Mechanisatie

Foto & video 758 x bekeken

Minirobots en gps-ploegen

Een minirobot die zelf aardappelopslag zoekt en vernietigt, een ploeg die automatisch snaarstrak ploegt en een cultivator die tegelijk de bodemverdichting registreert; het was woensdag 4 oktober allemaal te zien tijdens de open dag over gps-technologie op het akkerbouwproefbedrijf PPO in Lelystad. De laatste stand van zaken in het Nederlandse precisieboeren.

Foto

 • Onderzoeker Ard Nieuwenhuizen van de landbouwuniversiteit in Wageningen demonstreert een prototype van de Wurking veldrobot. De discolampen geven de stemmingen weer van de robot. Groen: alles oké, rood: storing.

 • De autonome minirobots kunnen al prima zelfstandig in een perceel hun eigen weg zoeken of voorgeprogrammeerde routes afleggen. Het ontbreekt nog aan geschikt gereedschap waarmee de robots iets zinvols kunnen doen. Hiermee is het onderzoek nog volop in de weer. Maar een minirobot die aardappelopslag opspoort tussen de suikerbieten en deze vervolgens vernietigt met een paar druppels glyfosaat is niet zo heel ver weg.

 • Loonwerker Leon Wisse luistert naar collega’s bij de combine waarmee het akkerbouwproefbedrijf de graanopbrengsten registreert. Wisse volgt de gps-techniek op de voet, maar gebruikt die zelf nog niet. Wisse: "Die opbrengstkaarten zijn wel leuk, maar je kunt er nu nog te weinig mee."

 • Een akkerbouwer kijkt naar een demonstratiemodel van een nieuwe stuurautomaat van het Amerikaanse bedrijf Autofarm. Het systeem wordt sinds kort geïmporteerd door Compufarm in Usquert. Een compleet systeem met het meest nauwkeurige RTK-dgps navigatiesignaal kost circa €30.000. Ondanks deze forse aanschafprijs heeft de importeur al drie systemen verkocht.

 • In het veld konden bezoekers zelf met volledig automatisch sturende trekkers rijden, zoals hier met een John Deere. Door de grote interesse was het soms even dringen in de cabine.

 • Dennis Nijland legt onderzoekers van het akkerbouwproefbedrijf in Valthermont (Dr.) uit waarom zij voor een stuurautomaat van Trimble moeten kiezen. Onderzoeker Gerard Hoekstra is nog niet helemaal overtuigd: "Als wij in een stuurautomaat gaan investeren, dan willen wij ook zeker weten dat de automaat gemakkelijk is te koppelen met andere werktuigen en gps-systemen." Dennis: "Maar onze terminal kun je zo op elke standaard Isobus-terminal van een trekker of werktuig aansluiten." Gerard: "Ja, maar dan zit ik met twee kasten in de cabine."

 • Het meest in het oog sprong de demonstratie met de gps-gestuurde ploeg. Het bedrijf SBG in Middenmeer koppelt voor circa €700 extra een ploeg met variabele werkbreedte-instelling aan de besturingskast van hun gps-stuurautomaat. Het systeem past vervolgens automatisch de werkbreedte van de ploeg aan.

 • Voor de gps-besturing wordt een sensor gemonteerd tussen de flens van het ploeglichaam en het hoofdframe, waardoor de computer exact weet hoe breed de ploeg werkt.

 • De trekker met stuurautomaat heeft voor de gps-gestuurde ploeg een extra elektrohydraulisch ventiel nodig, dat direct wordt aangesloten op de cilinder voor de variabele breedte-instelling aan de ploeg.

 • De gps-gestuurde ploeg maakt indrukwekkend strakke voren. Ook bij overgangen van harde sporen, blijft de voor kaarsrecht. SBG ontwikkelt nog een programma waarmee de ploeg ook automatisch de voren parallel legt aan de perceelsranden. Dan is een geer uitploegen niet meer nodig.

 • Zijn trekkers eenmaal voorzien van gps-navigatie, dan komen er met weinig extra middelen heel veel mogelijkheden bij. Zo worden bij deze John Deere de signalen van de trekkrachtregeling afgetapt en gebruikt om tijdens het cultivateren de weerstand in de bodem vast te leggen.

 • De terminal toont hoe de trekweerstand fluctueert tijdens het cultivateren. Zo was duidelijk te zien dat op de wendakkers de trekweerstand bij gelijke werkdiepte met ongeveer 20 procent toenam.

 • Na het cultivateren worden de verzamelde data in kaart gebracht. Zo komen de eventuele probleemgebieden van een perceel duidelijk in beeld.

 • Met deze spuitcombinatie heeft PPO de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan om de dosering van het spuitmiddel te verlagen voor de loofdoding van pootgoed. De spuit past automatisch de dosering aan op de hoeveelheid loof van de aardappel. Hiervoor zit bovenop de trekker een reflectiemeter, die rijdend de vitaliteit van het loof vaststelt. Het bedrijf wil volgend jaar onderzoeken of het systeem ook geschikt is voor de fytoftora-bespuitingen.

 • Op veel akkerbouwbedrijven die betrokken zijn bij het onderzoek naar precisieboeren worden kunstmeststrooiers gebruikt van Kverneland. Deze fabrikant loop voorop met de toepassing van standaard Isobus-terminals. Er is een gebrek aan standaardisatie in software van onder meer managementprogramma’s. Daardoor is het aanmaken van een goede opdrachtkaart waarmee de strooier automatisch de dosering pleksgewijs aanpast, nog wel eens een probleem. De onderzoekers in Nederland hopen dat dit probleem in 2007 is verholpen na de invoering van een Geo standaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.