Mechanisatie

Foto & video

Rij-impressie Valtra N121

De N-serie is leverbaar in drie uitvoeringen: de sobere Classic (mechanische omkeer), de HiTech (omkeer onder last en drietraps powershift met schakelautomatiek) en de eind dit jaar leverbare Advance (load sensing hydrauliek, elektrische ventielen en elektro-hydraulisch schakelende groepen).

Foto

 • De motor in de Valtra N121 ligt achter de vooras. De trekker heeft meedraaiende spatborden en blijkt erg wendbaar. Op het beton met ingeschakelde vierwielaandrijving is de draaicirkel 10,5 meter; in zijn klasse is ruim 11 meter gewoon.

 • De hydro-pneumatische voorasvering van fabrikant Dana pendelt aan een draagarm die scharniert ter hoogte van het koppelingshuis.

 • Deze drie accumulatoren met verschillende voorspanningen zorgen er voor dat de stugheid van de voorasvering zich aanpast aan de belasting. Tijdens de proefrit blijkt de vering aangenaam soepel.

 • De nieuwe Sisu-diesel met de handtekening van de Finse monteur Arto Ylitaruas. Als er iets mis blijkt met de motor, dan is hij verantwoordelijk.

 • Een moderne diesel die voldoet aan de Tier III-norm heeft veel koeling nodig. De vier radiatoren (airco, hydrauliek, intercooler en motorkoelwater) kunnen voor een reinigingsbeurt iets voorover klappen, maar de ruimte om met een compressor de radiatoren door te blazen is krap.

 • Een moderne diesel met in het midden de computer voor de elektronisch geregelde commonrail dieselinspuiting omgeven door heel veel leidingen, slangen en kabels die over het algemeen netjes zijn gemonteerd.

 • Het luchtfilter zit midden boven de motor, is opvallend compact en gemakkelijk te demonteren.

 • Een reden waarom de trekker met een klein luchtfilter toe kan, is dat het meeste vuil via een venturi wordt afgezogen en dan via de uitlaat verdwijnt.

 • In 2003 kocht Agco (Massey Ferguson en Fendt) Valtra. De eerste invloeden zijn nu ook bij Valtra merkbaar. De zijpanelen zijn geborgd met kunststof klemmen, die zich met een aparte kunststof inbussleutel laten openen; een zelfde sluiting als Massey Ferguson.

 • Praktisch: de kunststof achterspatborden hangen onder een buizenframe en zijn eenvoudig uit te schuiven voor een brede bandenmaat.

 • Valtra heeft opvallend lange trekstangen (let op lengte aftakas bij uitwisselen van werktuigen) en handige pen/gat-stabilisatiestangen.

 • Alle olie van werktuigen gaat eerst via dit handig bereikbare retourfilter terug in de achterbrug van de Valtra.

 • Externe bediening op het linker- en rechterspatbord voor de aftakas en de hef.

 • De Valtra N heeft slechts twee aftakastoerentallen. De koper moet kiezen tussen 540/1.000 of 540/540E of 1.000/1.000E. De meest voor de hand liggende keuze is 540/540E, hoewel er steeds meer moderne werktuigen overschakelen op 1.000 toeren.

 • Valtra staat bekend om zijn solide afwerking; waar concurrenten één schroefje gebruiken, monteert Valtra er twee. Maar aan deze N zijn ook enkele minder solide details, zoals dit plastic opbergbakje in de linkerconsole.

 • …of de loszittende rubbers aan de versnellingspoken

 • De stuurkolom wordt ontgrendeld via een voetpedaal en kantelt dan ver voorover om de uitstap te vergemakkelijken.

 • Een harde, inklapbare zitting voor een passagier, die wel voldoende beenruimte heeft.

 • De vier hoofdversnellingen schakelen soepel, de twee groepen erg stug. In de luxe Advance-uitvoering is een elektro-hydraulische schakeling van de groepen mogelijk. Via de knoppen in de handgrepen kan ook de rijkoppeling worden ontkoppeld.

 • Het interieur heeft veel weg van een bouwdoos, met her en der 19 tuimelschakelaars verspreid en voorzien van povere markeringen.

 • Handgas wordt bediend met een draaiknop. De tuimelschakelaars zijn voor de cruisecontrol, die het motortoerental kunnen fixeren of een rijsnelheid. Bij de laatste instelling worden de cruisecontrol en de schakelautomatiek beperkt door de transmissie met slechts drie powershifttrappen; in deze klasse zijn vier of meer powershifttrappen inmiddels gewoon. De testtrekker schakelde bovendien erg abrupt van trap 2 naar 3.

 • Tuimelschakelaars, onder meer voor het automatisch in- en uitschakelen van de voorwielaandrijving en het differentieel.

 • De Valtra N heeft een dieseltank van 220 liter. Het trapje is mooi in de tank geïntegreerd.

 • Een sportief sturende trekker met goed zicht voor, ook op de voorwielen.

 • Het nieuwe Valtra-logo en de typeaanduiding op de neus.
  Boerderij reed de N121 (101 kW/137pk) in de HiTech-uitvoering die compleet met voorasvering €68530 kost. Een impressie met de goede en minder goede kanten van de Finse trekker. Zie ook voor meer technische informatie op de website van Valtra.

Of registreer je om te kunnen reageren.