Mechanisatie

Foto & video laatste update:21 feb 2014

Trekkertest: Deutz-Fahr Agrofarm 430

Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Er blijken flinke verschillen te zijn in kracht, verbruik en comfort. Doe hier een indruk op van de Deutz-Fahr Agrofarm 430.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Deutz-Fahr Agrofarm 430. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De Agrofarm valt tussen de Agrotron K en Agroplus in en is ook te krijgen als Lamborghini R3, Same Explorer en Hurlimann XL. De zwarte spatborden zijn van hoogwaardig HDPE-plastic. De motorkap oogt stoer. 
<br><BR>
<br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

  Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Deutz-Fahr Agrofarm 430. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De Agrofarm valt tussen de Agrotron K en Agroplus in en is ook te krijgen als Lamborghini R3, Same Explorer en Hurlimann XL. De zwarte spatborden zijn van hoogwaardig HDPE-plastic. De motorkap oogt stoer. <br><BR> <br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

 • In het kleine vierstijlige cabineframe is de deur groot en de instap makkelijk. Pas op voor de uitlaat. Deze zit dicht op de handgreep. Het hitteschild functioneert amper.

  In het kleine vierstijlige cabineframe is de deur groot en de instap makkelijk. Pas op voor de uitlaat. Deze zit dicht op de handgreep. Het hitteschild functioneert amper.

 • Het zicht zijwaarts is door het ontbreken van de zijstijl en door de smalle cabine perfect. Langere chauffeurs kijken echter voor en achter tegen de dakrand aan. Een 6 cm hoger dak is inmiddels leverbaar. Met 84 dB(A) is de Agrofarm de meest luidruchtige trekker in de test.

  Het zicht zijwaarts is door het ontbreken van de zijstijl en door de smalle cabine perfect. Langere chauffeurs kijken echter voor en achter tegen de dakrand aan. Een 6 cm hoger dak is inmiddels leverbaar. Met 84 dB(A) is de Agrofarm de meest luidruchtige trekker in de test.

 • Binnen zijn er twee gevaren: de verstelhendel van de luchtgeveerde stoel kan blauwe plekken geven in de knieholten en achter het hoofd priemt een verstelhendel van het luchtrooster.

  Binnen zijn er twee gevaren: de verstelhendel van de luchtgeveerde stoel kan blauwe plekken geven in de knieholten en achter het hoofd priemt een verstelhendel van het luchtrooster.

 • De Deutz ontbeert een zijconsole, waardoor de hendel van een hydrauliekventiel en de mengregeling van de hef te kort op de stoel zijn gepakt. De rest is redelijk gepositioneerd. Bergruimte is er weinig, behalve voor drie bekers en een mobiele telefoon.

  De Deutz ontbeert een zijconsole, waardoor de hendel van een hydrauliekventiel en de mengregeling van de hef te kort op de stoel zijn gepakt. De rest is redelijk gepositioneerd. Bergruimte is er weinig, behalve voor drie bekers en een mobiele telefoon.

 • Deutz lost het gebrek aan ruimte goed op bij de plaatsing van knoppen voor assen en elektronisch toerental.

  Deutz lost het gebrek aan ruimte goed op bij de plaatsing van knoppen voor assen en elektronisch toerental.

 • Het stuur is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar via een hendel dicht op de vloer.

  Het stuur is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar via een hendel dicht op de vloer.

 • Nominaal levert de trekker 61 kW (83 pk) aan de aftakas. Met 303 g/kWh is hij niet bijzonder zuinig. Beter gaat het bij de zespuntsmeting waar de Deutz met 287 g/kWh bijna 10 procent zuiniger is dan de dorstigste deelnemer MF. De Agrofarm piekt met een maximale trekkracht van 60 kW (81 pk) en een prima specifiek verbruik van 315 g/kWh

  Nominaal levert de trekker 61 kW (83 pk) aan de aftakas. Met 303 g/kWh is hij niet bijzonder zuinig. Beter gaat het bij de zespuntsmeting waar de Deutz met 287 g/kWh bijna 10 procent zuiniger is dan de dorstigste deelnemer MF. De Agrofarm piekt met een maximale trekkracht van 60 kW (81 pk) en een prima specifiek verbruik van 315 g/kWh

 • De keuze is reuze met 40 versnellingen voor- en achteruit.. Het schakelen van de versnellingen gaat vlot, de gesynchroniseerde groepen gaan echter zwaar. De tweetrapspowershift reageert op de weg straf, maar goed in het veld. De omkeerhendel is fijn, het aangrijpmoment is in vijf etappes instelbaar.

  De keuze is reuze met 40 versnellingen voor- en achteruit.. Het schakelen van de versnellingen gaat vlot, de gesynchroniseerde groepen gaan echter zwaar. De tweetrapspowershift reageert op de weg straf, maar goed in het veld. De omkeerhendel is fijn, het aangrijpmoment is in vijf etappes instelbaar.

 • Er is geen elektronische hef. Deutz Fahr zegt deze ooit te gaan leveren. Op de spatborden zitten al uitsparingen voor de knoppen. Nu is er een niet te doseren mechanische afstandsbediening.

  Er is geen elektronische hef. Deutz Fahr zegt deze ooit te gaan leveren. Op de spatborden zitten al uitsparingen voor de knoppen. Nu is er een niet te doseren mechanische afstandsbediening.

 • Het hefvermogen is met 3,6 ton samen met de John Deere het laagst (gemiddeld 4,4 ton). Vooral onderin presteert de hef met 2,7 ton onder de maat. De Cat II-hef heeft slechts één echte stabilisator en een wat slappe veer aan de topstanghouder.

  Het hefvermogen is met 3,6 ton samen met de John Deere het laagst (gemiddeld 4,4 ton). Vooral onderin presteert de hef met 2,7 ton onder de maat. De Cat II-hef heeft slechts één echte stabilisator en een wat slappe veer aan de topstanghouder.

 • Er zijn maar liefst vier aftakassnelheden. Zowel de 540- als 1.000-toeren heeft een ecostand. Deze is door de trekhendel links van de stoel echter lastig te schakelen. Gunstig: na 2 seconden indrukken van de startknop start de aftakas met softstart.

  Er zijn maar liefst vier aftakassnelheden. Zowel de 540- als 1.000-toeren heeft een ecostand. Deze is door de trekhendel links van de stoel echter lastig te schakelen. Gunstig: na 2 seconden indrukken van de startknop start de aftakas met softstart.

 • De kleine Agrofarm blijft met een wielbasis van 2.340 mm redelijk op de weg. Het rempedaal heeft een lange weg, maar pakt precies op via de natte schijvenremmen rondom. De hydraulisch bekrachtigde handrem bevalt zeer goed.

  De kleine Agrofarm blijft met een wielbasis van 2.340 mm redelijk op de weg. Het rempedaal heeft een lange weg, maar pakt precies op via de natte schijvenremmen rondom. De hydraulisch bekrachtigde handrem bevalt zeer goed.

 • De compacte afmetingen en wendbaarheid zijn goede voorladereigenschappen.

  De compacte afmetingen en wendbaarheid zijn goede voorladereigenschappen.

 • Het dakraam geeft het beste zicht in de test en de voorruit kan open zolang de lader niet hoger dan 2,5 meter heft. 
&lt;br>&lt;BR>
&lt;br>&lt;a href="www.ophetland.tv/11790652">Bekijk hier de video van deze trekker&lt;/a>

  Het dakraam geeft het beste zicht in de test en de voorruit kan open zolang de lader niet hoger dan 2,5 meter heft. <br><BR> <br><a href="www.ophetland.tv/11790652">Bekijk hier de video van deze trekker</a>

Of registreer je om te kunnen reageren.