Mechanisatie

Foto & video

In de keuken bij Same Deutz-Fahr

Het gebeurt niet vaak dat trekkerfabrikanten een kijkje in de keuken geven op hun Research & Development-afdeling (R&D). SDF deed dit onlangs wel bij hun fabriek in het Italiaanse Treviglio.

Foto

 • Het gebeurt niet vaak dat trekkerfabrikanten een kijkje in de keuken geven op hun Research & Development-afdeling (R&D). SDF deed dit onlangs wel bij hun fabriek in het Italiaanse Treviglio.

  Tekst en foto’s: Frits Huiden


 • Voor lange duurtesten van trekkers hoeven de ingenieurs amper meer de deur uit. Vaak wordt een trekker eenmalig vol gehangen met bewegingssensoren en dan ingezet in de praktijk. De bewegingen worden opgeslagen in een computer. Deze triltafel bootst vervolgens, in plaats van zomaar een frequentie, realistische bewegingen na. Zo kan per trekkeronderdeel bekeken worden wat het effect is van de trillingen. Hier wordt een armleuning getest op de triltafel.

 • Behalve een cabine waarin weinig decibellen doordringen, is ook de geluidssoort van belang. Een diepe brom of juist een hoog gejank kan zeer hinderlijk zijn, zonder dat de dB(A)-meter ervan uitslaat. De ingenieurs meten daarom niet alleen trekkers, maar ook onderdelen afzonderlijk door. Zo kan geluid resoneren op de brandstoftank en weer terugkaatsen naar de chauffeur. De metingen worden onder laboratoriumomstandigheden gedaan, in een geluidsdichte hal met een gecontroleerde temperatuur en luchtdruk. • Op de computer in een kamer ernaast houden de ingenieurs de testprocessen constant in de gaten.


 • Transmissies en aandrijflijnen worden kaal op de testbank doorgemeten. De apparatuur kan verschillende krachten op de aandrijflijn uitvoeren. Sensoren meten de torsie die de aandrijflijn kan hebben.

 • Uiteraard worden de trekkers ook aan de aftakasstomp doorgemeten.


 • Na veldtesten komen de trekkers terug naar de fabriek. In deze hal worden ze vervolgens compleet gestript en nageplozen op slijtageplekken.
 • Ook deze Agroplus met TTV-stickers wordt zo ontleed. De Agroplus met traploze transmissie moet nog geïntroduceerd worden. • Na de test- en prototypefase komt er, zoals gebruikelijk, een kleine nul- of voorserie waarin de geteste vernieuwingen zijn doorgevoerd. Bij de serieproductie zijn diverse modellen van alle merken van het Same Deutz-Fahr-concern (SDF: Deutz Fahr, Same, Lamborghini en Hürlimann) op de band te vinden.


 • Aan het eind van de productieband en na de laatste controles komen de trekkers nog een keer op een rollerbaan. Daarna ze rijp zijn voor verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.