Mechanisatie

Foto & video 1013 x bekeken

Claas Tucano combine

Nieuwe combine en persen van Claas

Foto

 • De Duitse machinefabrikant Claas toonde 2 weken geleden op een perceel triticale in het Hongaarse Bük-Fürdö de nieuwe Claas Tucano maaidorser, de Quadrant 3.200 vierkante balenpers en de twee nieuwe modellen ronde balenpersen. De Tucano-maaidorser is de opvolger van de Claas Mega en de Medion.  De graantank en de Mercedes-motor zijn van plek verwisseld. De graantank is nu direct achter de cabine geplaatst.


  Tekst & foto's: Martijn Knuivers

 • De nieuw ontworpen cabine beschikt nu over hetzelfde bedieningspaneel met multihendel en beeldscherm als de grotere Lexion. Dashboard en bedieningspaneel zijn geïntegreerd in de armleuning. Nieuw is ook dat alle Lexion-voorzetstukken aan de Tucano passen. Bij de Mega en de Medion werd een eigen serie maaiborden geleverd.

 • Het kleinste model, de Tucano 320, heeft een graantank van 6.500 liter, vijf schudders en 150 kW vermogen. De grootste, de Tucano 450, heeft een graantank van 9.000 liter, zes schudders en 220 kW vermogen.

 • Kleiner nieuws was er ook. De Claas Lexion 560 en de Lexion 570 Montana kunnen voortaan ook met een stroradiaalverdeler worden uitgerust. Voorheen was deze verdeler voorbehouden aan de Lexions 570, 580 en 600. De strooibreedte is instelbaar vanuit de cabine. Een gelijkmatige brede verdeling van gehakseld stro versnelt de verrotting van het stro.

 • Claas introduceert een nieuw Vario-maaibord van 10,5 meter voor de Lexion-combines.  Een 12 meterversie was al verkrijgbaar in Noord-Amerika en Rusland. Vanuit de cabine kan het maaibord 10 centimeter verkort of 20 centimeter verlengd worden, zodat het geschikt is voor graan en koolzaad. Voor koolzaad zijn dan nog extra inlegplaten en zijmessen nodig.

 • De haspel bestaat uit twee delen van 5,20 meter, aan de zijkant en in het midden gelagerd. De prijs is nog niet bekend.

 • Ook introduceerde Claas een nieuwe vierkante balenpers, de Quadrant 3.200 vierkante balenpers voor balen van 70 bij 120 centimeter. Dit is de opvolger van de Quadrant 2.200. De pers is verkrijgbaar in drie versies: Rotofeed, Rotocut en Finecut. De Rotofeed heeft geen snij-inrichting, de Rotocut heeft een standaard snij-inrichting en Finecut kan extra fijn snijden (instelbaar 0 of 49 messen).

 • De Quadrant 3.200 beschikt over een voorperskamer. De voorperskamer zorgt voor steviger balen bij kleinere zwaden. De voorperskamer wordt niet mechanisch, maar hydraulisch aangedreven.

 • De Quadrant 2.200 blijft nog wel in productie, maar in een versie zonder snij-inrichting. Deze pers zonder voorperskamer wordt nu als budgetpers voor stro aangeboden.

 • Claas introduceert twee nieuwe modellen ronde balenpersen, de Variant 350 en de Variant 370. De persdruk is instelbaar. De Variant is al vanaf 1996 in productie.

 • Claas weet de journalisten goed te verzorgen. Op de hoek van het perceel had Claas een helikopter klaarstaan voor een rondvlucht over het demoterrein. De combines staan al klaar voor de presentatie.

 • Hier een Lexion-maaidorser met het nieuwe maaibord vanuit de lucht.

 • De chauffeurs met de vierkante balenpersen hebben er zin in vandaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.