Mechanisatie

Foto & video 8 reacties

Agrovak 2010

Het beursoppervlak van mechanisatiebeurs Agrovak is fors gekrompen; vooral de regionale mechanisatiebedrijven kwamen met nieuws.

Foto

 • De Agrovak wordt nog tot en met 10 december gehouden in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch. Rechts in beeld direct één van de primeurs; een Oostenrijkse Maraton-afschuifwagen. Buts Meulepas in Oss (N.-Br.) haalt deze wagens naar Nederland.


  Tekst: Matthijs Verhagen. Foto's: Bart Nijs fotografie • In 2008 werd de Agrovak voor de laatste keer in samenwerking met Federatie Agrotechniek georganiseerd. De organisatie van machine-importeurs kiest zoals bekend voortaan voor de eigen buitenbeurs in Biddinghuizen. Bezoekers worden op de beursvloer geconfronteerd met de gevolgen; de totale beursoppervlakte halveerde tot twee hallen met machines. Voor sommige bezoekers met editie 2008 nog in het achterhoofd was dat een onverwachte teleurstelling.

 • Importeur De Heus toont een nieuwe Remac-kopeg met 14 rotoren.


 • Machinefabrikant VSS Construct en mechanisatiebedrijf Staadegaard ontwikkelden samen een zaaimachine. Basis is een Kverneland NG-H kopeg met VSS-egalisatieplaat en drie rollen. De loonwerkersmachine zonder kouters is vooral geschikt voor het inzaaien van blijvend grasland op de lichtere grond.

 • LMC Gennep BV heeft een getrokken boomgaardspuit van fabrikant Forras op de stand staan. De machines komen uit Hongarije.

 • Handelsonderneming Theo Hogervorst importeert Belgische verkoopautomaten in de vorm van een tuinhuis. De verwarmde gebouwen kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Consumenten kunnen na betaling het gewenste product, bijvoorbeeld een zak aardappelen, uitnemen. Hierna vergrendelt de carrouselautomaat vanzelf weer. Het complete gebouwtje kost €16.750 en heeft alleen een stroomaansluiting nodig om te functioneren.

 • Buts Meulepas breidt de eigen lijn Goudland-grondbewerkingsmachines uit met een frontcultivator en een 5,2 meter brede opklapbare vleugelschaar. Deze laatste heeft net als de vernieuwde vastetandcultivatoren standaard hydraulische diepteverstelling. Prijzen lopen uiteen van €4.000 tot €16.000 bruto.

 • Fabrikant Kaweco heeft afgelopen seizoen de eerste silagewagens met mechanisch aangedreven assen en een luchtdrukwisselsysteem verkocht.

 • De import van Irrifrance-beregeningsapparatuur is onlangs overgenomen door Mechanisatie Centrum Flakkee.


 • Met een aantal noviteiten tonen ook Nederlandse bedrijven hun innovatiekracht. Op de foto de in Veghel (N.-Br.) gebouwde Hardi Herow, voor het eerst op een beurs te zien. • Ook deze Q Orange, een kruising tussen trekker, shovel en graafmachine komt uit Nederland. De machine wordt gemaakt in de Herder-fabriek in Middelburg.

 • Ook de Nederlandse machinefabrikant Tobroco heeft een beursprimeur in de vorm van deze Giant-telelader.

 • Niet alle trekkermerken zijn present op de beurs. New Holland toont de onlangs geïntroduceerde T7- en T8-serie.

 • Ook Steyr toont in de vorm van deze CVT 6230 een trekker die middels AdBlue-toevoeging voldoet aan de komende emissie-eisen.

 • Van Gemeren Mechanisatie komt met deze Gemtec-dosator voor vloeibare meststoffen. Bij het oppikken van de IBC-tank wordt de pendelend opgehangen boom hydraulisch opgetrokken. Lage afgiften tot 20 liter per hectare zijn mogelijk met de toerentalgestuurde elektrische pomp. Volgens de fabrikant is de machine nauwkeuriger dan een slangenpomp, en goedkoper dan de huidige alternatieven.

 • Stalinrichters bleven deze editie grotendeels weg. In 2012 is de volgende editie van Agrovak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjaak

  Weer een beurs die het net niet heeft. Misschien is het een optie om eens per jaar of 2 jaar weer een beurs in de rai te houden. Het kost wel veel meer maar dan is het nog wel goedkoper want veel bedrijven staan nu wel 10 keer op een kleinere beurs en dat kost in verhouding nog meer. Het wordt dan in december gehouden zoals de agrovak en niet in begin september want dat is ook niet ideaal.

 • no-profile-image

  patatje

  Als je een beurs halveerd, moet je ook de toegangsprijs en de parkeerprijs halveren !
  Geen 18€ en 7€ Schandalig voor z'n mini-happening

 • no-profile-image

  Bram

  Gisteravond even geweest, was snel te doen. Gewoon 1x in de 2 jaar weer naar de RAI Amsterdam, lijkt me beter dan al deze regionale toestanden wat het allemaal net, of misschien wel helemaal niet is!!!

 • no-profile-image

  Floris

  Waarom staat Boerderij er zelf niet eens?

 • no-profile-image

  Tom

  Waarom niet gewoon net als eerst, het ene jaar in Den Bosch en het andere jaar in Zuidlaren

 • no-profile-image

  Bossche Bol

  Het enige leuke aan Den Bosch zijn de heerlijke Bossche Bollen met zoete verrassing.......

 • no-profile-image

  Robbert

  Ik vond de beurs flink tegenvallen, vooral de parkeer- en toegangsprijs stonden niet in verhouding tot wat er te zien was.
  Ik denk dat het het beste is om te stoppen met dit soort kleine beurzen en bv. gewoon het ene jaar weer een Landbouwrai binnenbeurs te organiseren in de Rai en het andere jaar de buitenbeurs met demonstraties in Biddinghuizen.
  De meeste mechanisatiebedrijven in de regio's organiseren toch al hun eigen showdagen.

 • no-profile-image

  arjan

  De beurs was dit jaar ronduit slecht! Dit kost bezoekers en standhouders. Was het de vorige keer nog een indrukweekende beurs met grote omvang. Daar was nu niks van te merken. doodzonde! Het is misschien ook niet handig om Biddinghuizen en Den Bosch in een jaar te doen. Maar gedane zaken.....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.