Mechanisatie

Foto & video

Tractorpull in Lochem

Boerderij volgde The Judge tijdens zijn run.

Foto

 • Na aankomst wordt de trekker naast de bus gezet. De bus dient dit jaar voor het eerst als vervoersmiddel van personen en trekker. Het team controleert alles voor de laatste keer en sluit de externe oliepomp aan op de motoren. Deze pomp zorgt dat er overal in de motor olie zit voordat deze gestart wordt. Dit alles om slijtage te voorkomen.
  Foto's: Jeroen Kloosterziel en Marc Dijkerman, tekst: Marc Dijkerman.

 • Hier vullen Kor Wielink en Frans Kloosterziel de methanol bij. Het aantal liters methanol dat in de tank gaat, wordt bijgehouden.

 • Alexander van der Kolk leest de laatste gegevens van de datalogger uit met de laptop. Na de wedstrijd bekijkt hij de olietemperatuur, de inlaatdruk, de uitlaat- en inlaattemperatuur en de motortoerentallen om de race te kunnen analyseren.

 • Voor de wedstrijd wordt de tractor gestart om te kijken of alles naar behoren draait en om de motoren op temperatuur te brengen, zodat deze het volledige vermogen kunnen geven.

 • De tractor wordt naar de weegbrug getrokken. De machine mag maximaal 3.500 kilo wegen. Elke kilo te veel betekent uitsluiting van de wedstrijd. Ook moet de trekhaak de juiste hoogte hebben.

 • Dan worden alle machines opgesteld in het parc fermé (afgesloten parkeerplaats) in afwachting van hun pull. Niemand mag dan meer sleutelen aan de machines. In de ring starten speciale startmotoren de machines. Deze komen met veel kabaal tot leven. De leden van The Judge bekijken de pulls van de concurrentie. Zo bepalen ze de strategie en de opbouw van de race. Vlak voor hun eigen run bespreken ze die nog met elkaar.

 • Dan is het zover! Bestuurder Theo manoeuvreert The Judge voor de sleepwagen. Nadat de vlagger de groene vlag zwaait, komen de motoren denderend tot leven. Het geluid dringt door tot op het bot en doet de liefhebbers sidderen.

 • De start ziet er goed uit. De trekker lijkt al zijn pk’s goed op de baan kwijt te kunnen. De snelheid van de banden kan oplopen tot ruim boven de 120 kilometer per uur.

 • Halverwege de run is aan de banden goed te zien aan welke krachten ze worden blootgesteld.

 • Net over de helft van de baan geeft het gewicht op de sleepwagen flink druk op de achteras. De motoren beginnen zwaarder te lopen. The Judge lijkt onvermoeibaar door te rollen, maar dan zakt de snelheid in en staat het gevaarte ineens stil. Enorme vlammen komen uit de uitlaten.

 • De uitslag valt wat tegen, vinden de teamleden. Ze zijn blij dat de trekker zich goed heeft gehouden, maar de afstand valt tegen. De baan leek voor The Judge geschikt, maar bleek toch de scherprechter. Doordat de machine aan het begin van de run te weinig snelheid kon opbouwen als gevolg van te weinig grip, bleef een full-pull uit.
  The Judge is nu geheel gedemonteerd (zie eerste foto). De leden van het team passen het frame en de aandrijving aan. Samen met een set nieuwe banden hopen ze volgend seizoen wat vaker een full-pull te halen.
  Bekijk ook:
  Een avond bij the Judge
  The Judge voor het eerst in Ahoy
  European Super Pull in Ahoy

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.