Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Mais zaaien met een twaalfrijer

Loonbedrijf Grefelman uit Luttenberg (Ov.) zaait mais met een twaalfrijige maiszaaimachine. De loonwerker werkt er dit seizoen voor het eerst mee.

Foto

 • Loonbedrijf Grefelman uit Luttenberg zaait mais bij veehouder Marcel Grondman in Lemele (Ov.). De loonwerker werkt dit seizoen voor het eerst met een twaalfrijige maiszaaimachine. Twaalfrijige zaaimachines van verschillende fabrikanten zijn bezig met een flinke opmars en zijn hard op weg de nieuwe standaard te worden.

  Foto's: Michel Velderman, tekst: Matthijs Verhagen

 • Voorheen zaaide het loonbedrijf met twee zesrijers. Vanwege een toename van het te zaaien areaal koos de loonwerker voor uitbreiding met deze Gaspardo-twaalfrijer. Eén zesrijer is ingeruild, de andere blijft als reservemachine op het bedrijf. In theorie kan alle mais met de twaalfrijer gezaaid worden, maar de praktijk is toch vaak anders. Daarom houdt Grefelman de zesrijer achter de hand. Deze wordt nu vooral ingezet om kleinere percelen te zaaien.

 • Een New Holland TVT 155 staat voor de zaaimachine. De combinatie is niet uitgevoerd met gps, maar dit kan in de toekomst alsnog worden ingepast. De chauffeur moet nu nog goed opletten bij de perceelsranden. De afstand van de chauffeur tot het eind van de zaaimachine is immers een stuk groter dan bij een zes- of achtrijer. De capaciteit ligt op 35 tot 40 hectare per dag.

 • De bestuurder kan alle elementen elektronisch individueel schakelen. Bij deze werkbreedtes is dat een onmisbare optie om grote overlappingen te voorkomen. Via een elektrische koppeling wordt per element de mechanische aandrijving verbroken of ingeschakeld.

 • De kunstmestvoorraad bevindt zich in de fronttank.

 • De kunstmest wordt direct naar de zaaielementen gevoerd.

 • Ook met de iets minder flexibele grote machines blijft het belangrijk om de natuur zo veel mogelijk te ontzien. Zoals deze scholekster die in het perceel nestelt.

 • Veehouder Grondman staat bij het nest van de bewuste scholekster, zodat chauffeur André Kamphuis het nest niet over het hoofd ziet.

 • Het nestje van de scholekster blijft op deze manier keurig gespaard.

 • Voor transport over de weg worden de buitenste elementen ingeschoven en opgeklapt. De markeurs vouwen zich boven de elementen. De chauffeur kan de onderste elementen handmatig optillen, waardoor de hefinrichting wat kan zakken tijdens transport. Hierdoor wordt de totale hoogte beperkt. In de praktijk gebeurt dit niet omdat de elementen, zeker bij een volle zaadbak, te zwaar zijn om handmatig op te tillen.

 • Echt compact is de machine niet te noemen. De transportbreedte is 3,20 meter en ook de hoogte overschrijdt de maximaal toegestane 4,00 meter. Tijdens de lange werkdagen moet de chauffeur dus goed bij de les blijven om schade te voorkomen bij overhangende takken en viaducten.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.