Mechanisatie

Foto & video

Primeur: Valtra Direct cvt

Valtra introduceert een eigen cvt en vijftraps powershiftbak. Ook presenteren de Finnen een nieuw topmodel.

Foto

 • Valtra introduceert een eigen cvt en vijftraps powershiftbak. Boerderij reedt met Valtra’s eerste cvt, de viercilinder N142.


  Tekst & foto’s: Frits Huiden

 • Uiterlijk valt er niets te zien aan de nieuwe Valtra N142 Direct, terwijl de fabrikant 7 jaar werkte aan de cvt-transmissie.

 • Behalve de minuscule typeaanduiding die niet meer chroom maar rood is. Hieraan is te zien dat er een cvt in zit. De toevoeging Direct (voor cvt) is nergens op de trekker te bekennen.

 • Binnen is naast wat nieuwe ventilatiegaten het enige verschil te vinden onder de armleuning. Daar zit een kleine oranje hendel voor het afstellen van de maximale rijsnelheid, waarna deze met het voetpedaal is op te zoeken.

 • In de bekende armleuning (gelijk aan die in de Advance-modellen) zit op de plek waar je nu de rijhendel verwacht de joystick voor hydrauliek. Valtra koos er niet voor de cvt’s van Fendt of concurrent Steyr/ ZF in te kopen. De cvt moest tegen de Finse koude kunnen. Koude olie blijft dik, waardoor de deels mechanische, deel hydraulische transmissies niet goed werken. Daarbij moeten er vier koppelingen in zitten; efficiënter dan twee, vindt Valtra.

 • Anders dan bij de vergelijkbare Steyr/ZF bak, kiest de Valtra-chauffeur zelf de vier efficiëntiegroepen A, B, C of D. Dat is te zien in het scherm en te kiezen met de plus- en min-knoppen. Het koudeprobleem is opgelost door olie die snel warmte uitwisselt tussen de externe hydrauliek en transmissiehydrauliek. Bovendien draaien de hydrauliekpompen niet direct bij het starten van de motor.

 • De cvt (Direct) is te krijgen in de T- en N-serie met vermogens van 100 tot 147 kW (135 – 200 pk). De T191 maakt plaats voor de T182 en de T202. De trekkers zijn nu niet alleen met de bekende drietraps, maar ook met vijftraps powershift te krijgen en heten dan Versu. Deze bak heeft dezelfde behuizing als de cvt met het hydraulische component als verschil. De N142 Direct loopt 50 kilometer per uur bij 1.650 toeren per minuut.

 • Nog een cvt-eis van Valtra is een overbrenging die voorruit en achteruit gelijk is, te gebruiken voor de Twin Trac-omkeerinrichting. Met de linker knop is de verhouding tussen voor en achteruit in te stellen.

 • De spatborden zijn nu meer gestroomlijnd. Twee hydrauliekventielen (115 l/min) zijn net als aftakas en hef te bedienen op het spatbord.

 • Bij de powershift-trekkers doet het oranje hendeltje van de cvt’s voortaan dienst als handgas. Het oude draaiknopje is daarom vervangen voor een afdekdop met het Valtra-logo. Een vast toerental kiezen gaat nog op dezelfde wijze met de knoppen rechts daarvan.

 • Valtra introduceerde tegelijk met zijn eigen cvt een nieuwe S-serie op basis van stalgenoot MF 8690 en gebouwd in Beauvais. De nieuwe Valtra S-serie is te krijgen in vijf modellen met vermogens van 194 tot 270 kW (263 – 367 pk) met Vario-cvt en Sisu-motor.

 • Natuurlijk maakt de motor gebruik van de nieuwe SCR-techniek voor schoner uitlaatgas. Hier de ureumtank met blauwe dop.

 • Qua aansturing, lay-out en opties is de S een echte Valtra-trekker. Zo is de optie Twin Trac alleen voor Valtra beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.