Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Hakselen met de grootpakpers

In Nederland leverde Krone afgelopen seizoen de eerste grootpakpers met voor de pick-up een klepelhakselaar. Krone noemt dit de PreChop. Een Impressie.

Foto

 • In Nederland leverde Krone afgelopen seizoen de eerste grootpakpers met voor de pick-up een klepelhakselaar. Krone noemt dit de PreChop. De Duitse fabrikant verwacht er veel van, want in Oost-Duitsland verkoopt ze de helft van de persen met dit systeem. Ook de concurrentie (New Holland en Kuhn) leveren sinds kort een vergelijkbaar systeem.  Tekst & foto's: Bas van Hattum

 • Om te kijken hoe de PreChop werkt en wat de verschillen zijn tussen de geperste balen, bezocht Trekker een Krone-workshop strohakselen bij de eerste Nederlandse eigenaar, William Polle in Middenmeer (N.-H.). Polle perst en hakselt met een Krone BigPack 1290 XC PreChop zowel stro als graszaadhooi.

 • Er kunnen ook balen geperst worden zonder te hakselen. De unit wordt dan hydraulisch opgetild en de aandrijving uitgeschakeld. De voorste rol drukt het stro omlaag zodat het onder de hakselaar doorgaat.

 • Hier staat de PreChop aan. De hakselaar mag daarbij best 20 cm boven het maaiveld blijven hangen, want deze zuigt letterlijk het gewas van de bodem op en spuit het direct in de invoerrotor. De pick-up raapt slechts de laatste resten op.

 • Afhankelijk van de zuiverheid van stro of hooi (foto), stuiven bergen stof en kaf op van de machine. Tijdens ons bezoek perste de machine graszaadhooi waardoor werkelijk een plaatselijke stofstorm voorbij komt. Voordeel: stof, zand en kaf blijven op het land en komen niet in de stal. De eerste gebruikers bevestigen dit.

 • Wie de hakselunit niet langer nodig heeft, kan deze afbouwen. Dat kost een uurtje. Het is een kwestie van de kunststof wielen eronder zetten, cilinders en kabels losmaken en de aandrijving ertussenuit schroeven. Je hebt dan weer vrij zicht op de pick-up, wat misschien ook beter is als in het voorjaar veel kuilgras geperst moet worden.

 • De PreChop-klepelhakselaar draait zo’n 3.000 tpm en wordt aangedreven via een vijfvoudige powerband. Aan de klepelas hangen 72 messen (dubbelzijdig bruikbaar), twee rijen tegenmessen bepalen de hakselkwaliteit. Van de tegenmessen is de intensiteit instelbaar.

 • Bij de eerste testmodellen liet de pers een dun laagje kort stro achter. Krone paste dit aan door tussen hakselaar en rotorinvoer een dicht kanaal te maken met stukken rubberen mat. Na een dag persen zitten de hele machine onder een dikke laag stof en kaf.

 • Tijdens de door Krone georganiseerde workshop werd duidelijk wat het verschil is in eindproduct door de balen open te snijden. Om dat verschil nog verder te verduidelijken, werden de balen vanuit een JCB-verreiker omlaag geworpen.

 • De verschillen: een gewone strobaal spat als een ballon uiteen, een gehakselde baal daarentegen niet. Het stro is zo kort geslagen dat tevens alle veerkracht eruit is. Onderzoek wijst uit dat dit stro langdurig meer vocht opneemt dan gewoon stro. Op de foto: links gehakseld stro, rechts gewoon stro.

 • William Polle testte één dag in graszaadhooi een Fendt 936 (360 pk) met de PreChop. De capaciteit ging omhoog, maar toch kreeg hij de 360 pk sterke trekker op de knieën. In stro valt de capaciteitsdaling wel mee, alles hangt natuurlijk sterk af van de taaiheid van het gewas.

 • Wilt u meer weten over aanschafprijzen, baaltarieven, vermogensbehoefte, capaciteit en de eerste gebruikerservaring met de Krone PreChop? Lees dan het hele artikel in het februarinummer (nr. 257) van het magazine Trekker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria

  Wat een gestuif

 • no-profile-image

  t.kwakkel

  Als dit veel gebruikt word in de praktijk heeft de brandweer veel werk.Ik denk met al dat stof dat er veel machines in de brandvliegen

Of registreer je om te kunnen reageren.