Mechanisatie

Foto & video

Claas pakt uit

Claas toonde in Hongarije nieuwe harken en maaiers.

Foto

  • De Liner-harkenlijn met middenafleg is vernieuwd. De modellen 680, 780 en 880 Profil uit de oude Liner-harkenserie worden vervangen door de nieuwe Liner 2600, 2700 en 2800. De 2600 heeft 11 armen per rotor, de 2700 en 2800 hebben 12 armen per rotor en vier wielen per rotor.

  • Een nieuw model is de Liner 2900 met een werkbreedte van 9 meter en vier pendelend opgehangen zwenkwielen. De hark heeft 14 armen per rotor en een iets zwaarder uitgevoerde stuurkop. De twee rotors zijn 3,80 meter in doorsnee. Optioneel voor alle modellen zijn 6 wielen per rotor.

  • Mooi geconstrueerd is het opklapmechanisme van de 2800 en de 2900. Na opklappen van de rotors zakken de opklaparmen circa 1,5 meter omlaag, zodat de machine in transport onder de 4 meter blijft (en dat met rotors van 3,80 meter).

  • De rotorarmen zijn niet langer met splitpennen aan de stuurkop bevestigd, maar met beugels. Het gat voor de splitpen is een zwak punt in de rotorarm. Raakte de rotorarm een paaltje, dan brak deze arm altijd doormidden ten hoogte van het splitpengat. Vervangen van de arm was dan lastig. De arm is nu voorzien van een speciaal vooraf bepaald breekpunt, waardoor de rotorarm bij afbreken eenvoudig vervangen kan worden.

  • Maaierfabrikant Claas heeft de schijvenmaaier-serie Disco Contour uitgebreid met de Disco 3900 Contour, een model van 3,80 meter breed. De Disco Contour zijn schijvenmaaiers met middenophanging en hydro-pneumatische vering aan de maaibalken. Deze serie is in augustus 2006 geïntroduceerd en bestond uit modellen van 2,60 meter, 3 meter en 3,40 meter breed.

  • Ingeklapt maakt de maaier een hoek van 115 graden. Het uiteinde klapt dus iets over het midden heen. Dit reduceert de transporthoogte iets, waardoor deze onder de 4 meter transporthoogte blijft.

  • Ook introduceert de fabrikant de Disco 2700 C Contour-maaier met kneusinrichting van 2,60 meter breed en de Disco 3100 C Contour-maaier met kneusinrichting van 3 meter breed. De C staat voor Conditioner (kneusinrichting). De zwadbreedte is via de hendel bovenop de maaier instelbaar.

  • Tevens introduceert Claas een vernieuwde frontmaaier type Disco 3100 FC Profil.

  • De frontmaaibalken zijn slepend geconstrueerd. Het trekpunt is laag uitgevoerd, zodat de maaibalk niet voorover getrokken wordt. De sleepinrichting van de maaibalk is geïntegreerd in het chassis van de maaier, dus niet via een bok die over de maaier reikt.

  • Werknemers van Claas zijn erg Claas-minded, blijkt op de journalistenbijeenkomst in Hongarije. Een Hongaarse fanatiekeling uit dat door met een Claas-kentekenplaat rond te rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.