Mechanisatie

Foto & video 1428 x bekeken laatste update:28 feb 2012

Fabuleus zicht op fameuze Farmall

Trekkerfabrikant Case IH introduceerde in november 2011 op de Agritechnica de Farmall U. Dit is de opvolger van de JXU en bestaat uit drie modellen van 65 kW (88 pk) tot en met 77 kW (105 pk) nominaal vermogen.

Foto

 • Trekkerfabrikant Case IH introduceerde in november op de Agritechnica de Farmall U. Dit is de opvolger van de JXU en bestaat uit drie modellen van 65 kW (88 pk) tot en met 77 kW (105 pk) nominaal vermogen. Foto's: Peter Roek, tekst: Martijn Knuivers

 • Voor de nieuwe, kleinere modellen haalde Case IH de fameuze naam Farmall weer van stal. De Quantum is vorig voorjaar vervangen door de Farmall. Ook introduceerde Case IH op de Agritechnica de Farmall A, maar die komt vooralsnog niet in de Benelux te koop. Tot slot dus de Farmall U, die de JXU vervangt.

 • De Farmall U heeft veel overeenkomsten met de New Holland, waar Boerderij onlangs mee mocht rijden. De T5 en de Farmall U zijn een CNH-platformproduct met dezelfde motoren, aandrijflijn en cabine. Kleur, styling, interieur en bediening brengen het merkverschil tot uitdrukking.

 • Commonrail, turbo, intercooler, een groter koelpakket en uitlaatgasrecirculatie (EGR) zorgen ervoor dat de trekker aan de nieuwste EU-emissie-eisen voldoet.

 • Handig, de voorste radiator is uitklapbaar, zodat beide radiatoren makkelijker zijn te reinigen.

 • Het zicht rondom verbeterde flink doordat de dikke C-stijlen achter verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen gebogen zijruiten met een miniem stijltje langs de achterruit. De nieuwe cabine heeft wat weg van de XL-cabine van de befaamde Internationals van weleer, maar dan met een veel subtielere B-stijl. De nieuwe cabine op de Farmall U mag dan nog steeds zes stijlen hebben, in de praktijk ervaar je deze werkplek als een vierstijlencabine met handzame deuren en veel zicht rondom.

 • De zijconsole met versnellingshendel en voorlader-joystick reikt zo ver naar voren dat rechts instappen vrijwel onmogelijk is.

 • Het dashboard kantelt mee bij verstellen van het stuur. De ventilatie-openingen voor verwarming en airco zitten in het dashboard in plaats van in de cabinerand.

 • De Farmall U beschikt over een overzichtelijke zijconsole. Bij de JXU kwamen veel hendels nog uit de vloer.

 • Links op het spatbord zit de keuzehendel voor aftakastoerental. 540/1.000 is standaard. 540/540E/1.000 is optie. Plus een luxe, opklapbaar bijrijderszitje, dat niet hindert bij de instap.

 • Had de JXU een gedeelde achterruit, bij de Farmall U bestaat de achterruit uit één geheel. Hierdoor heb je beter zicht op werktuigen in de hef.

 • Ook het zicht op het rechter voorwiel is beter omdat de uitlaatpijp niet langer voor het onderste cabineraampje langs loopt.

 • De trekker heeft vooraan een doorzichtig, te openen dakluik. Handig bij voorladerwerk. Heb je last van de zon, dan kan er een gordijntje voor worden getrokken. De JXU had nog een dikke lage dakrand.

 • Leuk, ook de voorruit kan open. Is wel een optie.

 • Aftakas en hef zijn via knoppen op de spatborden te bedienen.

 • Doordacht detail, een afneembaar gereedschapskistje.

 • Een uitgebreide reportage met prijzen staat in Boerderij 15 van 10 januari 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.