Mechanisatie

Foto & video 3127 x bekeken

Trekkertest: Deutz-Fahr K430 Profiline

Een kort testverslag van de Deutz-Fahr K430 (82 kW/112 pk) Profiline. Een trekker die staat op een bewezen concept, maar die op detailniveau beter mag.

Foto

  • Onlangs getest: de Deutz-Fahr K430 (82 kW/112 pk) Profiline. Een trekker die staat op een bewezen concept, maar die in de details beter mag.


    Tekst: Bas van Hattum, foto's: Stefan Tovornik, Bas van Hattum

  • De K430 is qua bouw en basis gelijk aan de Deutz-Fahr K120. Dat geldt ook voor de ruime cabine met een ruime instap en een goed zicht.

  • Het interieur is bekend Deutz-Fahr-werk: geen verrassingen. Een beetje knullig is de versnellingspook, die in de tweede versnelling de hydrauliekhendel raakt.

  • De toevoeging ‘Profiline’ staat vooral voor luxe. Dat geldt onder meer voor de tijd- en volumegestuurde hydrauliekventielen, waarvan de instellingen verborgen zitten onder de armleuningdeksel.

  • De (te) dikke multifunctionele PowercomS-hendel herbergt veel functies, maar ligt niet lekker in de hand. De hendel voor- en achteruit bewegen betekent op- en terugschakelen van de drietraps-powershift. De omslachtige activering van de hef gaat door minstens drie seconden op de groene hefknop te drukken.

  • De achterbug is afkomstig van ZF en herbergt de drietraps-powershift die in de achteruit geblokkeerd is. Qua hefvermogen komt de K430 bovenin voor een zware zaaicombi wat te kort. Let op de extra externe bediening voor één hydrauliekventiel.

  • Van rijrichting wisselen gaat via de omkeerhendel links onder het stuur of via de omkeerknoppen op de rijhendel. De omkeerhendel onder het stuur is daarbij leidend.

  • De bijrijdersstoel is simpel, maar voldoet en biedt voldoende ruimte voor de bijrijder. De bekleding doet luxe aan, maar zal bij een veehouder snel vervuilen. Het hele testverslag, inclusief praktijkgerichte verbruiksmetingen en gebruikerservaringen, is na te lezen in Trekker nummer 250/251. Bekijk ook het filmpje van deze trekker in de ‘Multi-trekkertest’.

Of registreer je om te kunnen reageren.