Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Eerste proefrit met Zetor Maxterra

Zetor onthulde onlangs zijn eerste zware loonwerkerstrekker, de Maxterra. Boerderij reed het prototype al vast van de Agribex-stand af en via vele omwegen de dieplader richting Tsjechië op.

Foto

 • Zetor onthulde onlangs zijn eerste zware loonwerkerstrekker, de Maxterra. Hier al vast een impressie.


  Tekst en foto’s: Frits Huiden

 • Na de Agritechnica en Agribex ging het prototype direct terug naar de fabriek, achter slot en grendel, wachtend op verdere testen. Boerderij reed het Maxterra-prototype vast van de Agribex-stand af en via vele omwegen de dieplader richting Tsjechië op. De Maxterra 165 heeft een 40 km/u 24V/24A ZF-bak met zes versnellingen en vier powershift-trappen. Powershiftknoppen zitten op de hendel. Later zal de trekker 50 kilometer per uur lopen. 40/40 met kruip is optie.

 • De fronthef komt van Zuidberg. De Carraro-vooras is bij de 50 km/uur-versie ook geveerd te krijgen.

 • De cabine is volgens Zetor een eigen ontwerp. Toch dringt de gelijkenis met de Deutz-Fahr Agrotron-serie zich op bij het cabineframe en interieur. Zo doen de stuurkolom en de plek van de startsleutel in de Zetor denken aan die Deutz-Fahr-serie. Ook de rest van de trekker heeft een comfortabele, Westerse inslag en zal daarom concurrerend zijn.

 • De cabine staat rondom op rubberblokken. Een geveerde cabine wordt optie.

 • Het dakluik zet zich na een dwarsstijl voort in een 15 centimeter hoog dakraampje.

 • Opvallend is het 8 inch grote digitale scherm in het dashboard. Naast toerental, motortemperatuur en tankinhoud zijn ook de gekozen power-shifttrap en de rijrichting af te lezen. Via een snelle scroll-knop zijn meer gegevens op te roepen.

 • Links in de cabine zitten de knoppen van de airco. Ze storen een passagier niet, want die beschikt over een beschaafde uitsparing in het spatbord als zitje.

 • Naast de versnellingspook met powershiftknoppen bevindt zich een kruishendel voor twee dubbelwerkende hydrauliekventielen. Rechtsvoor zitten nog twee hydrauliekhendels met elk een zweefstand. De Bosch-hefbediening is goed bereikbaar en spreekt voor zich. Daarboven zitten twee rijen tuimelschakelaars voor functies als aftakaskoppeling, vierwielaandrijving en differentieel, maar ook voor lampen en ruitenwissers. Deze knoppen onderscheiden zich alleen via kleur.

 • Een grote hendel in de cabine schakelt de 540/1.000 toeren van de aftakas. Voor eco-standen hiervan is een klein hendeltje te vinden op de achterbrug.

 • De 9,2 ton tillende CAT III-hef en de trekhaken van de 6,5 ton wegende trekker zijn dik in orde. Afstandsbediening voor hef en aftakas zitten goed bereikbaar op het spatbord.

 • Onder de mooie kunststofkap ligt Zetors eerste zescilinderblok. De 129 kW-motor (175 pk) van de Maxterra 165 beschikt over een boost van 7 kW (10 pk). De zilveren buis is onderdeel van de uitlaatgasrecirculatie (EGR), waardoor de motor zonder commonrail voldoet aan Stage IIIb. De ventilator heeft een visco-koppeling.

 • Wat de Maxterra gaat kosten, is nog onbekend. Eind 2010 start de productie van de vierkoppige Maxterra-serie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rik

  hups!

 • no-profile-image

  hans

  zeker een zeer mooie tractor van zetor en is een goede stap vooruit , zit al jaren te wachten op een zwaarder model , heb nu 3 zetors een forterra 11641 en een forterra 11741 en een oude 16145 , dus als de maxterra uitkomt zal die zeker bij ons op het loonbedrijf komen . vind het op het oog van de fotos een erg mooie tractor de rest is afwachten natuurlijk , hoop wel dat de achterassen sterker zijn als die van de forterra 11741 want die is bij ons wel es gescheurd als de trekker op kooien stond voor b.v de pootmachine

Of registreer je om te kunnen reageren.