Expertblog

1 reactie

‘Data uit trekker en werktuig’

FarmHack mikt op het leveren van een databron waar de boer zelf autonoom en vrij over kan beslissen.

Voor een boer is het belangrijk dat data kan vloeien. Van iedere willekeurig databron die een boer heeft naar iedere willekeurige tool die een boer wil. Maar de praktijk is anders.

Deels omdat de explosie aan databronnen veel complexiteit met zich meebrengt, deels omdat technologieleveranciers je graag dwingen tot gedwongen winkelnering. Een goed voorbeeld zijn landbouwmachines. Die bevatten vele sensoren die interessante informatie genereren.

Isobus wordt gemonteerd in een trekker.
Isobus wordt gemonteerd in een trekker.

Door zelf vrij en volledig over data te beschikken, kun je inzichten krijgen in machinegebruik, teeltresultaten en bijvoorbeeld bodem. Het is belangrijk zelf met deze data aan de slag te kunnen of er een willekeurige andere dienstverlener mee te kunnen laten werken.

Machinedata ‘bevrijden’

Bij FarmHack hebben we daarom onze zinnen gezet op het ‘bevrijden’ van machinedata. Het doel is om een databron op te leveren waar de boer zelf volledig autonoom en vrij over kan beslissen.

We testen nu een datalogger die de Isobus-berichten ‘vangt’ die over de Canbus van een trekker verstuurd worden. Deze berichten bevatten informatie over de trekker én het werktuig dat er voor of achter hangt: van motorvermogen en toerental tot as-applied data.

We kunnen van al deze berichten lang niet altijd chocola maken

We kunnen al deze berichten nu loggen, maar van lang niet alles kunnen we chocola maken. Het Isobus-protocol biedt namelijk een open en gestandaardiseerd deel én een gesloten zogenoemd proprietary-deel. Dankzij het open en gestandaardiseerde deel zijn we in staat om een deel van de berichten te decoderen. Al kost dit heel veel tijd.

Maar omdat fabrikanten niet alle informatie willen delen, is ook ruimte gelaten om proprietary-informatie te communiceren volgens de standaard. Van dit deel van het berichtenverkeer is niet aangegeven hoe deze informatie geïnterpreteerd moet worden.

Al is ook dit een onderzoeksresultaat: een kieswijzer die je bij de aanschaf van een nieuwe machine helpt om bewust te kiezen voor machines die je data vrij laten.

Eén reactie

  • john***

    het zou al helpen als leveranciers data adapters gaan leveren. Al kost dat enkele 100 euro's per machine. Als de gebruiker uiteindelijk de data in het gewenste formaat op kan halen en kan interpreteren in de eigen bedrijfsomgeving gaan we verder komen dan met al het weghouden van de informatie of alleen beschikbaar maken als je een compleet machine pakket koopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.