geeft Entjes aan. Ongeveer vijf jaar geleden kocht het bedrijf daarom een set rupsen voor onder de hakselaar.

 • In 2011 kwamen er ook twee fonkelnieuwe Challenger Terra Gators bij. Entjes kocht de machines af-fabriek op rupsen. Vastrijden behoort nu tot het verleden.

  In 2011 kwamen er ook twee fonkelnieuwe Challenger Terra Gators bij. Entjes kocht de machines af-fabriek op rupsen. Vastrijden behoort nu tot het verleden.

 • De loonwerker heeft twee hakselaars. De andere machine staat wel gewoon op banden en neemt de betere percelen voor zijn rekening.

  De loonwerker heeft twee hakselaars. De andere machine staat wel gewoon op banden en neemt de betere percelen voor zijn rekening.

 • De rupsen rijden letterlijk over water.

  De rupsen rijden letterlijk over water.

 • De klei-op-veen-gronden kunnen zeer nat zijn. Op de lage plekken in het perceel staat de mais er maar beroerd bij.

  De klei-op-veen-gronden kunnen zeer nat zijn. Op de lage plekken in het perceel staat de mais er maar beroerd bij.

 • Een detail van de rups.

  Een detail van de rups.

 • De Challengers zijn speciaal voor de maisoogst voorzien van volume-bakken.

  De Challengers zijn speciaal voor de maisoogst voorzien van volume-bakken.

 • Ondanks het hoge gewicht van de machines en het lage draagvermogen van de grond, valt de insporing mee. Er is maar een nadeel aan de rupsen: transport over de weg is niet mogelijk. Ligt een perceel op afstand dan moet de mais overgeladen worden.

  Ondanks het hoge gewicht van de machines en het lage draagvermogen van de grond, valt de insporing mee. Er is maar een nadeel aan de rupsen: transport over de weg is niet mogelijk. Ligt een perceel op afstand dan moet de mais overgeladen worden.

 • Een beter beeld van de stand van de mais.

  Een beter beeld van de stand van de mais.

 • Entjes zet de Challengers jaarrond in. Na de maisoogst wisselt het bedrijf de volumebakken om voor een dumperopbouw. De rest van het jaar rijden de machines dan binnen de grondverzet-tak van het bedrijf.

  Entjes zet de Challengers jaarrond in. Na de maisoogst wisselt het bedrijf de volumebakken om voor een dumperopbouw. De rest van het jaar rijden de machines dan binnen de grondverzet-tak van het bedrijf.

 • Een mooi beeld van de oppervlakkige insporing.

  Een mooi beeld van de oppervlakkige insporing.

 • De laatste omgang. Op naar de volgende klant.

  De laatste omgang. Op naar de volgende klant.

Laatste reacties

 • trekker123

  Technisch kan er veel. Mooi materiaal waar je beslist mee voor de dag kunt komen. Fijn voor de klanten dat Entjes zo met ze mee leeft, maar ben wel benieuwd hoe hij dat in rekening brengt. En of de klanten niet beter maïs aan kunnen kopen. Als er dan toch zonodig natuurgebied moet komen doe het dan daar zou ik zeggen en laat die 3.000 hectare in Zuidelijk Flevoland of de Hedwigepolder dan maar gewoon boeren land blijven.

 • groot7731

  Ik heb nooit begrepen waarom bunkerhakselaars nooit opgang hebben gemaakt. In dit geval kun je een bunkerhakselaar uitrusten met rupsen en gewoon overladen voor op de kopakker in silagewagens. Heb je de dure rupsdumpers niet nodig.

 • Matthijs Verhagen

  Bij bunkerhakselaars heb je het gewicht tegen, en zo'n machine is ook duur. (want altijd speciaalbouw). Stilstaand overladen op de kopakker kost tijd/capaciteit. Deze dumpers kun je, zoals in de reportage staat nog wel ergens anders voor gebruiken. Een dure bunkerhakselaar niet. Alleen voor bedrijven die ook veel gras hakselen kan het wellicht uit.

 • trekker123

  Daar zijn drie verklaringen voor: kostprijs, kostprijs en kostprijs. Op een perceel zoals op deze foto kom je ook met de grootste bunkerhakselaars maar tot halfverwege. En het drama van de loonwerker is dat hij zo'n machine niet in rekening kan brengen. Zeker niet als het gewoon 'normaal' verloopt. Behalve de aanschafprijs speelt ook de inruilwaarde. Zo'n bunkerhakselaar is nieuw nogal aan de prijs en is de machine aan vervanging toe dan kun je hem aan niemand meer verkopen. Dat wordt met een boel grote gespecialiseerde zelfrijders zowiezo steeds meer een probleem. Terecht of onterecht dat doet er niet toe. We kennen allemaal de voorbeelden van klanten die hun loonwerker voor een paar tientjes gewoon laten verrekken.

 • Richardm

  ik snap niet dat die boeren niet inzien dat je op zulk land geen maïs kunt verbouwen. je kunt beter mais aankopen i.p.v een heeel slecht gewas te verbouwen op je eigen grond.

 • John Deere 6430

  Dat land ziet er zo uit door de weersomstandigheden, dat is een risico. Maar als het mooi weer blijft, de mais eerder was afgerijpt etc. dan was dit perceel er beter aan toe geweest. Wellicht dat foliemais de oogstijd verder naar voren kan halen en er 'normaal' geoogst kan worden.

 • groot7731

  Kostprijs? In Slochteren rijden twee motoren, dus twee keer dieselverbruik. je bespaart op een trekker met silagewagen. Bij overladen op de kopakker kan de twee motor stilstaan. Bovendien, wat is er zwaarder, een rupsdumper of een bunkerhakselaar. Misschien is capaciteit een argument, maar nu moeten de rupsdumpers ook overladen, dus weg capaciteit.

 • trekker123

  Oh ja, dat was ik vergeten. Dat extra gewicht en de inhoud van de bunker rijden gratis mee met een bunkerhakselaar. Hoe zwaarder het wordt hoe makkelijker het rijdt. Net als bij een bietenrooier. Ligt tegenwoordig dik 400 pk op te brullen. In de tijd van de Volvo BM 6-rijer was dat nog een 45 pk drie cilinder Perkins en wat later in de tijd van de Kuiken machines een 100 pk 6 cilinder. Kon je ze met een 60 pk trekker oprapen. Wie zou er nou de meeste brandstof gebruiken?

 • G.Wermink Ommen

  @groot,
  Kijk is op www.koonstra.eu
  Die heeft het in mijn ogen super voor elkaar! Net als deze loonwerker hebben hun ook een Claas hakselaar op rupsen en ook een Terragator. Maar deze hebben ze een uitgevoerd met een ex veenhuis silage bak. Deze hebben ze bevestigd op een soort van schaarconstructie. Zodat deze op grote hoogte kan lossen in de silagewagen. Die kan dus op de hardigheid blijven staan. Wat veel gesmeer en vermorsen van mais tegen gaat.
  Koonstra overlegt met de plaatselijke loonwerker. Dus zit niet een andere loonwerker in de weg. Ze komen namelijk met diepladers naar het perceel. En de plaatselijke loonwerker kan het verdere vervoer naar de bult/klant verzorgen. Zo is iedereen blij!!
  Voor meer info over prijzen 0523 656584 www.koonstra.eu

 • Sylke

  @ G wermink

  Bespeur ik hier een beetje sluikreclame.

 • groot7731

  @wermink, ik ken Koonstra. Ik vind het een dom systeem van hem. Had hij een bunkerhakselaar a la grasdrogerij kan het rupsvoertuig achterwege blijven. Met één bunkerhakselaar op rupsen heb je ook minder transportkosten! In normale periodes bespaar je met een bunkerhakselaar ook nog eens een silagewagen uit.

 • vraagteken

  grasdrogerij Hartog Abbekerk zoek daar maar eens foto's van

 • ed12345

  Trekker 123 het is gewoon een feit dat anno 2012 er VEEL meer diesel gebruikt wordt per ha als in de de tijd van de door u genoemde Volvo BM rooier
  (60er jaren) .Een trekker van pakweg 60 pk vraagt nu meer diesel als toen grotere hydroliek pomp airco grotere versnellingbak en de trekker is zwaarder door de cabine die weer een grote wisselstroomdynamo nodig heeft en de werktuigen die we nu gebruiken vragen veel vermogen b.v. waar we vroeger op de klei met gemak een twee schaar wentel met 50 pk trokken een vierschaar wentel loopt een 100pk echt niet zomaar mee weg op de klei

 • trekker123

  Nou, dan zijn we lekker vooruit gegaan. Het is trouwens nog niet zo lang geleden dat er ook op de klei diverse 100 pk trekkers goed met vierschaar vooruit konden. IH 1046, 1055, 1056, Deutz 100-06, Fiat 1000DT, JD 4040 etc....

 • BoB de Bakker

  Ed heeft wel gelijk. Vroeger stonden voor silagekippertjes trekkers van wel 60 pk! Nu staan er tractoren voor van meer dan 200 pk. Het lijkt wel of dieselolie goedkoper is geworden

 • erik98

  vroeger stonden er wel kleinere trekkers voor, maar toen waren de percelen kleiner, hadden de machines minder capaciteit, de silagekippertje's waren kleiner en ga zo maar even door, toen waren ze voor een perceel van 10ha mais bijvoorbeeld 24 uur bezig, nu kunnen ze het er bijvoorbeeld in 12 uur afhakselen, ga je dan met kleine silagekippertjes rijden ben je 10 trekkers nodig van 60 pk, (totaal=600pk) nu kun je met 2 trekkers met een 20 ton's silagewagen en 2 trekkers van 200/250 pk rijden en ben je met 400 tot 500 pk klaar.

  ik vind de manier die grasdrogerij hartog gebruikt het mooiste voor de natter percelen, geen gesmeer met overladen door een kraan ov shovel, geen gesmeer met een hakselaar die alleen vooraan op rupsen staat, op percelen waar je normaal sporen van 50/75 cm erin rijd, heb je nu een 'spoortje' waar de hakselaar erover is gereden, een cm of 5 diep dus.

  en met die ploegen, eerder was een 4 schaarse ploeg een rondgaande ploeg, dan kun je met 100 pk zat toe, tegenwoordig is een 4 schaarse ploeg een wentelploeg, en ben je al snel 125/150 pk nodig, vooral omdat deze ploegen bijna dubbel zo zwaar zijn, en je ander met de neus in de lucht hangt en met de ploeg aan de grond als je de hef omhoog tilt

 • ed12345

  Eric 98 zelfs in de 50er jaren was bij de akkerbouw bedrijven de wentelploeg zo'n beetje de regel zelfs de 1 schaar wentel hadden we thuis ook achter david brown 25d .Ransomes maakte zelfs wentelploegen vor achter een rupstrekker(de Dowdeswell) waar wel bijna altijd rongaande ploegen werden gebruikt dat waren de stoppelploegen trekker 123 wat betreft de 100pk trekkers de john deere 4040 kun je gerust schrappen , prima trekker (lust wel graag diesel) maar heeft ronduit een slechte gewichtsoverdracht tot dat John deere met de electronische hef kwam was dat echt een zwak punt

 • Bison

  Vroeger deden ze alles op z'n makkie met een paard,..toen kwamen ze ook klaar albeit wat langzamer,.. en geen brandstof rekening.
  Maar ja,..dat was vroeger.. toen de kippen nog geen kont hadden.LOL

 • Agrisales

  Wat staat daar op het land, is dat mais of haver? zo een minigewas kun je goedkoper doorfrezen en onderploegen.

 • edwinj

  Als je kijkt naar de laatste jaren,lijkt het er toch echt wel op dat het ieder najaar weer redelijk extreem nat is.
  Ik ben het met trekker 123 wel eens dat zulke gebieden eerder in aanmerking zouden moeten komen voor natuurgebied dan duurzame landbouw gronden,maar dat is een punt waar ze toch nooit aan toe zullen geven.
  Wat betreft grote zware machines!ach laten we blij zijn dat het allemaal mogelijk is geworden met de hedendaagse techniek,was het vroeger dan beter?
  Als ik terug kijk naar de jaren 70,dan weet ik 1 ding dat mijn vader heel wat kou geleden heeft op zijn plougmaster 75 met 2 fase systeem bietenrooier,en toen moesten ze ook jerrycans met diesel mee nemen om voor die dag toe te komen
  En toen ploegde ze hier ook met 160 pk county en een 4 schaar cappon wentel,en die liep niet op water.

 • trekker123

  Het is inderdaad allemaal nogal wat comfortabeler geworden. Maar ik heb niet het idee dat we er echt gelukkiger van zijn geworden. Waarmee ik niet wil pleiten voor terug naar vroeger maar het begrip vooruitgang is wel wat betrekkelijk.

 • ed12345

  Edwin en trekker 123 jullie hebben allebei gelijk terug is geen optie ik wil ook geen trekker meer met een sirocco zeiltje en een drie kwart leren jas om de hele dag op een trekker te zitten maar twee dingen vallen me op ; een het lijkt steeds moeilijker om de hele dag op het veld te zijn er moet of ergens naar toe voor zus of zo papier of je moet zo iemand (meestal een ambtenaar die alle tijd van de wereld heeft maar je wel op een wachtlijn zet) bellen met alle documentatie voor je neus (dus thuis en niet met het mobieltje) Twee door al die papierwinkel veel meer kopzorgen Weer terug naar met de fiets door weer en wind willen we ook niet we ergeren ons er liever aan dat er geen parkeerplaats te vinden is .Maar een ding zijn we wel degelijk op achteruit gegaan dat is het sociale contact mensen waren er meer voor elkaar

 • trekker123

  Kortom, wat is vooruitgang. Wat je niet kent dat mis je ook niet. En wat technisch mogelijk is daar ben je snel aan gewend en zie je ook al niet zo gauw meer als een verbetering maar als iets dat je gewoon niet kunt missen. Leg aan de jongere generatie maar eens uit dat er ook leven mogelijk is zonder mobiele telefoon, internet, en weet ik wat voor elektronische zooi. Maar we hebben ons ervan afhankelijk gemaakt, en dan kan het inderdaad niet meer zonder. Of we er gelukkiger van worden is nog maar de vraag, Gestresst worden we er in ieder geval wel van.

 • edwinj

  Ik heb zelf ook op een fordje 3000 met zo'n jas er voor zat gereden,en ook genoeg kou gehad,het was een verademing toen er cabines kwamen
  Alles is in de laatste 25 jaar in de landbouw enorm gegroeid qwa ontwikkeling.
  De intrede van internet satelliet ontvangst,maar ook elektronica heeft enorm bijgedragen aan wat er nu rond rijd over de akkers
  Toen mijn vader in de vut ging was er op het bedrijf nog 1 knecht over,waar er 4 en daar voor zelfs wel 6 waren
  In 1973 was het ook extreem nat en als kleine jongen toen met de hand aardappelen helpen uit doen,ik denk niet dat het heden ten daage nog voorkomt dat er oogst in de grond blijft zitten,met de machines die er nu zijn komt het toch wel van het land.
  Dat was in 1973 toch heel anders,weet nog heel goed hoe 2 draglines in het voorjaar van 74 een supermajoor bovenhaalde waar alleen de uitlaat nog van boven de grond stak.

 • trekker123

  Zou dat niet in '74 geweest zijn?

 • Jan Zonderland

  Ik heb het idee dat tegenwoordig de onbekwaamheid cq onervarenheid vaak gecompenseerd wordt met meer vermogen

 • ed12345

  Jan ik denk dat je er kort bij zit als we de uit de modder getrokken fordson super major als voorbeeld pakken je had eigenlijk maar 3 bruikbare werk versnellingen 1e te langzaam voor het meeste werk, en 5 en 6 wegversnellingen als dan de tweeschaarwentel niet goed afgesteld stond moest je al gauw een versnelling terug dat was al vlug 2 of meer km's per uur aangenomen dat ie niet begon te slippen maar gegarandeert dat je dan het probleem wilt oplossen

 • ad65

  richardm het klopt wat je zegt, ik kom langs veel mais veldeen dan denk ik waarom hebben ze hier mais gezaait zo slecht staat de mais erbij,deze boeren moeten hun grond toch kennen.

 • edwinj

  @trekker123,klopt helemaal was 74 en voorjaar 75 dat die majoor boven werd gehaald!
  Is ook weer al weer even geleden he,Maar moet toch ook nu toch tot de conclusie komen dat er dit jaar hier in de buurt wellicht toch wel piepers in de grond zullen blijven zitten,en al dat grote materiaal niet bijdraagt aan een betere structuur voor de grond .

 • wg

  een veeboer kent zijn grond niet moet je toch echt bouwboer voor zijn

 • marien john deere

  maar ik woon in schildwolde. en wat entjes hakseld op rupsen dat rijden ze vaak ook op rupsen naar de kuil, want heel veel van dat lage land licht dicht bij de boerderij van de eigenaar. dus dan heb je ook geen verlies.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.