Mechanisatie

Foto & video 3272 x bekeken laatste update:21 feb 2014

Trekkertest: New Holland T5060

Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Er blijken flinke verschillen te zijn in kracht, verbruik en comfort. Doe hier een indruk op van de New Holland T5060.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de New Holland T5060. De motorkap van de T5060 oogt modern. De hoekige cabine verraadt echter de leeftijd van het concept. De bouwmaten zijn compact. De afwerking is op kleine punten na goed. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. 
<br><BR>
<br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

  Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de New Holland T5060. De motorkap van de T5060 oogt modern. De hoekige cabine verraadt echter de leeftijd van het concept. De bouwmaten zijn compact. De afwerking is op kleine punten na goed. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. <br><BR> <br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

 • De gedateerde cabine kan nog meekomen in de test. Nadeel is het lage dak dat het zicht belemmert voor langere bestuurders. Voordeel is dat de doorrijhoogte met 2,54 meter ook het laagst is. De ergonomie is redelijk. Met 80 dB(A) maakt de New Holland na de Deutz Fahr en de Case IH het meeste rumoer. Dit gaat gepaard met constant transmissiegejank.
&lt;br>
&lt;br>

  De gedateerde cabine kan nog meekomen in de test. Nadeel is het lage dak dat het zicht belemmert voor langere bestuurders. Voordeel is dat de doorrijhoogte met 2,54 meter ook het laagst is. De ergonomie is redelijk. Met 80 dB(A) maakt de New Holland na de Deutz Fahr en de Case IH het meeste rumoer. Dit gaat gepaard met constant transmissiegejank. <br> <br>

 • Goed voor elkaar zijn de makkelijk te reinigen materialen in de cabine. Dat geldt ook voor het plafond. 
&lt;br>

  Goed voor elkaar zijn de makkelijk te reinigen materialen in de cabine. Dat geldt ook voor het plafond. <br>

 • Menig bestuurder zal met zijn knie per ongeluk de richtingaanwijzer aanzetten.
&lt;br>
&lt;br>

  Menig bestuurder zal met zijn knie per ongeluk de richtingaanwijzer aanzetten. <br> <br>

 • Een glazen dak voor voorladerwerk is niet leverbaar.
&lt;br>

  Een glazen dak voor voorladerwerk is niet leverbaar. <br>

 • De grote achterruit kan het zicht belemmeren bij kort aangebonden machines in de hef. Een dealer kan de ruit in tweeën snijden, zodat deze opklapbaar is. 
&lt;br>
&lt;br>

  De grote achterruit kan het zicht belemmeren bij kort aangebonden machines in de hef. Een dealer kan de ruit in tweeën snijden, zodat deze opklapbaar is. <br> <br>

 • De vierpitter van NEF doet het goed aan de aftakas met een hoog vermogen en laag verbruik. Bij de trekkrachtmeting zijn de resultaten duidelijk slechter. Op maximaal vermogen is er nog slechts 54 kW (73 pk). Dat is te merken voor de ploeg. Zeker 17 kW gaat in de aandrijflijn verloren. Ook het verbruik is dan ineens bovengemiddeld met 342 g/kWh. 
&lt;br>

  De vierpitter van NEF doet het goed aan de aftakas met een hoog vermogen en laag verbruik. Bij de trekkrachtmeting zijn de resultaten duidelijk slechter. Op maximaal vermogen is er nog slechts 54 kW (73 pk). Dat is te merken voor de ploeg. Zeker 17 kW gaat in de aandrijflijn verloren. Ook het verbruik is dan ineens bovengemiddeld met 342 g/kWh. <br>

 • De achterbrug stamt uit het Fiat-tijdperk. De 24V/24A-bak heeft vier versnellingen, drie groepen en slechts twee powershifttrappen. Helaas is de wat lage groepenpook ongesynchroniseerd. Extra powershifttrappen zijn welkom. 
&lt;br>
&lt;br>

  De achterbrug stamt uit het Fiat-tijdperk. De 24V/24A-bak heeft vier versnellingen, drie groepen en slechts twee powershifttrappen. Helaas is de wat lage groepenpook ongesynchroniseerd. Extra powershifttrappen zijn welkom. <br> <br>

 • De omkeerhendel links onder het stuur schakelt voorbeeldig zacht en is in drie etappes instelbaar. Hij heeft een duidelijke neutraalstand en is gekoppeld aan de stoelsensor voor veiligheid. 
&lt;br>
&lt;br>

  De omkeerhendel links onder het stuur schakelt voorbeeldig zacht en is in drie etappes instelbaar. Hij heeft een duidelijke neutraalstand en is gekoppeld aan de stoelsensor voor veiligheid. <br> <br>

 • Alleen de rechter hefstang is in hoogte verstelbaar met een gekoppeld werktuig. Gemiddeld beurt de hef een nette 4,5 ton. De hef is mechanisch en elektronisch te krijgen. 
&lt;br>
&lt;br>

  Alleen de rechter hefstang is in hoogte verstelbaar met een gekoppeld werktuig. Gemiddeld beurt de hef een nette 4,5 ton. De hef is mechanisch en elektronisch te krijgen. <br> <br>

 • De 48 liter onttrekbare olie uit de achterbrug is het hoogst in de test. De pomp levert slechts 66 liter per minuut. Bij voorladerwerk komt daar volgens New Holland wel 14 liter bij van de stuurpomp. 
&lt;br>
&lt;br>

  De 48 liter onttrekbare olie uit de achterbrug is het hoogst in de test. De pomp levert slechts 66 liter per minuut. Bij voorladerwerk komt daar volgens New Holland wel 14 liter bij van de stuurpomp. <br> <br>

 • Alle hendels die op de vloer tussen spatbord en stoel staan, hebben een zweefstand en zijn lichtjes te verzetten. 
&lt;br>
&lt;br>

  Alle hendels die op de vloer tussen spatbord en stoel staan, hebben een zweefstand en zijn lichtjes te verzetten. <br> <br>

 • Bij twee van de drie ventielen is de doorstroomhoeveelheid te stellen vanaf de stoel via knoppen buiten de cabine. 
&lt;br>
&lt;br>

  Bij twee van de drie ventielen is de doorstroomhoeveelheid te stellen vanaf de stoel via knoppen buiten de cabine. <br> <br>

 • De T5060 heeft na de John Deere de kortste draaicirkel, slechts 9,96 meter.
&lt;br>

  De T5060 heeft na de John Deere de kortste draaicirkel, slechts 9,96 meter. <br>

 • De trekker bokt tijdens het rijden meer dan de andere trekkers. Hij stuurt zwabberig, zodat de bestuurder regelmatig moet corrigeren. De remmen zijn nauwkeurig te doseren. &lt;BR>
&lt;br>&lt;L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker&lt;/L>

  De trekker bokt tijdens het rijden meer dan de andere trekkers. Hij stuurt zwabberig, zodat de bestuurder regelmatig moet corrigeren. De remmen zijn nauwkeurig te doseren. <BR> <br><L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker</L>

Of registreer je om te kunnen reageren.