Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Machines per schip naar Rusland

In de haven van Harlingen wordt een schip geladen met machines en pootgoed. De bestemming is Rusland.

Foto

 • De lading bestaat onder meer uit Amazone-rotorkopeggen, AVR-aardappelrooiers en -inschuurlijnen en Agrovent-ventilatoren. Daarnaast maakt ook een hoeveelheid pootgoed in zakken en kuubskisten onderdeel uit van het transport.


  Foto’s: Igor Volodin, Tekst: Matthijs Verhagen

 • Leon van der Wekken van het bedrijf Agritech Profi is de exporteur van de veelal nieuwe machines. Zijn bedrijf richt zich op de export van westerse machines naar Rusland.

 • Normaal worden de machines met vrachtwagens naar Rusland getransporteerd. Nu was een schip aantrekkelijker. De reis van Harlingen naar St. Petersburg neemt per schip 6 dagen in beslag.

 • Met een zware mobiele kraan worden de grotendeels nieuwe machines aan dek gehesen.

 • Deze Amazone Cirrus-zaaicombinatie met een werkbreedte van 6 meter is een demo-model.

 • Ook een nieuwe AVR-aardappelrooier wordt aan boord gebracht.

 • In vergelijking met een aantal maanden terug ziet Van der Wekken de vraag vanuit Rusland nu teruglopen. Dit komt vooral door de devaluatie van de roebel, extra importheffingen op westerse machines en het feit dat Russische akkerbouwers moeilijk aan krediet kunnen komen. Toch ziet de exporteur de toekomst rooskleurig, aardappelen zijn tenslotte ‘het tweede brood’ in Rusland. Daarnaast schakelen grote Russische akkerbouwholdings over op westerse machines.

 • De lading wordt zo efficiënt mogelijk geladen en direct vastgezet door het aanwezige havenpersoneel.

 • Talloze kettingen en spanbanden moeten voorkomen dat de lading gaat schuiven, ook bij een ruwe zee.

 • Agritech Profi werkt samen met Agrico Eurasia. Dit bedrijf verkoopt Nederlands pootgoed in Rusland en heeft daar zodoende een goed akkerbouwnetwerk.

 • Ook heeft Agrico Eurasia in Rusland een akkerbouwbedrijf met 160 hectare pootgoed. Agritech leverde de machines die op dit bedrijf ingezet worden en gebruikt het tevens als demonstratiebedrijf voor potentiële Russische klanten.

 • Een deel van het schip wordt geladen met Nederlands pootgoed dat verkocht is aan Russische akkerbouwers. Het is deels verpakt in zakken.

 • Een ander deel van het pootgoed is geladen in kuubskisten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vee

  het valt me mee dat er nog niemand een reactie heeft geplaatsa met de klacht van: waarom moeten we ze in het buitenland helpen met produceren als we onze (overvloedige) produkten zelf niet kwijt kunnen!!!!!.....is de prijs nog niet laag genoeg ?????...... antwoord, ja, de prijzen zijn te laag, maar dat komt voorall omdat: A-de kosten te hoog zijn, en B- omdat er te veel is, en C- omdat ze het in het buitenland goedkoper kunnen. Tip: gaat ook eens bij de buren kijken, maakt niet uit of dat nu rusland is of duitsland of canada / verenigde staten, nederland is gewoon te duur, niet te klein maar gewoon te duur. Mensen die zeggen dat nederland te klein is moeten terug naar school om te leren rekenen, er kan namelijk maar een boer tegelijk op de zelfde bunder boeren, niet twee. De produktie kosten zijn gewoon te hoog, jammer want er zijn een heleboel ambitieze boeren met heel veel kennis die de kans niet krijgen om dat tot uiting te brengen.

  Bedankt voor het lezen, moest het even kwijt.

 • no-profile-image

  FriecheBoer

  U heeft helemaal gelijk , Er zijn veel boeren hier in Nederland die zich kapot lenen, om maar groter te groeien, waar voor ???
  en elke boer in nl heeft 10 amtenaren in dienst

Of registreer je om te kunnen reageren.