Mechanisatie

Foto & video 577 x bekeken

Hardi Navigator voor het voetlicht

Spuitenfabrikant Hardi introduceert de Navigator, een eenvoudiger modellenlijn dan de Commander. De Navigator volgt de Commander Classic op en is 10 procent goedkoper dan de Commander.

Foto

 • De Navigator heeft een tankinhoud van 3.000 of 4.000 liter en spuitboombreedtes tot 30 meter. Nieuw is ProFlow (automatisch vullen), EcoFill (coupling voor het aanzuigen van gewasbeschermingsmiddelen uit een tank en het schoonspoelen van de gebruikte slang hiervoor), BoomPrime (lage druk circulatiesysteem) AutoSectionControl (optioneel, via gps-secties afsluiten) en IntelliTrack-besturing (spoorvolging). De Navigator is uit te voeren met de HC 2500- of HC 5500-spuitcomputer.
  Tekst en foto's: Martijn Knuivers

 • Naar keuze kan de spuit worden voorzien van vaste assen van 1,80 of 2 meter spoorbreedte of een hydraulisch verstelbare as van 1,50 tot 2,25 meter, zoals hierboven. Een vaste as van 1,50 meter is niet verkrijgbaar. De verstelbare as kan mechanisch op elke spoorbreedte worden gezet tussen 1,50 en 2,25 meter. Dit betekent voor Nederland dat elke Navigator met deze as wordt uitgevoerd.

 • De Navigator heeft een schoonwatertank met een inhoud van 500 liter. Deze is boven de as geplaatst. Volgens de fabrikant is dit stabieler, omdat de schoonwatertank altijd als laatste wordt geleegd.

 • Een noviteit op de spuit is de ingenieuze spoelbak, de TurboFiller. Onderin de bak is een soort cycloon gemonteerd, waardoor een draaikolk ontstaat. Poeders en granulaten worden in het wervelende water goed opgenomen. Een ringleiding bovenin de spoelbak voor het reinigen van de spoelbak ontbreekt, die is met de TurboFiller overbodig geworden.

 • Standaard is een spuitpistool, waarmee de spoelbak en de buitenkant van de spuit gereinigd kunnen worden.

 • De bomen zijn via een parallellogramsysteem aan het chassis bevestigd.

 • Het bedieningsgedeelte is eenvoudig te bedienen. Dat gaat nu met twee draaihendels die alle kranen aansturen. De hoofdhendel met duidelijke, groene symbolen kent vier standen: spuiten, tank volledig leegspuiten, tank spoelen en tank vullen. De draaihendel met de blauwe symbolen staat voor aanzuiging uit de tank of de schoonwatertank.

 • Hardi heeft nu drie modellenlijnen getrokken spuiten in zijn assortiment: de Ranger, de Navigator en de Commander. De Hardi Ranger is een zeer eenvoudige spuit met spuitbomen tot 18 meter en geen spoorvolging. In Nederland wordt deze spuit niet verkocht.

 • De Commander is de meest luxe spuit van Hardi. In 2005 is de huidige Commander-serie geïntroduceerd. Het meest opvallend aan de Commander is de constructie van het frame. De hoofdtank steunt volledig op de lange dissel die knikt net voor de achteras. Het scharnierpunt is niet gefixeerd in het midden van de as, maar kan zijwaarts bewegen via een glijgoot. In Nederland worden uit de Hardi-range getrokken spuiten uitsluitend Hardi Commanders verkocht. Vooral onder bollentelers vindt de Hardi Commander met luchtondersteuning aftrek.

 • Het topmodel getrokken spuit van Hardi is de Commander 9000. Dit is een spuit met een tankinhoud van maar liefs 9.000 liter. De megaspuit oogt als een conventionele spuit en niet, zoals bij Dubex, als een spuit met het model giertank. Met een volle tank en een volle schoonwatertank komt de asdruk boven de 10 ton uit, te hoog volgens de Nederlandse verkeerswet. De spuit mag in Nederland dan ook niet de weg op. Hij is bedoeld voor de Oost-Europese markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.