Mechanisatie

Foto & video 6075 x bekeken 2 reactieslaatste update:21 feb 2014

Trekkertest: Fendt 310 Vario

Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Er blijken flinke verschillen te zijn in kracht, verbruik en comfort. Doe hier een indruk op van de Fendt 310 Vario.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Fendt 310 Vario. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De 310 Vario is met 5.470 kg de zwaarste trekker in de groep. Door zijn standaard complete uitrusting en zuinige motor scoort hij goede cijfers. Met €90.000 is het ook de duurste trekker in de groep.
<br><BR>
<br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

  Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Fendt 310 Vario. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De 310 Vario is met 5.470 kg de zwaarste trekker in de groep. Door zijn standaard complete uitrusting en zuinige motor scoort hij goede cijfers. Met €90.000 is het ook de duurste trekker in de groep. <br><BR> <br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

 • Het interieur bestaat uit een mengeling van hightech knoppen en gedateerd aandoende hendels. Knap: een Vario-terminal ontbreekt, terwijl de instellingen vaak toch zonder handboek te doen zijn. Met 76 dB(A) is de cabine stiller dan gemiddeld. Ruimte voor de bijrijder is er amper. 
&lt;br>

  Het interieur bestaat uit een mengeling van hightech knoppen en gedateerd aandoende hendels. Knap: een Vario-terminal ontbreekt, terwijl de instellingen vaak toch zonder handboek te doen zijn. Met 76 dB(A) is de cabine stiller dan gemiddeld. Ruimte voor de bijrijder is er amper. <br>

 • Het instellen van de cvt gaat via slechts vier drukknoppen op de zijconsole en het kleine display in het dashboard. In enkele gevallen heeft Fendt te veel in het display gestopt. 
&lt;br>

  Het instellen van de cvt gaat via slechts vier drukknoppen op de zijconsole en het kleine display in het dashboard. In enkele gevallen heeft Fendt te veel in het display gestopt. <br>

 • Het Deutz-blok is in de basis gelijk aan die in de Agrofarm. De motor komt in de Fendt als zuinigste uit de test. Bij nominaal toerental is het vermogen 62 kW (84 pk), hij verbruikt slechts 258 g/kWh.
&lt;br>
&lt;br>

  Het Deutz-blok is in de basis gelijk aan die in de Agrofarm. De motor komt in de Fendt als zuinigste uit de test. Bij nominaal toerental is het vermogen 62 kW (84 pk), hij verbruikt slechts 258 g/kWh. <br> <br>

 • De enige cvt in dit segment die tijdens de test te krijgen is, werkt eenvoudiger dan bij de grote Vario’s. Hendel naar voren duwen en de trekker rijdt. Er is één rijbereik tot 40 km/uur bij 1.700 toeren. 
&lt;br>
&lt;br>

  De enige cvt in dit segment die tijdens de test te krijgen is, werkt eenvoudiger dan bij de grote Vario’s. Hendel naar voren duwen en de trekker rijdt. Er is één rijbereik tot 40 km/uur bij 1.700 toeren. <br> <br>

 • Het lipje op de gefixeerde hendel links onder het stuur om van rijrichting te veranderen is voor kleine handen lastiger bereikbaar. Een gemis is het ontbreken van een neutraal op de hendel. Daarvoor is er een aparte knop in de zijconsole.
&lt;br>
&lt;br>

  Het lipje op de gefixeerde hendel links onder het stuur om van rijrichting te veranderen is voor kleine handen lastiger bereikbaar. Een gemis is het ontbreken van een neutraal op de hendel. Daarvoor is er een aparte knop in de zijconsole. <br> <br>

 • De elektronische hef stamt uit de beginperiode van Fendt. Hij is makkelijk bedienbaar, maar de labeling kan beter. 
&lt;br>

  De elektronische hef stamt uit de beginperiode van Fendt. Hij is makkelijk bedienbaar, maar de labeling kan beter. <br>

 • De Cat III-hef tilt redelijk met gemiddeld 4,2 ton en onderin 3,8 ton. Handig is de houder voor hefkogels achterop. De stabilisatoren met spindels zijn met de vertrouwde haken te blokkeren. 
&lt;br>

  De Cat III-hef tilt redelijk met gemiddeld 4,2 ton en onderin 3,8 ton. Handig is de houder voor hefkogels achterop. De stabilisatoren met spindels zijn met de vertrouwde haken te blokkeren. <br>

 • Twee van de vier mechanisch gestuurde ventielen laten zich met een kruishendel bedienen. De doorstroom is instelbaar van 15 tot 70 l/min. 
&lt;br>
&lt;br>

  Twee van de vier mechanisch gestuurde ventielen laten zich met een kruishendel bedienen. De doorstroom is instelbaar van 15 tot 70 l/min. <br> <br>

 • De Fendt beschikt als enige over vooras- én cabinevering. 
&lt;br>
&lt;br>

  De Fendt beschikt als enige over vooras- én cabinevering. <br> <br>

 • Zelfs met uitgeschakelde voorasvering ligt hij het best op de weg door het direct sturende, maar grote stuurwiel. Grootste nadeel is de draaicirkel. De Fendt heeft met liefst 12,33 meter de meeste ruimte nodig. Spoorbreedteverstelling zou dit kunnen aanpassen. 
&lt;br>

  Zelfs met uitgeschakelde voorasvering ligt hij het best op de weg door het direct sturende, maar grote stuurwiel. Grootste nadeel is de draaicirkel. De Fendt heeft met liefst 12,33 meter de meeste ruimte nodig. Spoorbreedteverstelling zou dit kunnen aanpassen. <br>

 • De Fendt-lader staat naar voren, waardoor de voorruit altijd open kan. Nadeel is dat meer tegengewicht nodig is, maar de reikwijdte is ook groter. 
&lt;br>
&lt;br>

  De Fendt-lader staat naar voren, waardoor de voorruit altijd open kan. Nadeel is dat meer tegengewicht nodig is, maar de reikwijdte is ook groter. <br> <br>

 • Het dakluik brengt prima zicht. &lt;BR>
&lt;br>&lt;a href="www.ophetland.tv/11790657">Bekijk hier de video van deze trekker&lt;/a>
&lt;br>

  Het dakluik brengt prima zicht. <BR> <br><a href="www.ophetland.tv/11790657">Bekijk hier de video van deze trekker</a> <br>

Laatste reacties

 • no-profile-image

  altijd kritisch blijven.

  hoeveel euro krijgen jullie nou van fendt/agco... wanneer geven jullie van reedbusiness het nou is toe fendt jullie sponsort.

  maar het is natuurlijk wel de mooiste trekker uit de test. ik vond hem alleen veel te lux voorasvering e.d als je hem vergelijkt met de andere trekkers.
  ze hadden beter een fendt uit de 200 serie kunnen nemen. dat komt meer overeen.

 • no-profile-image

  Ben

  Het lijkt er inderdaad op dat Fendt hier vaker voorbij komt dan andere merken. blijft echter mooi spul. zal is een suggestie op (verwijderd, voor advertenties hebben we een ander kanaal, RB) voor deze trekker plaatsen. :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.