Mechanisatie

Foto & video

Merkenwissel: van Deutz naar Kubota

Veehouderij Donkers in het Brabantse Erp test voor Trekker een Kubota M130X.

Foto

 • Jos Donkers test voor TREKKER een aantal weken een Kubota M130X, om te kijken of het een alternatief is voor de aanwezige Deutz-Fahr Agrotron 105 en Deutz DX 6.30. Samen met broer William Donkers melkt Jos in Erp (N.-Br.) 200 koeien. De Kubota wordt op het bedrijf voor alle voorkomende klussen ingezet.
  Het volledige verslag van de bevindingen staat binnenkort in TREKKER. Jos Donkers doet hier live verslag, waarbij de nieuwste foto’s achteraan in deze serie staan.

  Foto’s: Matthijs Verhagen en familie Donkers, tekst: Jos Donkers

 • Vrijdag 29 april De Kubota kan direct aan het werk. Het valt me meteen op dat de trekker vooral onderin beresterk is.

 • Maandag 2 mei Om goed uit de voeten te kunnen met de bedieningskast van de mengwagen (Marmix) en bemestertank (Vredo) heb ik zelf afgelopen weekend even een steuntje gemaakt.

 • Maandag 2 mei De mengwagen met 1100 toeren laten draaien met 8500 kg er in; dat wordt met onze DX erg moeilijk. De Kubota doet het wel. Op dat moment is het verbruik 11 liter per uur, en dat valt me niet tegen. Rechts in beeld de Deutz-Fahr Agrotron 105, deze maakt jaarlijks 900 uur en is de hoofdtrekker op ons bedrijf.

 • Maandag 2 mei Zodra er meer toeren gevraagd worden, bij transport kun je niet anders, stijgt het verbruik snel. Des te vreemder dat er geen 750 en 1200 toeren aftakas op zit evenals een overdrive met gereduceerd toerental. Dit zou de trekker veel gebruiksvriendelijker maken. Detail: het display geeft pas na handmatige keuze (540 of 1000 tpm) het juiste (berekende) aftakastoerental weer. Opletten dus.

 • Dinsdag 3 mei Met een draaiknop op het dashboard kan het maximaal aantal toeren ingesteld worden. Handig. Ook de verdere afwerking in de cabine is m.u.v enkele losse kabels bij de stoel uitstekend.

 • Dinsdag 3 mei Vandaag schudden we 11 hectare gras met de negen meter brede Lely Lotus. De draaicirkel is uitstekend dankzij de fusee-vooras.

 • Dinsdag 3 mei Foto van het verbruiksdisplay tijdens het schudden, 9,8 liter per uur.

 • Woensdag 4 mei Vandaag wederom gewerkt met de Kubota, naast de melkstal was nog wat braakgrond en dat moest nog bewerkt worden. Om een beeld te krijgen van het weggedrag heb ik ook nog even een rondje gereden.

 • Woensdag 4 mei Wat me ook opvalt; sommige onderdelen komen wel héél erg bekend voor. Mijn ouders hadden een aantal jaren geleden een Toyota Tercel en de bediening van de verlichting en klimaatverstellingen komen volgens mij 1 op 1 overeen met die van de Kubota.

 • Donderdag 5 mei Deze foto laat zien dat de trekker erg hoog op z'n poten staat, dit in combinatie met de scherpe draaicirkel maakt hem volgens mij ook erg geschikt voor de tuinbouw of andere rijencultuur-gewassen.

 • Donderdag 5 mei De zijconsole is netjes opgeruimd en duidelijk ingericht.

 • Vrijdag 6 mei Voeren.

 • Vrijdag 6 mei Het knopje van de claxon, deze zit helaas op kniehoogte en je stoot deze wel eens per ongeluk aan.

 • Maandag 9 mei Graslandinjecteren op maandag.

 • Dinsdag 10 mei De aftakas functioneert prima, alleen om de stomp bij aan- en afkoppelen te kunnen verdraaien moet de aftakasversnelling in neutraal staan. Dat is niet altijd even praktisch.

Arend-Jan Blomsma

Of registreer je om te kunnen reageren.