Mechanisatie

Foto & video 950 x bekeken

Bezoek aan Kubota

De Vor in Achterveld (U.) start met de verkoop van een complete lijn Kubota-landbouwtrekkers in Nederland. Dit was de aanleiding voor een bezoek aan de Europese hoofdvestiging van Kubota in Parijs.

Foto

 • Dit is de Kubota M9540; het topmodel van de M-40-serie die maximaal 97 pk levert. De Japanse trekkerfabrikant heeft deze serie vernieuwd. De M40-serie bestaat uit vier typen van 48,5 kW (66 pk) tot en met 71 kW (97 pk) en is geheel naar wens van de West-Europese markt gemaakt. De typen zijn de M6040, M7040, M8540 en M9540. Behalve de M7040 zijn deze modellen leverbaar met of zonder cabine.

  Tekst: Bas van Hattum en Martijn Knuivers. Foto’s: Bas van Hattum

 • De cabine is werkelijk perfect afgewerkt. Typisch West-Europees: airco is standaard aanwezig in de cabine.

 • De voorruit is groter en bol van vorm. In het midden is de voorruit hoger. West-Europeanen zijn langer dan Japanners. Die kijken niet zo snel tegen de dakrand van de cabine aan.

 • De schakeling van de aftakastoerentallen gaat buiten de cabine, op de achterbrug. Iets wat we wel vaker zien bij goedkopere concurrenten. Wellicht iets om aan te passen in de toekomst, zodat de schakeling vanuit de cabine kan gebeuren.

 • De claxon is een knopje op het dashboard.

 • De hef tilt 4.100 kilo. De trekkrachtregeling loopt via de topstang.

 • Op het rechterspatbord zit de buitenbediening van de hef. De uitslag is vanwege de veiligheid begrensd. De hendel grijpt in een tandheugel, zodat per handeling de hef in stapjes van 10 centimeter heft of zakt.

 • De M-serie van Kubota is ook als eenvoudiger uitgevoerde platformtrekker te koop. Hierboven de M6040 van 48,5 kW. Ze hebben dan geen onder belasting schakelbare hoog/laag en een mechanisch geveerde stoel. De M6040 en M7040 van 48,5 kW en 54,5 kW hebben een 15V+15A-bak. De M8540 en M9540 van 64,7 kW en 71 kW een 18V+18A-bak. De M6040 en de M7040 hebben in tegenstelling tot de M8540 en de M9540 geen transmissieslot. Geen echt gemis in het vlakke Nederland.

 • Het dashboard is nog eenvoudiger dan van de cabineversie. Het heeft wel een omkeershuttle linksonder het stuur, maar geen richtingaanwijzer met automatische afslag.

 • In plaats van een mooie knipperlichthendel, zit links op het dashboard achter de omkeershuttle een combischakelaar voor het knipperlicht (zonder automatische afslag), licht en claxon.

 • Was de rechterconsole in de cabineversie al eenvoudig, die op de platformversie is nog eenvoudiger. Linksvoor de versnellingshendel plus het handgas. De groepenschakeling is net zichtbaar tussen de stoel en de rechterconsole. In het midden zitten de hydrauliekhendels voor de twee dubbelwerkende ventielen en rechtsachter de twee hendels voor de mechanische hef. De knop voor activering van de aftakas zit vrij ver naar achteren tegen de beugel bevestigd.

 • De accu zit goed bereikbaar in de neus. De motorkap is in één geheel opklapbaar.

 • Voor Europa is Kubota’s hoofdvestiging in Parijs. Daar komen alle trekkers binnen in containers. De lichtste modellen staan op een soort grote stalen pallet.

 • De grotere typen (M108 en M128X) staan op kleine fabriekswielen en rijden zo de container in en uit.

 • Het magazijn is klaar en wordt helemaal uitgebreid met onderdelen voor de landbouwtrekkers. Het magazijn was al groot, aangezien Kubota al jaren een groot marktaandeel heeft met compacttrekkers en minigravers.

Of registreer je om te kunnen reageren.