Mechanisatie

Foto & video

Volautomatische spinazie-oogstmachine

Fabrikant Tumoba in Barendrecht leverde vorige week een volautomatische oogstmachine af voor spinazie en aanverwante bladgewassen.

Foto

 • Fabrikant Tumoba in Barendrecht leverde vorige week een volautomatische oogster af voor spinazie en aanverwante bladgewassen. Het apparaat maait drie bedden tegelijk, met een inpakcapaciteit van 20 kisten per minuut. De klant zit in Groot-Brittannië. De nieuwste rupsoogster voor spinazie en aanverwante maaibare bladgewassen neemt drie bedden à 1,65 meter per werkgang mee. Het product wordt volautomatisch in dezelfde werkgang afleverklaar gemaakt.
  Tekst & foto's: Joost Stallen

 • Het maaien gaat met een vlak liggende lintzaag. De keeras aan de voorkant van transportband is zo dun mogelijk gehouden, zodat het product in een ongehinderde ‘flow’ wordt afgevoerd Een afzuigkap voor iedere zaagunit ruimt eventueel achtergebleven luizen en aanverwante insecten op. Met een vernevelleiding achter de zuigunit kan het gewas bevochtigd worden.

 • Elke zaag-/opvoerunit heeft links en rechts een tastersysteem voor diepteregeling. Aldus kan de bodemligging pendelend gevolgd worden. Het informatie van de tasters wordt contactloos (via inductie) doorgegeven aan het systeem voor de diepteregeling.

 • De maaidiepte per bed is traploos in te stellen, de waardes zijn direct af te lezen.

 • De drie productstromen komen bij elkaar op een brede verzamelband, die is geperforeerd en voorzien van kloppers om tot dan toe achtergebleven verontreinigingen te verwijderen.

 • Het product komt vervolgens in een dwarsband van de vulinrichting terecht, van waaruit de kisten worden gevuld. De capaciteit komt op 20 kisten per minuut, oftewel één per drie seconden.

 • De kisten worden over een rollenbaan aangevoerd

 • Het vullen gaat in twee stappen. Elke kist wordt vanuit de dwarsband in een eerste actie voor de helft gevuld, schuift door tot aan de andere zijde van de vulband. Meedraaiende opstaande geleidebanden houden het product - dat dan tot boven de kist uitsteekt - in ‘bedwang’. Met een tweede vulactie wordt elke kist op vereiste gewicht gebracht.

 • De weegunit is afgestemd op 4,5 tot 7,5 kilo productgewicht, in tien stappen instelbaar.
  Elke kist wordt na de laatste vulactie tot licht aangedrukt, zodat hij zonder kans op productbeschadiging is te stapelen. Gemorst product wordt opgevangen en naar het begin van de verzamelband teruggevoerd. Zo gaat niets verloren

 • De aanvoer van leeg fust en de afvoer van volle kisten gaat aan dezelfde kant, zodat is te volstaan met een enkele, naast de oogster rijdende transportwagen. Het rupsonderstel is van het type B1, de aandrijving is volledig hydrostatisch, met een krachtbron van 115 pk.

 • Voor het transport worden de beide buitenste maaiunits opgeklapt.

 • Eerst rechts, dan links. De rollenbaan en de afvoerband voor het fust moeten eveneens verwijderd worden.

 • De klant zit in Groot-Brittannië. Voor transport naar de ferry in Hoek van Holland mag het geheel – op de vrachtauto - niet hoger zijn dan 4,35 meter. De chauffeur komt op een totale hoogte van 4,20 meter, dat is dus oké.

 • Op de wagen, vastsjorren, en gaan. Het apparaat draaide een dag later zijn eerste rondjes in de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.