Mechanisatie

Foto & video 5 reacties

Proefrit met dikke Terrion

Het Russische Terrion heeft de ATM 7360, de grootste verrassing op de Agritechnica, bijna klaar. De 11,5 ton wegende gigant blijkt ook tijdens een proefrit indrukwekkend te zijn.

Foto

 • Het Russische Terrion heeft de zware cvt-trekker bomvol Duitse techniek bijna klaar.

  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Hans Prinsen

 • De Terrion ATM 7360 was de grootste verrassing op de Agritechnica. De 11,5 ton wegende gigant blijkt tijdens een proefrit nog indrukwekkender.

 • Voor het vullen van de dieseltank van maar liefst 700 liter is een ladder handig. De vulopening zit namelijk op 2,10 meter hoogte.

 • Voorop staat de ATM 7360 op 650/65R38-banden en achterop op 710/75R42.

 • In de cabine verkeert veel nog in de prototypefase. De zijconsole wordt nog gewijzigd net als de armleuning. Elektrische ventielen en een Isobus-touchscreen wordt optie. Het geluidsniveau zou 72 dB(A) zijn.

 • Het dashboard wordt nog digitaal gemaakt zodat alles te bedienen is zonder aparte trekkerterminal.

 • Door de enorm brede motorkap is er amper zicht tussen de wielen.

 • Vanaf de stoel zijn de Cat 4-vanghaken van de hef onderin niet te zien. Zijwaarts is het zicht wel goed.

 • De hef tilt 13,5 ton. De elektronica is van Bosch en de hardware komt van Walterscheid. De trekhaken en kogelkoppelingen zijn van Scharmuller.

 • De trekker is op intuïtie te rijden. De snelheid regelt zich met het rijpedaal of de rijhendel. Degene die het meest ver wordt verzet, is leidend. Er zijn twee bereiken: schildpad 0 tot 15 km/uur en haas 0 tot 50 km/uur.

 • De bestuurder kan via een gefixeerde stick alle transmissiefuncties bedienen. Links de plus- en minknoppen om de cruisecontrol bij te stellen, midden op twee oranje knoppen om het ingestelde toerental bij te stellen. Er is ook een manueel handgas. Rechts twee oranje knoppen om van rijrichting te wisselen. Daarvoor moet tegelijk een knop voor op de hendel ingedrukt worden. Met de kleine draaiknop links onder de hendel is in vier standen de acceleratiesnelheid in te stellen. Daarvoor zit de rijhendel.

 • Handig is dat zowel van rijrichting te wisselen is met knoppen op de gefixeerde stick als de omkeerhendel onder het stuur. Allebei hebben ze ook een neutraalknop.

 • De Terrion is opgebouwd uit westerse onderdelen. Zo komt de geveerde vooras van Dana en is de Eccom 5.0 cvt-bak van ZF.

 • Er ligt een 268 kW (365 pk) zware Deutz-motor in het vooronder. Deze is klaar voor Stage III a en maakt gebruik van uitlaatgasrecirculatie (EGR). Als de trekker eind volgend jaar op de markt komt, zullen de uitlaatgassen worden gewassen met ureum (SCR). Een sterkere ATM 7400 van 302 kW (410 pk) zit in de pijplijn en voldoet met het ureum Adblue aan Stage IIIb. De Deutz-motor is gelijk aan die in de Fendt 936.

 • De cabine is luchtgeveerd via balgen en uitgevoerd met niveauregeling.

 • Op het spatbord zijn de hef en de 1.000 toerenaftakas te bedienen.

 • Denk met de Terrion geen koopje in huis te halen. Hij is niet goedkoper dan gerenommeerde trekkers met cvt als de John Deere 8R, Fendt 936 of MF 8690. De richtprijs voor de 7360 is €189.000 en de zwaardere 7400 moet €220.000 kosten.

 • Het R&D centrum van Terrion zit vlak over de Duitse grens in de stad Neuss. In een kleine hal op een industrieterrein werken vier mensen aan de ontwikkeling van de trekkers. In het Russische Tambov worden de trekkers geassembleerd. In die fabriek worden ook de combines van Sampo en enkele werktuigen van Lemken in elkaar gezet.

 • Artikelen uit vakbladen zijn op een prikbord gespeld en dienen ter inspiratie voor de ingenieurs.

 • Terrion wil jaarlijks 400 zware ATM 7000-trekkers gaan maken met ZF cvt.

  Bekijk hier ook een filmpje van de trekker

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik heb de terrion in hannover ook bekeken en was onder de indruk van de eenvoud in de cabine en van z'n degelijke bouw maar b.v. 'n startmotor verwisselen leek mij een nogal tijdrovend werkje Dat het R&D centrum in Neus am Rhein is heeft dat misschien te maken met de sluiting van Case Internationaal daar

 • no-profile-image

  jules

  als t prijs verschil niet groot is dan absoluut voor fendt 936 gaan. die is op gewoon in de omgang helemaal af. mag gezegd worden. denk aub ook aan restwaarde en coulance/garantie bij problemen na enkele jaren.

 • no-profile-image

  Geert-jan Camps

  Ik denk dat deze trekker meer voor de russische markt zelf is. Met onderdelen importeren en lokaal assembleren is deze trekker voor de russische markt aantrekkelijker geprijst omdat er geen import heffingen betaald hoeven te worden. Verder toch vele onpraktische details, slecht zicht, hoge tankvulopening. etc.

 • no-profile-image

  Erwin Ros

  Frits,

  Ik denk dat bij jouw en misschien ook Terrion de wens de vader van de gdachte is. De nieuwe XERION 5000 heeft geen Eccom 5.0 transmissie, maar een Eccom 4.5, met als belangrijkste verschil dat de transmissie in de XERION een complete omkeerinrichting ligt, die 50 vooruit en 50 achteruit rijdt. De Terrion transmissie loopt max 20 achteruit. Bovendien heeft de Eccom 5.0 geent PTO voor een externe hydrauliekpomp. Ik denk dat je dat even recht moet zetten volgende week, omdat de lezer recht heeft op de juiste informatie.

  Alvast bedankt
  Erwin Ros
  Erwin Ros

 • no-profile-image

  Wesley

  Voor dat geld en het zelfde aantal pk's zou ik wel een John Deere of Fendt kopen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.