Mechanisatie

Foto & video 2742 x bekeken

'Trek door met dat ding!'

Op zondag 7 augustus organiseerde Agrarisch Jongeren Kontakt Tubbergen (Ov.) de jaarlijkse trekkertrekwedstrijd. Dit jaar al voor de vijfde keer. Het eerste lustrum dus.

Foto

 • Het weer was prima in de ‘Tubbergen Arena’ voor de trekkertrek. De baan was goed geprepareerd en de regionale liefhebbers kwamen volop aan hun trekken. Tim Nije Weme trok een full pull met zijn Renault 89.


  Tekst en foto’s: Martin ten Hooven

 • Op de mobiele weegbrug worden alle trekkers gewogen, zodat ze het maximaal toegestane gewicht in hun gewichtsklasse hebben. Na een tussenweging kunnen deelnemers nog spelen met meer of minder ballastgewichten.

 • Dinant Bruggert uit Hellendoorn in actie met zijn Ford 3910. Hij haalt een full pull. Dat is een afstand van 100 meter. Volgens de speaker rookt en lekt een goeie Ford.

 • Stefan Snippe uit Sibculo zet zijn Zetor 5718 voor de sleepwagen. Hij komt helaas niet verder dan een afstand van 51 meter en 65 centimeter in zijn eerste pull. De speaker becommentarieert de afstand als ‘een probleem met de overbrenging van de pk’s op de baan’.

 • Medewerkers van loonbedrijf Poppink uit Reutum zorgen met twee shovels en een wals dat de twee banen steeds in perfectie conditie zijn. Vooral de baan voor zware trekkers heeft te lijden van het brute geweld.

 • Mark Eidhof uit Manderveen brengt de bandenspanning terug naar 0,5 atmosfeer van zijn Fendt. Door de lage druk van de banden krijg je meer grip op de baan, zo hebben insiders hem verteld.

 • Een lange rij zware trekkers staat in de rij voor de weging. Het maximaal toegestane gewicht voor elke klasse is inclusief de piloot.

 • Daan Luizink uit Rossum heeft zijn Fendt 515c gepimpt met een betonblok van 1.500 kilo in de fronthef. Zodoende komt hij aan een totaalgewicht van 8,5 ton. Volgens de stadionspeaker wordt hij gesponsord door de betoncentrale.

 • Erwin Olde Bolhaar trekt met zijn John Deere 8130 in de klasse tussen 11 en 13 ton. Dat zijn de hele zware jongens. Het vermogen van een kleine 300 paardenkrachten wordt overgebracht op dubbellucht. Zo is de trekker ruim 4 meter breed.

 • De sleepwagen De Stille Wille van reparatie & constructiebedrijf L. ter heide uit Echtenerbrug krijgt extra gewichten in de bak bij de overgang naar het slepen met een zwaardere klasse trekkers. Er kan ongeveer 4 ton aan gewichten in de bak.

 • Stadionspeaker Gregor Slaghekke praat het geheel met de nodige humor aan elkaar. Af en toe prikkelt hij de loonbedrijven door de afstanden van de concurrentie om te roepen. In de korte pauze, tijdens het omschakelen naar een andere gewichtklasse, roept hij de lijst met sponsoren om.

 • Carnavalsvereniging De Kroegtijgers uit Geesteren kwam aan de start met een omgebouwde vrachtauto. De V8-motor met een inhoud van 14,8 liter levert ongeveer 450 pk. Moeiteloos werd een FP’tje (full pull) gehaald.

 • Jong geleerd is oud gedaan. Walter Roelink uit Manderveen heeft zoontje Maarten in de cabine gezet na zijn pull. Hij bekijkt de verrichtingen van de concurrentie. Roelink trekt met een Deutz Allis 9170.

 • Laura Kluitenberg van loonbedrijf Vroege uit Dalen (Dr.) is de enige vrouwelijke deelnemer. Zij trekt met een uit Engeland geïmporteerde John Deere 7830. Haar mannelijke tegenstanders in de klasse tot 9 ton kijken met enige vrees naar haar verrichtingen. Zij zal toch niet met de eer gaan strijken in deze ‘mannensport’. Helaas wordt het geen full pull.

 • Een opmerkelijke foto van Jan Oldekamp uit Ootmarsum met zijn Massey Ferguson 1155. Het lijkt door de brede dubbelluchtbanden net of zijn trekker alleen uit banden bestaat. Hij heeft ‘open air’ airco op zijn trekker.

 • Er zit toch echt nog wel een motor voor de wielen. Aan het eind van zijn eerste pull braakt de uitlaat een dikke zwarte rookpluim uit en strandt hij bij 70,87 meter.

 • Loon- en grondverzetbedrijf Wesselink uit Manderveen heeft een heuse viptribune langs de baan. Een partytent op een platte boerenwagen dient als onderkomen voor de hooggeplaatste gasten. Het zicht op de baan is uitstekend.

 • Luck Uit het Broek uit De Lutte heeft zijn Deutz ‘Magnetron’ voorzien van voldoende gewicht in de fronthef voor veel druk op de voorwielen. De speaker informeert of hij nog wel zicht op de baan heeft. De voor- en achterruit van de cabine staan helemaal open. Volgens de speaker heeft dat drie redenen: 1. de wind kan er lekker doorwaaien, 2. dan houdt Luck het hoofd beter koel en 3. dan kan hij horen wat de speaker over hem zegt.

 • Het weer is prima. Af en toe breekt de zon zelfs door de wolken. Door het goede weer is de publieke belangstelling groot. De baan is in goede conditie en de organisatie verloopt gladjes.

 • Speaker Gregor Slaghekke in volle actie langs de baan om het publiek op de hoogte te houden van de perikelen van de deelnemers in de baan. Zijn commentaar is doorspekt met Twentse humor: ‘Regent het in mei, dan is april reeds voorbij’. Of na een full pull: ‘Zo, weer een paar liter diesel erdoor en Texaco weer blij’.

 • Aan de voorwielen is goed te zien dat de bandenspanning laag is voor meer grip op de ondergrond. De frontgewichten zorgen voor extra druk op de wielen. Door de enorme krachten op de banden tijdens de pull verwringen de banden helemaal.

 • Het duo Theo Veehof en Richard Schroten uit Ambt Delden doet met hun Deutz 10006 mee in de Sportklasse 4500. Met een enorme snelheid en een flinke rookpluim is de FP In no time klaar.

 • Bloemhoff en Wissink startten in de klasse Hobbysport met een Ford TW 15. Met een vette rookpluim en topsnelheid is de full pull een feit.


 • Bert Oude Dubbelink uit Denekamp raast met een geweldig kabaal over de baan in de klasse Special 5000. De sleepwagen is geen enkele partij.

 • Dick Gerrits uit Sibculo is de enige deelnemer in de klasse Prostock 3600. Het is een uit Australië geïmporteerde Ford in de originele kleuren. Gerrits heeft geen idee hoeveel paarden er onder de motorkap schuilen. Volgens de speaker hebben ze bij loonbedrijf Poppink in Daarle een monteur in dienst die aardig kan sleutelen.

 • Ook een stokoude DAF-drietonner uit het leger verschijnt aan de start. De deelnemers komen volgens de speaker zo van de gay parade uit Amsterdam, omdat bijrijder Tom een roze T-shirt draagt. ‘Ie goat toch neet in een roze T-shirt noar de trekkertrek?!’ In de eerste pull komen ze tot 33,42 meter. ‘Te veel contragewicht op het rechtervoorwiel door de bijrijder.’

 • De organisatie kan terugzien op een zeer geslaagde trekkertrek. Het weer werkte prima mee en de sfeer was prima. De uitslagen zijn te vinden op de site: www.ajktubbergen.nl
  Volgend jaar zijn de wedstrijden op 26 augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.