Mechanisatie

Foto & video

Nieuwe Big X-hakselaarserie

De Duitse fabrikant Krone introduceerde vorige week de nieuwe Big X-hakselaarserie. Spionagefoto’s daarvan waren al eerder te zien op internet.

Foto

  • Spionagefoto's waren al eerder op internet te zien. Nu toont Krone de nieuwe serie Big X-hakselaars. Die omvat drie modellen: de Big X 700, 850 en 1100. De 700 heeft 492 kW (670 pk), Het topmodel heeft 758 kw (1.031 pk).

    Foto's: Krone en Martijn Knuivers, tekst: Martijn Knuivers

  • De hakselaars hebben een nieuwe cabine met meer glasoppervlak en slankere cabinestijlen. De joystick is vernieuwd. Deze heeft nu twee, met de duim bedienbare kruisknoppen, waardoor bediening makkelijker is.

  • De twee gekoppelde 365 kW Daimler-Chrysler-motoren uit de huidige Big X-serie zijn vervangen door één MAN-motor. Omdat dieselmotoren boven de 560 kW tot 2014 niet aan de Tier III-emissie-eisen hoeven te voldoen, hoeft de fabrikant geen dure kunstgrepen toe te passen, zoals EGR-uitlaatgascirculatie of Ad blue. Doordat nu maar één motor in plaats van twee worden gebruikt is de Big X 1100 38 centimeter korter dan de huidige Big X 1000. Door het kortere chassis kan de Big X 1100 wat scherper draaien.

  • Om de introductie van de hakselaar en de overdracht op te luisteren, had het bedrijf het gelijknamige circus Krone ingehuurd. Een originele persbijeenkomst trouwens.

  • De familie Krone had 2.400 mensen uitgenodigd, waaronder pers, importeurs, relaties en vrienden, zoals de fabrikantenfamilies Lemken, Van Lengerich, Dreyer van Amazone en Joskin. Zij werden getrakteerd op een spectaculaire show met olifanten, acrobaten, clowns en leeuwen. Geen jaguars trouwens. De Krone-hakselaar lust jaguars rauw, grapte een Krone-importeur, verwijzend naar de hakselaar van de concurrent, de Claas Jaguar.

  • Het klapstuk van de show was de introductie van de nieuwe Krone-hakselaar, die de piste werd ingereden.

  • Maar Krone had nog meer nieuws. Topman Bernard Krone sr. draagt de dagelijkse leiding over aan zijn zoon Bernard Krone jr. In de piste vond de symbolische overdracht plaats.

  • Bernard Krone sr. vertelde tijdens de speech dat afgelopen jaar een roerig jaar was. Krone draaide voor het eerst sinds zijn 104-jarig bestaan verlies. De fabrikant bouwt landbouwmachines en vrachtwagentrailers. Vanwege de recessie klapte de vraag naar trailers in van 200 naar 20 per dag. Hoewel de omzetdaling in de landbouwdivisie beperkt bleef, kon die het verlies van de transportdivisie niet compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.