Mechanisatie

Foto & video 4419 x bekeken

Trekkertest: Fendt 820 Greentec

Onlangs werd de Fendt 820 Greentec met een motorvermogen van maximaal 151 kW (205 pk) door ons getest. Deze trekker is bijzonder, want hij is af fabriek aangepast om op koudgeperste koolzaadolie te rijden.

Foto

 • Trekker testte onlangs de Fendt 820 Greentec met een motorvermogen van maximaal 151 kW (205 pk). Deze trekker is bijzonder, want hij is af fabriek aangepast om op koudgeperste koolzaadolie te rijden. Hier alvast een indruk van deze zuinige dieseltrekker maar minder zuinige koolzaadtrekker.


  Tekst: Bas van Hattum, foto’s: Bas van Hattum en Stefan Tovornik

 • Rondom de motor zijn zes onderdelen aangepast om de koudgeperste koolzaadolie te verwerken. Onder meer het tweetanksysteem, het omschakelventiel, de warmtewisselaar, het extra voorfilter en het aparte filter voor de koolzaadolie.

 • Twee tanks betekent dus ook twee brandstofmeters. De linker meter geeft aan hoe vol de 340 liter grote koolzaadolietank zit. Helemaal rechts zit de meter die de inhoud van de 100 liter grote dieseltank weergeeft. Deze meter geeft bij Fendt normaliter de inhoud van de hydrauliekolietank weer.

 • Dit scherm op de Vario-terminal geeft de omschakeling weer van diesel naar koolzaadolie en andersom. Je ziet dus precies wanneer de koolzaadolie uit de leidingen is. Belangrijk, want bij een lage temperatuur geeft koolzaadolie in de leidingen (op)startproblemen.

 • Rechts van de cabine zit de extra 100 litertank die bij het gebruik van koolzaadolie dienst doet als dieselvoorraad. Omdat de afneembare gereedschapskist onder niet meer past, zit deze er nu bovenop. De rechter deur kan niet open met de kist erop.

 • De Greentec is verder een standaard Fendt 820 vario. Qua bediening is er niets veranderd, de cabine is nog steeds krap.

 • De luchtgeveerde cabine is optioneel, maar wordt veel verkocht in Nederland. Gebruikers zeggen dat een dergelijke cabine een flink comfortvoordeel oplevert. Wij konden echter weinig verschil merken. Echter, goed veren doet het zeker.

 • Bekend Fendt-werk: de eenvoudige, maar robuuste hef die ruim voldoende tilt. De stabilisatie is nog altijd logisch, simpel en goedwerkend via de hendel (rechts).

 • Enkele maanden eerder werd ook een Fendt 820 getest, maar dan een gewone, geen Greentec. Opvallend: op diesel presteert de 820 opvallend zuinig, op koolzaad ligt het verbruik ineens bovengemiddeld.  De brutorichtprijs van de 820 Vario Greentec ligt op €155.428. Een gewone 820 Vario kost circa €7.500 minder. Wie precies wil weten waarom de 820 Greentec op koolzaadolie vermogen verliest, een hoger specifiek verbruik heeft én toch een lager absoluut verbruik, kan dat lezen in Trekker nr. 255

Of registreer je om te kunnen reageren.