Mechanisatie

Foto & video

Fendt's nieuwe vlaggenschip 939 Vario

De nieuwe Fendt 939 verschilt uiterlijk amper van de voorheen grootste 936. Wel krijgt de gehele serie nu nieuwe Deutzmotoren met SCR-techniek.

Foto

  • De nieuwe 939 verschilt uiterlijk amper van de voorheen grootste 936 maar de nieuwe SCR-motortechniek is wel duidelijk te herkennen. Hiermee voldoet de trekker aan de Stage IIIb (Tier IV interim) emissienorm en spaart op diesel. Volgens de ingenieurs uit Marktoberdorf (D.) zou een gemiddeld verbruik van 25 liter per uur door de SCR-techniek met 1,75 liter gereduceerd worden. Fendt zal de hele nu zeskoppige 900-serie uitrusten met SCR-techniek.

    Tekst en foto's: Frits Huiden

  • De gehele 900-serie krijgt een nieuwe zespitter van Deutz met een inhoud van maar liefst 7,8 liter tegen de 7,1 liter motorinhoud van voorheen. De zwaarste Fendt 939 heeft een maximaal vermogen (ECE R24) van 287 kW (390 pk) wat deze haalt bij 1.900 tpm. De trekkers worden ook leverbaar met het nieuwe geïntegreerde bandendruk-wisselsysteem VarioGrip, waarvoor Fendt op de Agritechnica al een medaille ontving.


  • Links van de trekker zit de herkenbare blauwe dop om 60 liter AdBlue te tanken.

  • Rechts van de cabine huist een forse SCR-katalysator in de uitlaat.

  • Mede omdat de grote 900-serie lastig met een voorlader is uit te rusten haalde Fendt een oud principe van stal; de achterlader. Voordeel is dat de trekkers zijn te krijgen met omkeerinrichting zodat er juist goed zicht is op de lader.

  • Fendt bouwde er een driepuntsbok voor, waaraan de koppelstukken van de Fendt Cargo voorladers zijn gemonteerd. De voorlader heeft in de driepunt achter met hydraulische topstang duidelijk meer bewegingsvrijheid.


    Bekijk hier een (promotie-) filmpje van de fabrikant .

Of registreer je om te kunnen reageren.