Mechanisatie

Foto & video 1326 x bekeken

Grote balen wegen op de pers

Eddie Klompenburg werkt met een weeginrichting op zijn New Holland-grootpakpers. Een impressie.

Foto

 • Het is Eddie Klompenburg (41) van het gelijknamige loonbedrijf uit Hulshorst (Gld.) die als eerste in Nederland aan de slag kon met de weeginrichting op een grootpakpers.


  Tekst & foto’s: Bas van Hattum.

 • We keken een halve dag met hem mee hoe dat nu gaat en wat de chauffeur ervoor moet doen of laten. Zeker is dat het systeem een meerwaarde heeft voor zowel boer als klant.

 • Eenmaal aangekomen op het land, klapt Eddie hydraulisch de rollenbaan uit. Qua uiterlijk is deze grootpakpers nagenoeg gelijk aan een normale versie. Waar zit de weeginrichting dan…?

 • Het hele weegsysteem zit verstopt in het laatste segment van de rollenbaan. Dat is het frame waarin de laatste drie rollen zitten. In dat frame zitten weegcellen, diverse sensoren en een elektronisch waterpas.

 • Tijd om te persen. Eddie ziet op het beeldscherm boven de terminal dat de eerste baal bijna uit de perskamer is. Dit beeldscherm geeft het beeld weer van de camera die is gericht op de uitloop van het perskanaal. Eddie stopt en stapt uit.

 • Eddie Klompenburg snijdt de touwen door van de eerste losse baal en knoopt ze vast om het frame. Zo houdt hij het touw op de pers en kan deze zonder ingrijpen opnieuw persen.

 • Om een baal te wegen, moet je deze vertragen wanneer hij het perskanaal verlaat. New Holland doet dat heel simpel door de laatste rol vast te zetten. Alleen als het perskanaal helemaal wordt leeggemaakt, kan deze rol draaiend gemaakt worden door er een pin uit te trekken.

 • Omdat de laatste rol vastzit, blijft de laatste baal langer op de rollenbaan hangen. Pas wanneer het zwaartepunt van de baal over het midden van de laatste rol schuift, kantelt de baal en valt hij op de grond.

 • Het is juist op dat kantelmoment dat de baal wordt gewogen. De computer signaleert dat kantelmoment met behulp van twee draaisensoren en een elektronisch waterpas.

 • In de cabine is zichtbaar wanneer de baal kantelt: dan verschijnt in het beeldscherm een baal met pijl. In de touchscreen-terminal is zichtbaar hoeveel ton er is geperst en wat het gemiddelde vochtpercentage is.

 • Tot dusver lijkt het systeem goed te werken. Het weegsysteem is één keer opnieuw gekalibreerd. Balen die achteraf opnieuw zijn gewogen met een ander weegsysteem, geven telkens een afwijking tussen de 1 en 2 procent. Inmiddels rijdt er ook een tweede loonwerker rond met dit weegsysteem. Hoe het systeem precies werkt, staat uitgelegd in het dubbele zomernummer van Trekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.