Mechanisatie

Foto & video

Lemken Albatros gebruiksvriendelijker

Lemken steekt dit jaar zijn Albatros getrokken spuitmachines in een moderner jasje. De basistechniek bleef gelijk, maar op details werd de machine moderner.

Foto

 • Lemken steekt dit jaar zijn Albatros getrokken spuitmachines in een moderner jasje. De basistechniek bleef gelijk, maar op details werd de machine moderner. Voor de gebruiker is de belangrijkste vooruitgang dat de bediening nu is teruggebracht naar twee kranen. Daardoor is het aantal handelingen verminderd en de bediening eenvoudiger.

  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Martin Smits

 • De roering is nu traploos instelbaar.

 • De fustenreiniger is afkomstig van Jacobi, een spuitenfabrikant die Lemken - net als RTS waar de Albatros vandaan komt - enkele jaren geleden heeft overgenomen. Leuk detail is dat in het uitklapbare plateau nu een uitsparing zit waar de maatbeker in past, zodat deze niet kan omvallen.

 • Lemken heeft meerdere opties voor de dissel. Dat kan zowel een boven- als onderliggende zijn. Door de montage met bouten is de dissel te verzetten en uitwisselbaar met andere trekhaken.

 • De glasvezelversterkte polyester tank is aan de binnenkant glad. In de tank zit weinig leidingwerk. In het midden zit de schoonwatertank geïntegreerd, dit gaat het klotsen tegen.

 • Bovenop is het grote mangat via het bordes goed bereikbaar. De tank die vroeger aan de buitenzijde ruw was, is nu glad gemaakt.

 • Lemken werkt met Müller-spuitcomputers, een Müller-disselbesturing en een Müller-tankcontrol. De laatste geeft aan hoeveel liter water er gevuld is. De tankcontrol is optioneel.

 • Lemken valt op door een nette afwerking. Het lakwerk heeft een KTL (elektrostatische) grondbehandeling en poedercoating. De meeste bouten zijn rvs. De slangen zijn op veel plaatsen extra beschermd.

 • De spuitmachine heeft nu de naam Albatros 9 en sluit daarmee beter aan bij de naamgeving in de Lemken-werktuigenfamilie. Daarom is de tank nu ook blauw en het frame grijs. Achterop kwam ook een nieuwe kunststof beschermplaat voor een modernere uitstraling.

 • De gebruiker klapt de steunpoot met een handpomp hydraulisch uit.

 • De bediening is nu via twee hoofdkranen. Op de ene kraan wordt ingesteld waar de vloeistof vandaan komt, op de andere waar de vloeistof heen gaat.

 • De pompen (twee stuks) staan op het frame tussen de balken, dus toch goed beschermd. De knikdissel draait bijna midden onder de tank en wordt met twee cilinders (één links en één rechts) bediend. De steunpoot klapt helemaal vlak tussen het frame van de dissel.

 • Het inklappen van de spuitboom gebeurt in drie delen. Een elektrisch inklapbaar topdeel is optie. De ringleiding met sectiekranen in de spuitboom is standaard. De tankinhoud is naar keuze 3.000, 4.000, 5.000 of 6.000 liter. De maximale spuitboombreedte is bij Lemken 39 meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.