Mechanisatie

Foto & video

Grimme demonstreert nieuwe machines

Grimme hield deze week in Damme (D.) de Grimme Technicadagen. De fabrikant toonde nieuwe machines.

Foto

 • Veel Duitse en Nederlandse telers, handelaren en dealers namen de moeite de open dag te bezoeken. In een show toonde Grimme alle nieuwe machines.

  Tekst & Foto’s: Martijn Knuivers

 • Met echt spectaculair nieuws kwam Grimme niet. Grootste nieuws was de introductie van de Varitron 220, een tweerijige zelfrijder met 2 tons tussenbunker. De Varitron 270 bunkerrooier met een bunker van 7 ton en de Varitron 200, een tweerijige wagenrooier, bestonden al.

 • Grimme toont de eenrijige bunkerrooier SE 140, de opvolger van de SE 75-40. Grimme wijzigt de typeaanduiding voor nieuwe typen getrokken rooiers. Was voorheen de breedte van de rooimat leidend voor de typeaanduiding, voortaan geeft het eerste cijfer van de nieuwe typeaanduiding weer hoeveel rijen de rooier rooit, de twee daaropvolgende cijfers geven de bunkerinhoud aan. De SE 140 is dus een eenrijige rooier met een 4 tons bunker. Bij de zelfrijders werd deze typeaanduiding al gehanteerd.
  De rooier SE 140 verschilt niet zo veel van zijn voorganger. De machine is een fractie korter en kan worden uitgerust met een 75 of 85 centimeter brede graafmat. Verder is de valhoogte tussen de tweede graafmat en de zijwaarts lopende egelband verkleind. Ook nieuw is dat het topeind van de bunker kan knikken. Dit geeft een kleinere valhoogte bij het lossen in de kipper.

 • De GL 34 K gedragen pootmachine kan nu ook met een geïntegreerde Lemken-kopeg worden uitgerust. De kopeg hangt in een aparte driepuntsbok, waardoor deze onafhankelijk van de pootmachine kan heffen en zakken.

 • Natuurlijk ontbreekt ook de nieuwe FT 270 V bietenloofklapper niet. Samen met de getrokken Rootster-bietenrooier kan nu toch in een fase bieten gerooid worden. Grimme toonde de combi al op de bietendag in Valthermond (Dr.).

 • Vorig jaar was een topjaar qua productie en omzet, vertelt directeur Franz Grimme. ,,Maar dat heeft ook een keerzijde. Vorig jaar hebben we 290 extra mensen in dienst moeten nemen om de productie op te voeren. Het inwerken van zoveel mensen vergt veel inspanning. Niet iedereen pakt het werk even snel en goed op. Gevolg is dat de kwaliteit van de afgeleverde producten te leiden heeft gehad onder de hoge productie. Komend jaar proberen we de kwaliteit weer op te voeren naar Grimme-standaard.

 • De effecten van de kredietcrisis en de daarmee samenhangende negatieve teneur in de landbouw zijn volgens Grimme goed merkbaar. Het aantal orders nam met 30 procent af. De orderportefeuille is dus veel minder gevuld dan vorig jaar. Bedroeg vorig jaar de levertijd 56 weken, nu is dat nog slechts 16 weken. Over enkele maanden zal dat nog maar 4 weken zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.