Mechanisatie

Foto & video

Challenger pakt uit

Challenger bouwt rupstrekkers, kniktrekkers, driewielers, vierwielers, vijfwielers, zelfrijdende spuiten, conventionele wieltrekkers, combines, zwadmaaiers en persen. Op de Open Dagen begin juni zijn ze getoond.

Foto

 • In 2001 nam Challenger het bedrijf Agco Ag-Chem Europe in Grubbenvorst (L.) over. Tot Agco behoren Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Agco begon in 2002 met de productie van de Challenger-rupstrekkers onder licentie van Caterpillar. Vanaf 1 juni dragen de Ag-Chem-producten TerraGator, Rogator en Spra-Copupe ook de merknaam Challenger. De naam Ag-Chem is dan verleden tijd.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Martijn Knuivers

 • De locatie in Grubbenvorst is het distributiecentrum geworden van Challenger-producten voor heel Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Ook worden daar de TerraGator 2244, 3244 en 8133-serie, de Rogator en de SpraCoupes gebouwd. In februari is in Grubbenvorst het Challenger-trainingscentrum gereed gekomen waar gebruikers, monteurs en dealers cursussen en trainingen kunnen volgen.

 • Challenger toont de MT965B-kniktrekker. In West-Europa wordt deze niet verkocht, omdat de machine te breed is voor de openbare weg. De trekker heeft een 441 kW (600 pk) Caterpillar-motor, een fullpowershifttransmissie en staat op 800 millimeter dubbelluchtbanden.

 • De Challenger TerraGator 3244 heeft een 290 kW (395 pk) motor. Deze kan worden uitgerust met een tankopbouw van 18 kubieke meter van polyester of staal. De TerraGator is voorzien van een drijfmesttank, maar kan ook worden uitgerust met een vaste mestverspreider. De machine staat op 1050 Michelin-banden en kan ook in hondengang rijden. De maximum snelheid is 40 kilometer per uur.

 • De Spra-Coupe 7450 met aluminium spuitbomen is inmiddels opgevolgd door een 7460 met Challenger-uiterlijk. De achterwielen worden mechanisch aangedreven, de voorwielen hydraulisch. De spuit heeft een 128 kW (174 pk) Caterpillar-motor en een 2.750 litertank. Spuitbomen zijn verkrijgbaar van 24 tot 36 meter. Op de achtergrond het nieuwe type 7660.

 • De Challenger Rogator 618 met opbouwspuit. Deze heeft een Sisu-motor van 179 kW (243 pk). In plaats van een spuitopbouw kan een kunstmestrooier op de Rogator worden gebouwd.

 • De Challenger MT665B-wieltrekker is 232 kW (315 pk) sterk en heeft een continu variabele transmissie. 40 kilometer per uur is standaard, 50 kilometer per uur is optioneel. De trekker wordt gebouwd in het Franse Beauvais waar ook de Massey Ferguson-trekkers worden gebouwd. De Challenger MT665 is afgezien van de kleur en motorkap identiek aan de MF 8480. In West-Europa mogen de Challenger-wieltrekkers wegens licentieverplichtingen niet worden verkocht. Daar worden de wieltrekkers alleen onder MF-vlag verkocht.

 • De Challenger MT765B-rupstrekker heeft een 243 kW (330 pk) Caterpillar-motor en een fullpowershift. Agco begon in 2002 met de productie van de Challenger-rupstrekkers onder licentie van Caterpillar. De MT-B serie is het eerste eigen Challenger-ontwerp.

 • De Challenger 652-combine is voorzien van zes schudders. De machine heeft een maaibord van 6,60 meter, maaiborden tot 9 meter zijn mogelijk. De Challenger 648 en 652 worden evenals de Laverda-combines in het Italiaanse Breganze gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.