Mechanisatie

Foto & video

Het nieuws van Agromek

De Agromek in het Deense Herning vond dit jaar voor het eerst in november plaats. Dat blijft voortaan zo. Het ene jaar voor de grondgebonden landbouw, het jaar daarop meer voor de veehouderij.

Foto

 • Het was voor de organisatie de vraag hoe groot de belangstelling zou zijn van de bezoekers. De belangstelling van de kant van de exposanten was in elk geval groot. Meer dan 600 exposanten vulden met elkaar 90.000 m2. Echt grote noviteiten waren er niet, maar Denen staan bekend als vindingrijke mensen. Een voorbeeld daarvan is deze Kimadan Biocover bemester. Ongeveer 90 procent van de gewenste dosering gaat door de eerste sleepslang. De rest gaat door de tweede, gemengd met zeep en zwavelzuur. Dit voorkomt dat de ammoniak vervluchtigt. Het systeem beperkt de emissie met 85 procent.

  Tekst & Foto’s: Arend-Jan Blomsma & Frits Huiden

 • Kellfri is een Zweedse firma, die Foton-trekkers importeert en ze in een eigen groene kleur laat spuiten. Deze T04 heeft een Perkins-motor. De serie loopt van 45 kW (60 pk) tot 77 kW (90 pk). Op de beurs stonden ook nog blauwe Fotons. De meeste trekkerimporteurs laten de Agromek links liggen, vanwege de jaarlijkse frequentie in het verleden. Zij hebben hun eigen beurs (LIB).

 • De Kvik Pak is een vorenpakker die in de fronthef zowel links als rechts kan werken. De achterste rol heeft een interne rol die voorkomt dat de kooirol volloopt. Hierdoor is de pakker zowel op zware als op lichte grond bruikbaar. De pakker kan ook recht voor de trekker als zaaibedbereider dienen. Hij is er in 2,5 en 3,0 meter uitvoering.

 • CMG heeft de machine voor ecologische kweekbestrijding een grotere werkbreedte gegeven. Hij was er in 3 meter en is er nu ook in 6 meter. Die vraagt wel een vermogen van 180 kW (240 pk). De ganzenvoeten snijden de bodem helemaal los, waarna de rotor de kweekwortels naar boven haalt. Boven de grond moeten ze uitdrogen.

 • Hardi had op de thuisbeurs geen groot nieuws. Wel maakten ze bekend dat ze onder de nieuwe eigenaar, de Exel-groep, goed draaien en flink investeren in de productielocatie in Denemarken. Hardi benadrukt, net als fabrikanten als Lemken en Amazone, dat de driepunts-spuit nog steeds toekomst heeft.

 • Quicke bestaat 50 jaar. Dit liet het bedrijf ludiek zien door de eerste voorlader van het bedrijf (rood) te plaatsen in de nieuwste versie, de Q85. Een heel verschil.

 • Een hydraulische kipkar achter een quad. Hij is te krijgen bij Kranman. De hydrauliek komt van een eigen systeem dat weer wordt aangedreven met 12 V stroom vanaf de quad. De bak is 2,25 meter lang en 1,22 meter breed. Prijs € 3.488.

 • Stro verdelen over een bietenhoop of in een stal kan eenvoudig met de Craftline van Agro-Link. Het 1.200 kilo zware voorzetstuk heeft een shovel van minimaal 6,5 ton nodig. Door de bodemketting en de knikbesturing van de shovel handig te gebruiken is een vierkante baal stro makkelijk op te pakken. Bij een olieopbrengst van 50 liter per minuut is volgens de fabrikant 100 vierkante meter in 10 seconden van stro te voorzien.

 • Bij Bogballe is het invoeren van strooigegevens in de boordcomputer van de kunstmeststrooier niet meer nodig. Door een usb-aansluiting kan dat nu op de pc in huis, waarna de gegevens zo in de boordcomputer zijn te laden.

 • MOimplements heeft een balenklem gebouwd met hydraulisch beweegbare draagtanden. Naast de drie draagtanden zitten er twee tanden boven die de baal recht houden. Wanneer een ronde baal wordt aangepikt, duwen de draagtanden de baal tegen de bovenste tanden. Hierdoor klemt de baal beter. Het complete voorlader-voorzetstuk is 1,35 meter breed en kost €1.340.

 • De HeVa King Roller is een vijfdelige pakker, van 12,5 of 15,3 meter werkbreedte. De diameter van de centraal opgehangen rollen is maximaal 61 centimeter (24 inch). Een centraal geplaatste drukaccumulator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk.

 • De Kongskilde Terra was er al in een frontuitvoering, maar kende op Agromek zijn introductie als uitvoering voor achter-aanbouw. Met de aangebouwde Kerner-aandrukrol is het geen werktuig voor gecombineerd gebruik, maar als stand alone voor stoppelbewerking of zaaibedbereiding. Voor Nederland ook in 3 meter.

 • Samson heeft een nieuwe zwanenhals-oplegger voor de Claas Xerion. In de VS loopt ook een aanvraag om de tank met een John Deere kniktrekker te kunnen gebruiken. De tank wordt met een kogelkop aangekoppeld. Behalve de grotere wendbaarheid is ook de drukoverdracht van 8,5 ton een voordeel van deze bouwwijze. De tank is uitgerust met een schuifas, waardoor de wielen 80 centimeter naar buiten schuiven.

 • Kyndestoft is bij ons vooral bekend van de luchtondersteuning en de systemen voor verdeling van vloeibare mest. Kyndestoft bouwt echter al 15 jaar ook volledige spuitmachines. Deze heeft een tank van 7.000 liter en een spuitboombreedte van 28 meter. De machine kan zowel in de gewasbescherming als voor het toedienen van vloeibare mest worden gebruikt.

 • Hoewel geld tegenwoordig ook een aardige aandachtstrekker is, had leasemaatschappij Finans Nord deze fraaie dubbele Bolinder Munktell neergezet. Een bijzonder fraai stukje eigenbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.