Mechanisatie

Foto & video 2977 x bekeken

Isobus past ook op oudere trekkers

Ook op een oude trekker past een Isobus-installatie. De opbouw is relatief eenvoudig. Nog dit jaar brengen diverse leveranciers Isobus-kits op de markt, waarmee een oudere trekker helemaal Isobus-geschikt is te maken. Wie handig is, kan dit zelf doen. De beelden hieronder zijn aanvullend op het artikel dat 9 mei in Boerderij staat.

Foto

  • Het aansluiten van de kabel voor trekkersignalen in de ECU. Via een standaard 7-polige Canbus-stekker in de trekkercabine kunnen zo de meeste signalen zoals rijsnelheid, aftakastoerental en hefhoogte afgetapt worden. In de meeste trekkers jonger dan 5 jaar zit zo’n stekker. De liefhebber kan gemakkelijk zelf aansluiten, maar iemand met elektronicavrees kan het beter uitbesteden. De signalen moeten gekalibreerd worden. Hoe dat gaat staat keurig in de handleiding.

  • Als de voeding is aangesloten werkt de terminal. Zijn rijsnelheid en/of hefhoogte aangesloten, dan doet een Isobus-terminal ook prima dienst als registratiesysteem van hectares, uren, klanten of percelen. Bijvoorbeeld bij ploegen, cultivateren, maaien en bemesten.

  • Als een Isobus-werktuig aangesloten wordt, is het een kwestie van plug-and-play. Het werktuig met zijn bedien- en instelmogelijkheden verschijnt automatisch in het display van de Isobus-terminal.

  • In dit geval een variabele rondebalenpers van Vicon. Moederbedrijf Kverneland heeft de ontwikkeling net klaar en werkt momenteel aan de Isobus-besturing van de vastekamerpers, de pers-wikkelcombinaties en de grootpakpers. Links en rechts van het display zitten 10 knopjes. De knopfunctie correspondeert met het icoontje dat ernaast staan in het display. Aardigheidje: de baal op het scherm ‘groeit’ mee met de werkelijke baalgrootte in de pers.

  • Een kleine test bewijst dat Isobus werkt. Een nieuwe Fendt 818 Vario werd voor de pers gezet, de Isobus stekker werd achterin geplugd en …. hetzelfde scherm van de variabele rondebalenpers wordt zichtbaar in de Fendt-terminal. Omdat de Fendt–terminal minder knopjes heeft, zitten alleen de belangrijkste functies in het hoofdscherm. Voor andere functies moet je naar een ander scherm bladeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.