Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Loonwerkvelddagen 2009

Machinefabrikant Schuitemaker organiseerde deze week met een vijftal partners de Loonwerkvelddagen te Rijssen (Ov.).

Foto

 • Zoals aangekondigd, was de Hovertrack met silageopbouw en aanhanger dé publiekstrekker tijdens de Loonwerkvelddagen. Naast Schuitemaker toonden ook Evers, Slootsmid, Vredestein, Veldhuizen Wagenbouw en Gerbri Plastics hun leveringsprogramma aan het publiek.
  Foto’s: Michel Velderman, tekst: Matthijs Verhagen.

 • Een samenwerking tussen Veldhuizen, fabrikant van de Hovertrack, en Schuitemaker, fabrikant van de opbouw, resulteerde in deze zelfrijdende silagecombinatie. De machine was, hoewel hij nog niet helemaal af is, in actie te zien.

 • De silageopbouw is met Twistlocks bevestigd op het chassis, zodat hij uitwisselbaar is met andere bakken of bijvoorbeeld een mesttank.

 • Over de wijze van lossen denkt Veldhuizen nog na. Door de hydraulische aandrijving van de silagewagen is een aftakasoverbrenging overbodig. De ranke dissel maakt scherp draaien mogelijk.

 • De kogeltrekhaak is gemonteerd aan een sideshift, zodat de aanhanger in een ander spoor loopt dan de voorwagen.

 • Achter de tank van loonbedrijf Tuin hangt een nieuwe Schuitemaker Exacta 860 graslandbemester. De schijven hebben een onderlinge afstand van 18 centimeter en zorgen voor een werkbreedte van 8,60 meter. De machine weegt circa 2700 kilo.

 • Hydraulische vering zorgt ervoor dat de elementen bodemvolgend zijn; tevens is de bodemdruk volgens de fabrikant zo nauwkeuriger instelbaar.

 • De werking van de meesturende schuifas op de Robusta-mesttanks werd aan het publiek getoond.

 • Detail van de as met stuurcilinder.

 • De machines werden kort voorgesteld aan de bezoekers. Vooral loonwerkers brachten een bezoek aan de demodagen.

 • De fabrikant toonde een hydraulisch voorbord voor de Rapide-opraapwagens. Tijdens het openen van een perceel, natuurlijk vooral van belang tijdens de maisoogst, kan het voorschot naar beneden geklapt worden.

 • Uiteraard niets bijzonders, een klapbaar voorschot; maar de belangrijkste wijziging is de vorm van het bord. De nieuwe vorm moet er tijdens het oprapen voor zorgen dat het gras uit het perskanaal beter de wagen in geleid wordt, zonder dat het boven uit de wagen wordt geperst.

 • Een item dat al langere tijd actueel is en waar diverse fabrikanten op inspelen: het afdekken van de lading tijdens wegtransport.

 • De Loonwerkvelddagen trokken ongeveer 2.500 bezoekers. Over dat resultaat is de organisatie zeer te spreken. De oplettende kijker ziet rechts in beeld een gazonmaaier, deze race-uitvoering verzorgde tot besluit een kleine demonstratie.

Eén reactie

 • no-profile-image

  R.J.A. Damme

  loonwerkvelddagen?

  krijg toch sterk het vermoeden dat het een reclame is voor schuitemaker.

Of registreer je om te kunnen reageren.