Mechanisatie

Foto & video 4 reacties

Neuscorrectie voor Zetor Proxima Plus

De Zetor Proxima Plus, die relatief kort op de markt is, kreeg nu al een ingrijpende facelift, Tier III-motor en tal van andere kleine aanpassingen.

Foto

 • Boerderij reed met de vernieuwde Proxima Plus van 71 kW (98 pk). Die kost €36.500, €1.000 meer dan zijn voorganger.

  Foto's: Henk Riswick tekst: Frits Huiden

 • De nieuwe grill valt op door de ronde koplampen en daarboven een extra set ronde schijnwerpers verzonken in een metallic grijs frontje. Ook zijn de werklampen in de dakrand en het armatuur van de knipperlichten vernieuwd.

 • De vierpitter komt nog steeds van Zetor zelf. Hij beschikt voortaan over uitlaatgasrecirculatie voor Tier III en een viscose-fan die koelt wanneer het nodig is. Het vermogen en koppel is gelijk gebleven aan dat van de oude Tier II-motoren. Binnen de Proxima Plus-serie heeft de trekker nog een grote en een kleine broer van 67 kW (90 pk) en 80 kW (109 pk).

 • Er is genoeg ruimte om de radiator te reinigen. De oliekoeler is voor een deel uit te klappen voor reiniging.

 • De tank van de trekker is rechts onder de cabine geplaatst en is met 150 liter 30 liter groter geworden. De vulhals zit wat dicht onder de uitlaat waardoor hij in de weg kan zitten tijdens het vullen.

 • Een dikke vloermat en een scheiding van het motorcompartiment met cabine moeten zorgen voor de nodige geluidsreductie. Zetor denkt dat er maximaal 78 decibel te horen is. Gevoelsmatig lijkt het meer.

 • De Proxima Plus onderscheidt zich van de gewone Proxima’s met een 16/16-bak en de tweetrapspowershift met de naam Multipower. Deze laat zich bedienen door de twee gele knoppen in de pook. Alleen de groepenpook is te kort en daardoor lastiger bereikbaar.

 • De cabine is voortaan te bestijgen via een degelijke roestvaststalen trap met grotere treden dan voorheen.

 • Gebleven is de enorme bijrijderszit. Comfortabel voor de passagier, maar een last voor de bestuurder als hij alleen in de cabine zit.

 • Trekhaak en heflatten komen van CBM. De trekhaak is verstelbaar.

 • De mechanische hef heeft een afstandsbediening die alleen in segmenten te bedienen is. Dat is een veiligheidsverplichting voor de Duitse markt.

 • De Carraro-vooras heeft natte schijfremmen in oliebad.

 • Achter kreeg de trekker nieuwe portaalassen. Deze zijn van een sterker metaal en zijn gegoten uit één stuk voor meer draagkracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding!

 • no-profile-image

  Eitens

  hieruit blijkt dus wel weer dat het klopt dat een aap verstandiger is als menig mens!

 • no-profile-image

  L. van Mierlo


  Ze hebben er bij Zetor een echt sjieke trekker van gemaakt. Respekt !

 • no-profile-image

  hans

  heb zelf een loonbedrijf en altijd al zetor gehad en werk al heel wat jaren met de zetor forterra 11641 (6 cil.) de grote broer van de proxima en deze bevalt echt super , we hebben momenteel een nieuwe proxima demo trekker en ben er echt super over te spreken het enige minpuntje vind ik de cabine die niet echt geluids arms is verder is het een handige en sterke traktor en we hebben besloten er 2 van aan te schaffen voor het loonwerk

Of registreer je om te kunnen reageren.