Mechanisatie

Foto & video 804 x bekeken

Zo kan de frees er weer tegen

Een frees is in essentie een simpel werktuig, maar heeft ook zijn onderhoud nodig om probleemloos te werken. Daarom de belangrijkste punten op een rij.

Foto

 • Meest voor de hand liggend punt bij controle van een frees en ook het meest van invloed op de werking zijn de tanden. Er is onderscheid tussen opgelaste tanden en tanden met widia-plaatjes. Het voordeel van widia-tanden is dat de slijtage minimaal is en de tand ook goed zijn vorm houdt. Een opgelaste tand slijt sneller en slijt ook wat rond, en veroorzaakt dan ook eerder versmering. Controleer voor het seizoen ook de hele frees op lekkages en slijtage van lagers en controleer, indien van toepassing, ook de aandrijfketting op de juiste spanning. Afhankelijk van merk en type heeft een 3 meter rijenfrees ruwweg tussen 60 en 70 tanden. Volledig nieuwe widia erin kost dus gauw 1.400 euro, maar de benodigde arbeid kunt u zelf verdienen.


  Tekst: Martin Smits, foto's: Ton Kastermans

 • Een voorbeeld van een tand die op zich nog niet is versleten, maar die toch krom staat, wellicht doordat er een keer een steen is geraakt.

 • Widia-plaatjes zijn hard maar als ze een hard voorwerp, bijvoorbeeld een steen, raken, dan willen ze makkelijk breken.

 • De steel van een tand op de buitenste rij slijt vaak wat scheef af en raakt soms versleten terwijl de punt nog goed is. Slijtage is te compenseren door een keer de buitenste tanden met tanden uit het midden van een segment te wisselen.

 • Denk aan uw veiligheid en werk altijd met bokken onder de machine, als er daaronder wordt gesleuteld. De rotor op een bok laten zakken of de rotor met een potkrikje optillen maakt ook meteen speling op de lagers van de rotor zichtbaar.

 • De bouten kunnen flink vast zitten waardoor een verlenging aan de sleutel onmisbaar kan zijn.

 • Een luchtsleutel is natuurlijk erg handig, vooral als het om een groot aantal te vervangen tanden gaat. Helaas is die niet bij alle machines ook voor alle bouten te gebruiken.

 • Na verloop van tijd gaat een slipkoppeling vast zitten. Ontspan die daarom een keer en laat hem even doordraaien, zodat de platen weer gangbaar worden. De lengte van de draadeinden bepalen de veerkracht op het pakket.

 • Houdt vooral de lagers op de rotor goed gesmeerd. De aandrijfzijde heeft een eigen oliebad. Controleer die voor het seizoen op oliepeil en vergeet ook niet die af en toe een keer te verversen.

 • Keerringen op de lagers van de rotor kunnen lek raken. In het werk merk je dat meestal pas als het te laat is, maar tijdens stilstand verraden lekkages zich gauw, zoals hier te zien is.

 • Tandwielbakken hebben meestal geen peilstok maar een tweede plug als overloop. Ook vullen gaat via een plug. Niet handig, maar in verband met de vaak stoffige omstandigheden wel bedrijfszeker. Verversen gebeurt maar weinig, maar is wel af en toe noodzakelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.