Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Agritechnica: wat er nog meer stond

Op een giga-show als de Agritechnica blijft altijd nieuws onderbelicht dat toch zeker de moeite waard is. Hier een greep uit het nieuws dat ook op de beurs stond.

Foto

 • Op een giga-show als de Agritechnica blijft altijd nieuws onderbelicht dat toch zeker de moeite waard is. Hier een greep uit het nieuws dat ook op de beurs stond.

  Grimme won een zilveren medaille voor Potato Suite. De pootmachine stuurt daarbij de trekker aan. Pöttinger en John Deere hadden al eerder zoiets, maar dan met een opraapwagen en balenpers. Komt er te veel grond voor de aanaardkappen, dan geeft de pootmachine de trekker een seintje dat de pootmachine iets geheven moet worden. Werkt alleen met een John Deere-trekker.  Tekst: Frits Huiden, Arend-Jan Blomsma, Martijn Knuivers. Foto’s: Mark Pasveer

 • De groen-oranje spuit doet aan Amazone denken, maar de zelfrijder is van de Braziliaanse spuitenfabrikant Stara. Opvallend er aan is dat de bomen in het midden zijn opgehangen in plaats van voor- of achterop. Wat de fabrikant in Hannover te zoeken heeft is niet duidelijk. De spuiten krijgen geen goedkeuring in de EU en de vertegenwoordigers van Stara spreken uitsluitend Portugees.

 • De Transfer 50 van Kaweco is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die veel mais voor biogasinstallaties hakselen. Veel mais moet na hakselen over grote afstand vervoerd worden. Het is dan efficiënter de mais op de rand van het perceel over te laden op vrachtwagens. De Transfer 50 is een combinatie van silagewagen en hoogkipper. Bij lossen schuift de bak eerst naar achteren en dan omhoog, zodat hij kan lossen in een vrachtwagen. De wagen heeft een eigen hydraulisch systeem. De bakinhoud bedraagt 42,5 kuub.

 • Holmer heeft zijn bietenmuis aangepast. De laadarm is nu 15 meter lang. Deze is nu ook voorzien van axiaalrollen, plus een bypass erover als geen extra reiniging met rollen nodig is. Ook zijn er weegcellen in de transportband verwerkt, zodat vrachtwagens exact op gewicht afgevuld kunnen worden. Het niet overschrijden van laadvermogen en aslasten is een topic in Duitsland. Op overschrijden staan hoge boetes.

 • De Dammann-Trac zelfrijdende spuit op basis van een Unimog-onderstel kan voortaan ook met vierwielbesturing worden geleverd.

 • De weegstrooiers van de Deense fabrikant Bogballe zijn voortaan Isobus.

 • Aan de buitenkant van deze TTV 630 is niet zoveel te zien. Maar aan de binnenkant zit de Terra+ generator van ZF.

 • Uit de niet gestandaardiseerde stopcontacten is 50 kW elektrisch vermogen te halen.

 • De Deutz-Fahr kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om deze Pöttinger-hark aan te drijven. Moeten er alleen even andere stekkers aan.


 • Carraro toonde een nieuwe aandrijflijn, met achttraps powershift-transmissie, voor trekkers tot ongeveer 125 kW (170 pk).


 • Ook de Chinezen komen met schone motoren. Er ligt een famous engine in de Jiangsu, volgens de folder. Het blijkt een Ricardo te zijn, die in China gebouwd wordt en die aan Fase IIIA voldoet.

 • De Maxima 2 TRX is een 16-rijige maiszaaimachine van Kuhn. Hiermee is een capaciteit haalbaar van meer dan 100 hectare per dag, volgens de fabrikant. • Voor bestrijding van de maiswortelboorder en kapotmaken van een groenbemester levert Evers deze dubbele messenrol.

 • Markten als India en Afrika worden voor Claas belangrijker. Daar kan het deze zeer eenvoudige Talos leveren. Deze wordt in Korea door LS voor Claas gebouwd.

 • Cimac, dat samenwerkt met Feraboli, bouwde een vierrotorhark met een variabele werkbreedte van 7,5 tot 9,5 meter. Bijzonder is dat de hark wordt aangedreven met kettingen. Er is keuze om één of drie zwaden te maken. Met een dolly is de hark ook getrokken te maken.

 • Unia komt met een moderne spuit met tankinhouden van 4.000 en 6.000 liter. In het parallellogram is een boom te hangen van 28 tot 36 meter breed, af te sluiten in zeven secties. De sturende as heeft een spoorbreedte tot 2,25 meter. Voor de aansturing van de elektronica gebruikt Unia een costumized Mueller-terminal. Zelfs ultrasone boomhoogte-verstelling behoort tot de mogelijkheden. Prijs: €57.600.

 • Vanuit een oude Deutz-Fahr licentie voor de twee 3 meter brede maaibalken, bouwt Unia deze getrokken maaier. De Unia Alka 2x16.0 kan optioneel aan twee kanten van de trekker maaien. Prijs: €27.750.

 • TO kocht de transmissiefabriek van Argo in het Franse St. Dizier. Op termijn zal daar ook de eerste Europese productie van YTO-trekkers starten. YTO heeft ook plannen voor deze YTO LA2004 van 221 kW (300 pk). Of deze ook in Europa en met transmissie uit St. Dizier gebouwd wordt, is de vraag. Op de stand kon YTO alleen deze foto laten zien.

 • McHale bouwt met de C460 zijn eerste stroblazer. De machine weegt 2015 kg, is 5,5 meter lang en 2,45 meter hoog.

 • De nieuwe SIP 340FFC frontmaaier maait 3,25 meter breed. Sip koos op dit model niet voor een slepende maar een duwende bok. Een snelwisselsysteem voor de messen is standaard. Met kunststof klepels in de kneuzer kost de maaier €14.500. • Als bandenleverancier trek je niet snel de aandacht tussen het machinegeweld. Deze eerste trekker op vierkante wielen, bij bandengroothandel Bohnenkamp, wél.

 • Hier nog zo’n aandachtstrekker.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Eric

  Commentaar bij foto mag wel iets genuanceerder! Stand van Stara was helemaal in het cyrillisch gericht op de oost-europese Agritechnica-bezoeker, waarvoor de machine wel in aanmerking komt voor aanschaf!

Of registreer je om te kunnen reageren.