Mechanisatie

Foto & video

Een avond bij the Judge

Boerderij kwam The Judge al eens tegen in Ahoy Rotterdam. Om een indruk te geven hoeveel voorbereiding een wedstrijd vergt, bezocht Boerderij de leden van het team the Judge op het Kampereiland.

Foto

 • Het team van The Judge dat sinds 2002 bestaat. Vooraan: Frans Kloosterziel en Kor Wielink. Achter van links naar rechts: Jan Brokkelkamp, Alexander van der Kolk, Antonie Bosman, Helmer Kloosterziel, Theo Fijn en Geert de Leeuw.
  Foto's: the Judge en Marc Dijkerman, tekst: Marc Dijkerman.

 • The Judge staat gestald op het Kampereiland bij één van de teamleden. Hier werkt het team in een goed uitgeruste garage. Daar hebben de leden ook hun thuishonk gemaakt.

 • Het team van The Judge is elke dinsdag- en donderdagavond en zaterdagmiddag in de werkplaats te vinden. Veel werkzaamheden keren steeds terug, waaronder het testen van de bougies. Door de weerstand te meten kan chauffeur Theo Fijn zien of er een bougie kapot is.

 • Jan Brokkelkamp draait kapotte bougies los en vervangt ze door nieuwe. Daarna controleren Theo en Jan de nieuwe ook nog eens.

 • Na elke run worden de oliefilters gedemonteerd.

 • Jan maakt de filters schoon en bekijkt het bezinksel. Er kunnen metaaldeeltjes in de filters zitten. Als er te veel vervuiling in het filter zit, kan dat duiden op een mechanisch probleem of overmatige slijtage van de motoren.

 • Om alle beschikbare pk’s volledig te kunnen benutten moeten de twee motoren exact synchroon lopen, anders gaan ze elkaar tegenwerken. De uitslag van de gaskleppen wordt dan ook voor elke wedstrijd exact gelijk gezet.

 • Jan noteert alle bevindingen in een logboek. Later voert hij deze in in de laptop. Samen met de gegevens van de datalogger kunnen de teamleden goed analyseren wat er in de motoren gebeurt en wat ze eventueel moeten aanpassen.
  Bekijk ook:
  Tractorpullwedstrijd in Lochem
  The Judge voor het eerst in Ahoy
  European Super Pull in Ahoy

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.